Επιστολή του ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΞΑΝΘΗΣ, με αφορμή την επιστολή 58 κατοίκων του Σαμακώβ για την κατάσταση, λόγω αδέσποτων ζώων, στην περιοχή τους

Με αφορμή την επιστολή 58 κατοίκων του Σαμακώβ για την κατάσταση, λόγω αδέσποτων ζώων, στην περιοχή τους, τις συνεχείς καταγγελίες για επιθετικά ζώα μέσα στην πόλη και τις επιθέσεις που δέχτηκε κατά καιρούς ο Όμιλος από πολίτες που διαμαρτύρονταν για την μη παροχή άμεσης βοήθειας, ο Φιλοζωικός Όμιλος Ξάνθης αισθάνεται την υποχρέωση να τοποθετηθεί για όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Καταρχήν θα πρέπει να τονίσουμε ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο με θύματα τα μόνα που δεν ευθύνονται για την κατάσταση αυτή και δεν είναι άλλα από τα αδέσποτα ζώα.

Με αφορμή την επιστολή 58 κατοίκων του Σαμακώβ για την κατάσταση, λόγω αδέσποτων ζώων, στην περιοχή τους, τις συνεχείς καταγγελίες για επιθετικά ζώα μέσα στην πόλη και τις επιθέσεις που δέχτηκε κατά καιρούς ο Όμιλος από πολίτες που διαμαρτύρονταν για την μη παροχή άμεσης βοήθειας, ο Φιλοζωικός Όμιλος Ξάνθης αισθάνεται την υποχρέωση να τοποθετηθεί για όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Καταρχήν θα πρέπει να τονίσουμε ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο με θύματα τα μόνα που δεν ευθύνονται για την κατάσταση αυτή και δεν είναι άλλα από τα αδέσποτα ζώα.

Ωστόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι κάτοικοι της Ξάνθης βιώνουν εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις λόγω του υπερπληθυσμού αδέσποτων ζώων. Υπερπληθυσμού που δημιουργήθηκε από την αδιαφορία και τα ημίμετρα του δήμου, αλλά και την πλήρη αδιαφορία και ασυνειδησία συντριπτικού ποσοστού των πολιτών.Θα σταθούμε αρχικά στις ευθύνες του δήμου που για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να τις αναλάβει άμεσα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα στον Δήμο δεν εφαρμόστηκαν προγράμματα στειρώσεων και εμβολιασμού αδέσποτων ζώων, ενώ ταυτόχρονα αφέθηκε το κυνοκομείο της πόλης σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση υλικοτεχνικά, υποστελεχώθηκε (υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος) ενώ ταυτόχρονα έχει μετατραπεί σε κέντρο συγκέντρωσης ζώων και όχι περίθαλψης.

Ακόμη και η περισυλλογή ζώων γίνονταν με άγνωστα σε εμάς κριτήρια.

Το τελευταίο μόνο τρίμηνο εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται πρόγραμμα στειρώσεων ζώων, 150 τον αριθμό, που είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στον αριθμό τους και το οποίο χωρίς την συμμέτοχη των εθελοντών του ομίλου στην συλλογή τους δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Ωστόσο ο ευθύνες δεν καταλογίζονται μόνο στο δήμο. Τα αδέσποτα ζώα δεν φυτρώνουν. Είναι δημιούργημα του κάθε ένα από εμάς που μόλις το γλυκό “καθαρόαιμο” κουτάβι του γίνει ημίαιμος ενήλικας το παρατάει στο δρόμο, που αφήνει το αρσενικό ζώο του  να κόβει βόλτες στις γειτονίες για να “ανακουφιστεί” επάνω σε κάθε θηλυκό αδέσποτο, που το ζώο του είναι χωρίς τσιπάκι, εμβόλια και  περίθαλψη, που επιτρέπει να ζευγαρώσει το κατοικίδιο τους χωρίς να ξέρει τι να κάνει μετά τα κουτάβια, του κάθε κυνηγού που όταν δεν του κάνει το σκυλί του το παρατάει στα βουνά. Αλλά και του κάθε φιλόζωου που νομίζει ότι επειδή έβγαλε ένα πιάτο φαγητό όπου αυτός νομίζει έλυσε το πρόβλημα και φυσικά ηρέμησε τη συνείδησή του.

