Κλειστή μέχρι τις 5 Απριλίου η Χαρτοποιία Θράκης «DIANA»

Νέο πλήγμα για την αγορά εργασίας στην Ξάνθη, καθώς συνεχίζονται τα δυσάρεστα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης και στην περιοχή μας, η οποία ως γνωστό τους τελευταίους μήνες χάνει συνεχώς θέσεις απασχόλησης και τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Οι εργαζόμενοι της Ξάνθης βρίσκονται σε δραματική θέση καθώς καθημερινά ζουν με το φόβο των απολύσεων.

Νέο πλήγμα για την αγορά εργασίας στην Ξάνθη, καθώς συνεχίζονται τα δυσάρεστα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης και στην περιοχή μας, η οποία ως γνωστό τους τελευταίους μήνες χάνει συνεχώς θέσεις απασχόλησης και τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.


Οι εργαζόμενοι της Ξάνθης βρίσκονται σε δραματική θέση καθώς καθημερινά ζουν με το φόβο των απολύσεων.


Και αυτή τους η αγωνία και ο φόβος δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά από την κίνηση στην οποία προχώρησε  η διοίκηση του εργοστασίου της Χαρτοποιίας Θράκης DIANA, η οποία χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και με μια τυπική ανακοίνωση που ανάρτησε στον πίνακα Ανακοινώσεων του εργοστασίου τους ενημέρωνε ότι τους έδινε όλη τους την κανονική άδεια και το εργοστάσιο θα παραμείνει κλειστό έως τις 5 Απριλίου.


Το γεγονός αυτό, το οποίο δέχτηκαν αναγκαστικά σκεπτόμενοι και την οικονομική κρίση, θορύβησε και ανησύχησε τους εργαζόμενους, κάποιοι από τους οποίους απευθύνθηκαν στη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης.


Προσέφυγαν στο ΕΚΞ προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα, αλλά και να μάθουν για τις πραγματικές προθέσεις του εργοδότη τους.


Θα πρέπει  να σημειωθεί  ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν υπάρχει Σωματείο Εργαζομένων και η όποια ενημέρωση από πλευράς εργοδοσίας προς τους εργαζομένους είναι ιδιαίτερα φειδωλή.


Στο μεταξύ, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Άγγελος Μπεπμπεκίδης, χθες  παρουσιάστηκε ένας μικρός αριθμός εργαζομένων της Χαρτοποιίας,  οι οποίοι και ενημέρωσαν τη Διοίκηση του ΕΚΞ για το πώς έχει η όλη κατάσταση, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη του συνδικαλιστικού οργάνου.


Από την πλευρά της η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου του νομού, αμέσως μετά την ενημέρωση που της έγινε, συνόδευσε τους εργαζόμενους στην Επιθεώρηση Εργασίας Ν. Ξάνθης.


Εκεί αποφασίσθηκε να μεταβεί κλιμάκιο στο εργοστάσιο προκειμένου να εξετάσει για τη νομιμότητα των κινήσεων της εργοδοσίας με το να αναγκάσει εμμέσως πλην σαφώς τους  εργαζόμενους να δεχτούν να πάρουν την κανονική τους άδεια με μονομερή απόφαση, αφού οι ίδιοι δε ρωτήθηκαν.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Χαρτοποιία DIANA απασχολεί 130 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Ξάνθης και 70 στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα.


Οι εδώ εργαζόμενοι δε γνωρίσουν εάν και οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα υποχρεώθηκαν και εκείνοι να πάρουν το ίδιο χρονικό διάστημα την κανονική τους άδεια.


Βέβαια στο εδώ εργοστάσιο, όπως μας επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΞ, απαντώντας στο ερώτημα μας για το αν θα το βρουν ανοιχτό στη σημερινή τους επίσκεψη, έχει σταματήσει η παραγωγική διαδικασία, ενώ στο εμπορικό τμήμα εργάζονται κάποια άτομα για τις παραγγελίες και άλλες ανάγκες της εταιρείας, καθώς και στο γραφείο προσωπικού και διοίκησης παραμένουν κάποιοι εργαζόμενοι., αν και αυτό όπως τόνισε ο κ. Μπεμπεκίδης είναι οξύμωρο καθώς έχει υποχρεώσει σε κανονική άδεια όλους τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο.


Όσο για τη σημερινή συνάντηση που θα επιδιώξει Επιθεώρηση Εργασίας και Εργατικό Κέντρο Ξάνθης με τους διευθύνοντες του εργοστασίου, κυρίαρχο στόχο θα έχει να ενημερωθούν για την επόμενη μέρα της 5ης Απριλίου, για τους σκοπούς της διοίκησης αναφορικά με την πορεία και λειτουργία του εργοστασίου στην περιοχή μας.


«Είναι παράνομο αυτό που έκανε. Δεν υπέγραψε ο εργαζόμενος την άδειά το για να φύγει. Πρώτο δεν μπορεί να του δώσει όλη την άδεια και δεύτερον δεν υπέγραψε κανείς, έβγαλε μια τυπική ανακοίνωση και στο βιβλίο αδειών δεν υπάρχει καμιά υπογραφή των εργαζομένων. Αλλά τελικά οι εργαζόμενοι είπαν εντάξει θα το δεχτούμε καθώς υπάρχει και η κρίση. Όμως το ζητούμενο είναι τι γίνεται την επόμενη μέρα. Και αν μετά από ένα μήνα επανέλθει η διοίκηση του εργοστασίου με διαθεσιμότητες και απολύσεις; Αυτός είναι και ο λόγος που θα επισκεφτούμε το εργοστάσιο την Πέμπτη με την Επιθεώρηση Εργασίας του νομού για να ενημερωθούμε και να μάθουμε αν είναι εφικτό τους σκοπούς του εργοδότη», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης στην επικοινωνία που είχε μαζί του ο «Α».


 


                                                                                          Δέσποινα Γκούμα


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button