“Κρούσματα ευλογιάς κίνδυνος κατάρρευσης κτηνοτροφίας σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη”

ΠΡΟΣ:

κ. Γ. Τελλίδη, Πρόεδρο

Περ/κού Συμβουλίου

κ. Α. Γιαννακίδη Περιφερειάρχη

Ανατ. Μακ. & Θράκης

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

κ. Γ. Παυλίδη επικεφαλής μείζονος

αντιπολίτευσης Περ/κού Συμβουλίου

κ. Δ. Χαρίτου Περ/κό Σύμβουλο

Επικεφαλή της παράταξης

“ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”

 κ. Kατερίνα Γεροστεργίου

Περ/κό Σύμβουλο Επικεφαλή της

παράταξης “Οικολογία Αλληλεγγύη”

 

ΠΡΟΣ:

κ. Γ. Τελλίδη, Πρόεδρο

Περ/κού Συμβουλίου

κ. Α. Γιαννακίδη Περιφερειάρχη

Ανατ. Μακ. & Θράκης

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

κ. Γ. Παυλίδη επικεφαλής μείζονος

αντιπολίτευσης Περ/κού Συμβουλίου

κ. Δ. Χαρίτου Περ/κό Σύμβουλο

Επικεφαλή της παράταξης

“ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”

 κ. Kατερίνα Γεροστεργίου

Περ/κό Σύμβουλο Επικεφαλή της

παράταξης “Οικολογία Αλληλεγγύη”

 

Η έλλειψη προληπτικών μέτρων ζωντάνεψε τον εφιάλτη του ιού της ευλογιάς. Οι έλεγχοι που συνεχίζονται, εντοπίζουν και αυξάνουν σημαντικά τον αριθμό των μολυσμένων αιγοπροβάτων, που οδηγούνται σε θανάτωση. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός εστιών ευλογιάς στις εκτροφές αιγοπροβάτων στις περιοχές: Έβρος, Ξάνθη, Ροδόπη και ο φόβος επέκτασης στην Καβάλα, δημιουργεί ερωτηματικά για την ποσοτική επάρκεια του επιστημονικού δυναμικού και την αποτελεσματικότητα των μέτρων, αφού οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες από τη δραματική μείωση του προσωπικού, την αδυναμία μετακίνησης τους, από τους περιορισμούς σε χιλιόμετρα και καύσιμα που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση για εξοικονόμηση πόρων, αλλά και λόγω της μείωσης των διαθέσιμων υλικών και μέσων, καθιστώντας την εκρίζωση της νόσου εξαιρετικά δύσκολη.

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι σοβαρότατη νόσος που μεταδίδεται πολύ εύκολα και έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις πρωτογενώς με τις θανατώσεις ζώων, καταστροφή ζωοτροφών, υλικών κ.ά. Μέχρι την Παρασκευή 6.11.2013 έχουν θανατωθεί Βόρειο Έβρο 4.170, Νότιο Έβρο 296, Ξάνθη 2565, Ροδόπη 378 αιγοπρόβατα και υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις αφού επιβάλλεται ο άμεσος περιορισμός όλων των προβάτων και αιγών εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων, κατ’ αρχήν για 45 μέρες (ήδη σε ορισμένες περιοχές του Έβρου τις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ) που σημαίνει μεγάλο κόστος για αγορά ζωοτροφών, καθώς και παύση αγοράς – πώλησης ζώων και παράδοσης γάλακτος κατά την περίοδο αυτή. Το αποτέλεσμα είναι η κατάρρευση και αυτού του λιγοστού εισοδήματος.

Ταυτόχρονα οι αποζημιώσεις που δίνονται από τις θανατώσεις των ζώων κυμαίνονται από 60 έως 100 Ε ανά ζώο (ανάλογα με την ηλικία), όταν υπάρχουν ζώα που κοστίζουν 200 και 250 Ε.

Οι δε ενισχύσεις που θα δοθούν με βάση την ΚΥΑ (ΦΕΚ 2701/23-10-2013, αριθμός 3814/124910 και αφορούν μόνο την Π.Ε. Έβρου) των 10 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και το ύψος δεν μπορεί να ξεπερνά τις 7.500 ευρώ είναι ψίχουλα, δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές. Ο κίνδυνος του ιού της ευλογιάς δημιουργεί φόβο αποδεκατισμού της κτηνοτροφίας, τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτάρκεια και ξοδεύονται κάθε χρόνο για εισαγωγές ζωοκομικών τουλάχιστον 2 δις ευρώ.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ

 

ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ.

Η αντιμετώπιση των κρουσμάτων της ευλογιάς σε τέτοια κλίμακα απαιτεί:

Kινητοποίηση όλου του Κρατικού μηχανισμού και των κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Άμεση κινητοποίηση όλων των Δήμων της Περιφέρειας και κάθε εμπλεκόμενης Υπηρεσίας καθώς και των Αστυνομικών, Πυροσβεστικών και άλλων αρχών.

Ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των κτηνοτρόφων της Περιοχής αλλά και των πολιτών για ευαισθητοποίηση στα μέτρα προστασίας που απαιτούνται.

Να γίνει πρόταση για ένταξη στο Πρόγραμμα κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση των ανάλογων πόρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

– Τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους, με πρόσληψη άμεσα προσωπικού και μετακίνηση από άλλες Περιφέρειες ή τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου.

– Αύξηση των ημερών εκτός έδρας, των υπερωριών, των εξόδων για την μετακίνηση των κτηνιάτρων και των όποιων  άλλων υπαλλήλων (π.χ. οδηγοί, γεωτεχνικοί) εμπλέκονται στην διαδικασία των ελέγχων

– Τη λήψη προληπτικών μέτρων, (τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε Δήμου ή Περιοχής των νομών, από τον Έβρο μέχρι και την Δράμα, κ.α)

– Την έκτατη επιδότηση των κτηνοτρόφων των προσβεβλημένων περιοχών, για αγορά ζωοτροφών, για όσο καιρό διαρκούν τα προστατευτικά μέτρα 0,70 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 1 ευρώ γι΄αυτά που θα γεννήσουν καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

– Την πλήρη και άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν θανατωθεί τα ζώα ανάλογα με τη φυλή που να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.

–           Να παγώσουν για τουλάχιστον 6 μήνες αφού λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης των χρεών προς τις τράπεζες, των τελών προς Δήμους για ύδρευση, βοσκοτόπια, κλπ, των εισφορών για ΟΓΑ, ΕΛΓΑ καθώς και κάθε άλλο χαράτσι προς Εφορία άτοκα.

 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button