«Ηπατίτιδα Α΄: Ο αντιεπιστημονικός τρόπος διαχείρισης ενός υγειονομικού προβλήματος από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραλίδη”

Με ανακοίνωσή της στον τύπο (7/11/2013) η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης ανακοίνωσε την εμφάνιση πολλαπλών κρουσμάτων Ηπατίτιδας Α΄ και καλεί σε έκτακτο εμβολιασμό των παιδιών σε οικισμούς της Ξάνθης.

Ας εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα: 

1) Η ταυτόχρονη εμφάνιση πολλαπλών κρουσμάτων ηπατίτιδας Α΄ σημαίνει την μόλυνση των ανθρώπων από κοινή πηγή και όχι την μετάδοση από άτομο σε άτομο.

Με ανακοίνωσή της στον τύπο (7/11/2013) η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης ανακοίνωσε την εμφάνιση πολλαπλών κρουσμάτων Ηπατίτιδας Α΄ και καλεί σε έκτακτο εμβολιασμό των παιδιών σε οικισμούς της Ξάνθης.

Ας εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα: 

1) Η ταυτόχρονη εμφάνιση πολλαπλών κρουσμάτων ηπατίτιδας Α΄ σημαίνει την μόλυνση των ανθρώπων από κοινή πηγή και όχι την μετάδοση από άτομο σε άτομο.

2) Η κοινή πηγή, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, είναι το νερό. Συνεπώς πρέπει να ελεγχθεί διεξοδικά το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση, παρόλο που α)ήδη από 21/8/2013 η Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν.Ξάνθης το είχε ζητήσει εγγράφως β) που θα μπορούσε να ζητηθεί η συνδρομή της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

3) Είναι γνωστό ότι το Δροσερό, τμήμα της πόλης και άλλοι οικισμοί υδρεύονται από γεωτρήσεις νοτίως του Δροσερού. Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι το έδαφος πέριξ αυτών είναι τελείως διαπερατό στους διάφορους ρύπους και ιχνοστοιχεία. Σε κοντινές αποστάσεις βρίσκονται ανεξέλεγκτοι βόθροι, αγροτικές καλλιέργειες που χρησιμοποιούν ως λίπασμα κοπριά, το νεκροταφείο, ο πρώην σκουπιδότοπος της Ασπίδας (ο οποίος όπως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο θα συνεχίσει να μολύνει το έδαφος για 100 ακόμη χρόνια), παλαιότερα σφαγεία που επίσης θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν για 10δες χρόνια ακόμη. 

4) Είναι γνωστό ότι στο Δροσερό δεν υφίσταται δίκτυο αποχέτευσης

5) Για την ακαταλληλότητα των γεωτρήσεων αυτών αρκεί να υπενθυμίσουμε την μεγάλη επιδημία γαστρεντερίτιδας στην Ξάνθη το 2006 από ιό norovirus λόγω μόλυνσης των ίδιων ακριβώς γεωτρήσεων.

6) Είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι η ηπατίτιδα Α΄ στο 90% των παιδιών που μολύνθηκαν δεν εκδηλώνεται με ειδικά συμπτώματα και τα παιδιά δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια. Συνεπώς συμπεραίνουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 10σιος από αυτόν που καταγράφεται.

7) Ο χρόνος που μεσολαβεί από την μόλυνση μέχρι την κλινική εκδήλωση της νόσου είναι 15-50 μέρες.

8) Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες στη χώρα μας όλοι σχεδόν οι ενήλικες έχουν περάσει ηπατίτιδα Α΄ σε παιδική ηλικία (χωρίς να το έχουν αντιληφθεί) και έχουν ανοσία έναντι του ιού της ηπατίτιδας Α΄, οπότε δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο

.9) Επικουρικά της καταπολέμησης του αιτίου (δηλαδή της διόρθωσης του δικτύου ύδρευσης) είναι ο έκτακτος εμβολιασμός των ανεμβολίαστων παιδιών ηλικίας άνω των 2 ετών.

10) Τα οποιαδήποτε μέτρα δεν χρειάζονται τυμπανοκρουσίες και περιττή δημοσιότητα για την αποφυγή αδικαιολόγητης ανησυχίας στους πολίτες.

11) Ο εν λόγω εμβολιασμός μπορούσε να πραγματοποιηθεί αθόρυβα με την αξιοποίηση των τοπικών υπηρεσιών υγείας, οι οποίες και γνωρίζουν καλά τα παιδιά της περιοχής τους και σε αρκετές περιπτώσεις κρατούν πλήρες μητρώο εμβολιασμών, ώστε να αποφευχθεί ο εμβολιασμός των ήδη εμβολιασμένων λόγω απώλειας βιβλιαρίου.

12) Τέτοιες τοπικές υπηρεσίες είναι: α) το Ιατροκοινωνικό κέντρο Δροσερού το οποίο διαθέτει εξοπλισμένο ιατρείο, παιδίατρο, νοσηλεύτρια, βοηθητικό προσωπικό, πλήρες μητρώο εμβολιασμών β) τα τοπικά περιφερειακά ιατρεία γ) το Κ.Υ. Αβδήρων δ) το πρώην ΠΙΚΠΑ. Όλες αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να δράσουν ταυτόχρονα και η ά δόση εμβολίου να διενεργηθεί μέσα σε 5 μέρες.

Σε πλήρη αντίθεση με τις επιταγές της επιστήμης η αντιπεριφέρεια και ο Δήμος δεν έκαναν καμία ενέργεια για να προστατεύσουν τον πληθυσμό: απουσιάζουν πλήρως οι υποχρεωτικοί περιοδικοί έλεγχοι (μικροβιακού φορτίου και ιχνοστοιχείων), δεν έκαναν κανένα έκτακτο έλεγχο όταν προέκυψε το πρόβλημα ούτε στις γεωτρήσεις, ούτε στις σωληνώσεις, ούτε στις βρύσες, ούτε στην αποχέτευση. Επίσης δημοσιοποίησαν το πρόβλημα δημιουργώντας αδικαιολόγητη ανησυχία. Δεν αξιοποίησαν τους τοπικούς επιστημονικούς φορείς, και προχώρησαν σε κινήσεις εντυπωσιασμού με εμβολιασμό σε βαν -σχεδόν απέναντι- από το εξοπλισμένο ιατροκοινωνικό κέντρο. Που ακούστηκε να εμβολιάζεσαι μέσα σε ένα βαν όταν απέναντι υπάρχει ιατρείο με παιδίατρο, νοσηλεύτρια και όλο τον εξοπλισμό!!! 

Δυστυχώς η επιστήμη και το δημόσιο συμφέρον έδωσαν τη θέση τους στις προεκλογικές σκοπιμότητες των επίδοξων δημοτικών και Περιφερειακών αρχόντων!! 

 

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button