Κατανοούμε τις διαμαρτυρίες όλων αλλά θα πρέπει να τους τονίσουμε ότι δεν υπάρχουν ούτε μαγικά ραβδιά ούτε τα προβλήματα λύνονται απλά διαμαρτυρόμενοι. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα που δημιουργείται στην περιοχή του Σαμακώβ, σε κάθε άλλη περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την πόλη.

Για το Φιλοζωικό Όμιλο Ξάνθης  υπάρχει δυνατότητα να περιοριστεί το πρόβλημα με συγκεκριμένα βήματα και στη συνέχεια να λυθεί. Θεωρούμε ότι πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω:

-Άμεση εφαρμογή στειρώσεων σε όλα ανεξαρτήτως τα αδέσποτα της πόλης. Δεν μπορεί να συμβεί σε μια ημέρα αλλά μπορεί να επιτευχθεί τόσο με την συμβολή όλων των κτηνιάτρων του νομού αλλά και την βοήθεια, αν ζητηθεί, γιατρών από το εξωτερικό οι οποίοι εθελοντικά δίνουν τις υπηρεσίες τους σε αρκετές πόλεις στην Ελλάδα. Με τις στειρώσεις θα σταματήσουν οι γεννήσεις και ταυτόχρονα θα μειωθεί η επιθετικότητα των αρσενικών. Το οικονομικό κόστος δεν είναι τεράστιο, μία στείρωση δεν κοστίζει πάνω από 100 ευρώ και θεωρούμε ότι σε αυτό μπορούν να βοηθήσει προφανώς ο Δήμος αλλά και όλοι οι πολίτες έστω και αν χρειαστεί να γίνει υποχρεωτικά.

-Βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του υπάρχοντος κυνοκομείου με κτιριακές παρεμβάσεις (περίφραξή του, δημιουργία χώρου αυλισμού των ζώων), στελέχωση του με το απαραίτητο προσωπικό (ακόμη και μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ή εθελοντική εργασία και άλλων φιλόζωων πέραν αυτών που ήδη προσφέρουν υπηρεσίες) και τήρηση των απαραίτητων και κατά το νόμο όρων λειτουργίας ώστε να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας και μόνο.

-Δημιουργία σε πολλά σημεία της πόλης χώρων με νερό και φαγητό με την βοήθεια των φιλόζωων πολιτών, ώστε να διατηρούνται καθαρά και τακτοποιημένα. Έτσι θα γίνει διασπορά του πληθυσμού των ζώων, δεν θα δημιουργούνται αγέλες όπως στην περιοχή του Σαμακώβ και όχι μόνο, και θα μπορούν να ελέγχονται με ευκολία. Θεωρούμε ότι ή ύπαρξη περιορισμένου αριθμού ανά γειτονιά δεν δημιουργεί πρόβλημα και είναι υποχρέωση όλων ώστε να βοηθήσουμε στη λύση.-Απαίτηση για έλεγχο βάσει του νόμου των δεσποζόμενων ζώων. Ο κάθε ένας από εμάς που θέλει να είναι κάτοχος κάποιου κατοικίδιου και όχι μόνο, έχει την υποχρέωση να διαθέτει βιβλιάριο που να αναγράφονται τα εμβόλια που του έχουν γίνει όπως και του αριθμού του τσιπ. Θα αποφύγουμε τόσο τις κλοπές αλλά και πάμπολλες εγκαταλείψεις ζώων. 

-Προώθηση σε υιοθεσία όσων περισσότερων ζώων γίνεται με την συνδρομή και του ίδιου του Δήμου. Κάθε υιοθεσία στην ουσία σημαίνει ένα ζώο μακριά από το δρόμο στειρωμένο και εμβολιασμένο.-Δημιουργία νέου καταφυγίου αδέσποτων ζώων που να πληρεί τις προδιαγραφές του νόμου και να παίζει το ρόλο που πρέπει να παίξει, δηλαδή του χώρου φιλοξενίας ζώων για αποθεραπεία.

-Να ενημερωθεί ο κόσμος επί της ουσίας για τα αδέσποτα αλλά και τα δεσποζόμενα ζώα ώστε να γίνει συνείδηση από όλους μας ότι τα ζώα δεν είναι το πρόβλημα αλλά εμείς. Έχουμε την υποχρέωση να συνδράμουμε.

