Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΕΤΥΧΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ;

Όπως δείχνουν τα πράγματα η συγχώνευση του νοσοκομείου Ξάνθης με το στρατιωτικό νοσοκομείο απέτυχε αλλά πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους για την επιχειρούμενη προσπάθεια συγχώνευσης του νοσοκομείου Κομοτηνής. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας ζητώντας από την πολιτεία να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της σχετικά με τη λειτουργία τους μέσα στο ΕΣΥ αλλά και για την πολιτική της βούληση σχετικά με την υγεία προς τους πολίτες και τα μέσα που θα διαθέσει.

   Όπως δείχνουν τα πράγματα η συγχώνευση του νοσοκομείου Ξάνθης με το στρατιωτικό νοσοκομείο απέτυχε αλλά πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους για την επιχειρούμενη προσπάθεια συγχώνευσης του νοσοκομείου Κομοτηνής.



   Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας ζητώντας από την πολιτεία να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της σχετικά με τη λειτουργία τους μέσα στο ΕΣΥ αλλά και για την πολιτική της βούληση σχετικά με την υγεία προς τους πολίτες και τα μέσα που θα διαθέσει.


  Ως κύριο αίτημα των γιατρών, σύμφωνα με τον κ. Νικηφορίδη πρόεδρο των Νοσοκομειακών γιατρών του Νοσοκομείου Ξάνθης, είναι η τήρηση της κλαδικής συμφωνίας που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ.


στο στόχαστρο των αιτημάτων τους μπαίνει και το θέμα των αποδοχών των εργαζομένων εκφράζοντας έτσι την αντίθεση τους στις περικοπές.


Επιμένουν οι συνδικαλιστές να τονίζουν ότι οι συγχωνεύσεις έχουν κύριο σκοπό την εξοικονόμηση πόρων ελέω μνημονίου και  όχι την καλύτερη παροχή υγείας προς τους πολίτες “Προφανώς αυτός είναι ο λόγος και αυτά τα έχει επιβάλλει η πολιτεία κατά τη γνώμη μου, αναφέρει ο κ. Νικηφορίδης, στα πλαίσια της εφαρμογής του μνημονίου, αν θα εξοικονομηθούν πόροι δεν το γνωρίζω.


Έχει γίνει μία σοβαρή προεργασία και υποθέτω πώς ναι. Αυτό όμως έχει την ανάλογη επιδείνωση στην παροχή υγείας.”


Από τη συζήτηση με τους συνδικαλιστές βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι Μνημόνιο και δημόσια υγεία δεν πάνε μαζί γιατί ακολουθούν αποκλίνοντες δρόμους.


“Οι διαπιστώσεις είναι καθημερινές πλέον όπως και η επιδείνωση του κλίματος. Σχετικά με την καρδιολογική δεν έχει υπάρξει κάτι το ουσιώδες, δεν έχει προσληφθεί απ ότι γνωρίζω ειδικός καρδιολόγος.


Βρίσκονται λύσεις πρόσκαιρες, δεν ξέρω αν αυτές οι ενέργειες αποσκοπούν σε κάποια συγχώνευση ενδεχομένως και όλα αυτά που έχουμε ακούσει τα γράφουν οι εφημερίδες. εννοώ ότι έχουν ονοματίσει και νοσοκομεία για παράδειγμα της Κομοτηνής ότι είναι σε διαδικασία συγχώνευσης, της Ξάνθης δεν το έχουν ονοματίσει ακόμη αλλά ίσως κάποιες κλινικές και κάποιες υπηρεσίες να συγχωνευτούν”.


  Η προσπάθεια συγχώνευσης έγινε με το Στρατιωτικό νοσοκομείο αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα δεν ευοδώθηκε αναφέρει ο κ. Νικηφορίδης και προσθέτει: “Είχα μία συνομιλία με το διευθυντή του στρατιωτικού νοσοκομείου αλλά μάλλον κρίνεται ως ανεπιτυχές το εγχείρημα”



ΑΓΩΝΑΣ: Μόνο με το φιλότιμο των γιατρών του νοσοκομείου Ξάνθης μπορούν να είναι ήσυχοι οι Ξανθιώτες για την υγεία τους;


“Το φιλότιμο είναι δεδομένο και αποδεδειγμένο όμως πολλά από τα προβλήματα είναι χρόνια.


Κάποια μπήκαν σε μία ρέγουλα με την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης και αυτό έγινε με την επιβολή ανώτατου χρόνου εργασίας από την Ε.Ε. και ρυθμίστηκαν κάποια χρόνια ζητήματα, από εκεί και πέρα όμως εδώ και ένα χρόνο δυστυχώς στα πλαίσια του μνημονίου η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα και δεν μπορεί ένα από τα σημαντικότερα αγαθά όπως αυτό της υγείας να στηρίζεται στο φιλότιμο των εργαζομένων, γιατί δεν είναι μόνο το φιλότιμο των γιατρών αλλά είναι το βοηθητικό, νοσηλευτικό προσωπικό και δυστυχώς οι συνθήκες εργασίας είναι εξαιρετικά δυσχερείς και η κατάσταση είναι δυστυχώς επιδεινούμενη.


Ευχή όλων πλέον των Ξανθιωτών είναι να μην απαξιωθεί το πανέμορφο και εύχρηστο νοσοκομείο της Ξάνθης”



 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button