Κάθε λογική απομάκρυνσης ζώων από μία περιοχή σε μία άλλη (πόσο μάλλον όταν κάποιοι θέλουν να τα οδηγήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές), εγκλεισμού τους μέσα σε κυνοκομεία, είναι απαράδεκτες και παράνομες, όπως και κάθε δηλητηριασμός ζώου πέραν του ότι είναι απάνθρωπο, είναι έγκλημα -κακούργημα και όποιος εφαρμόζει τέτοιες πρακτικές θανάτωσης ζώων θα πρέπει να οδηγείται στην φυλακή.

Τέλος θέλοντας να απαντήσουμε και σε όλους όσους κατά καιρούς επιτέθηκαν με απαράδεκτα και αήθη σχόλια τον όμιλο, τους υπενθυμίζουμε ότι ο ΦΟΞ δεν είναι κρατική δομή, δεν ανήκει στο Δήμο, δεν διαθέτει χώρο συλλογής αδέσποτων ζώων, δεν έχει κρατική επιχορήγηση. Πρόκειται για εθελοντική ομάδα με στόχο την παροχή βοήθειας σε όσο το δυνατόν περισσότερα αδέσποτα ζώα μέσω της περίθαλψή τους, φιλοξενίας τους για μικρό χρονικό διάστημα, στείρωσης και στη συνέχεια προώθησης για υιοθεσία. Επίσης θέλει να συμβάλει στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων στην πόλη της Ξάνθης σε συνεργασία τόσο με το Δήμο όσο και με όλους τους κατοίκους του.

Υπάρχει τεράστια παρανόηση ότι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα της πόλης, τόσο για την στείρωση τους, όσο και για την περίθαλψη και συλλογή τους είναι οι φιλοζωικοί όμιλοι ή σύλλογοι όπως και αν τους λένε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε κάθε τηλεφώνημα πολιτών προς το Δήμο για ζητήματα αδέσποτων οι υπάλληλοι με ευκολία δίνουν το τηλέφωνο ενός φιλοζωικού.Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την δράση και την προσπάθεια ενός ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ φιλοζωικού ομίλου με την υποχρέωση του δήμου Ξάνθης να διαθέτει οργανωμένη δομή που να συλλέγει, στειρώνει, να περιθάλπει και να επανεντάσσει τα ζώα στο σημείο που βρέθηκαν. Ο όμιλος λειτουργεί μόλις ένα χρόνο και έχει πετύχει πάνω από 100 υιοθεσίες, δεκάδες στειρώσεις όχι από το πρόγραμμα του δήμου αλλά από χρήματα του προήλθαν από συνδρομές και δωρεές. Έχει φιλοξενήσει δεκάδες αδέσποτα για αποθεραπεία. Έχει ξοδέψει και χρόνο προσωπικό και χρήματα.

Η Πολιτεία και οι αρμόδιοι Φορείς και ο καθένας μας πρέπει άμεσα να μεριμνήσουμε να μπει ένα τέλος στην αθρόα εγκατάλειψη ζώων καθώς και στον περιορισμό εισαγωγών και γεννήσεων νέων ζώων συντροφιάς, που ανατροφοδοτούν τον ήδη τεράστιο υπερπληθυσμό ζώων συντροφιάς Τα μόνα που δεν ευθύνονται για το φαινόμενο των χιλιάδων αδέσποτων είναι τα ίδια τα ζώα.

Μέχρι να συντελεστεί αυτό στην χώρα μας, η αρμονική συμβίωση με τα αδέσποτα ζώα και όχι η εξαφάνιση ή η ασυλοποίηση τους, είναι η μόνη πολιτισμένη λύση. Μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας σε θέματα σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος και στην έμπρακτη έκφραση πολιτισμού και ανθρωπιάς έναντι του δικαιώματος της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων.

Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να κάνει περισσότερα ή κάτι διαφορετικό τον προτρέπουμε να ξεκινήσει άμεσα την προσπάθεια ώστε να αντιληφθεί ότι η ανέξοδη κριτική δεν οδηγεί πουθενάΕίμαστε στη διάθεση σας για συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε στην ευζωία, την μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων και την προώθηση τους για υιοθεσία.

 

Από το Φιλοζωικό Όμιλο Ξάνθης

Τηλ: 6972158137

email: fox.xanthis@yahoo.gr 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button