Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Διανύουμε την καρδιά του καλοκαιριού και τι πιο φυσιολογικό από το να μας επισκεφτεί ένα ακόμη κύμα καύσωνα….
Εδώ και μέρες ο λίβας, ο μεταφορικώς ερμηνευόμενος- ο λίβας του λαδώματος και της διαπλοκής- κατακαίει την πολιτική σκηνή της χώρας και δη τα δυο μεγάλα μας κόμματα, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτικών απέναντί τους….

Διανύουμε την καρδιά του καλοκαιριού και τι πιο φυσιολογικό από το να μας επισκεφτεί ένα ακόμη κύμα καύσωνα….


Εδώ και μέρες ο λίβας, ο μεταφορικώς ερμηνευόμενος- ο λίβας του λαδώματος και της διαπλοκής- κατακαίει την πολιτική σκηνή της χώρας και δη τα δυο μεγάλα μας κόμματα, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτικών απέναντί τους….


Παρόλα όμως τα εγκαύματα και τις πληγές τόσο το κυβερνών κόμμα της Ν.Δ., όσο και το ΠΑΣΟΚ,  αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως συνεχίζουν ακάθεκτα τη ρότα που χάραξαν προ αποκαλύψεων και σκανδάλου SIEMENS….


Αφού λοιπόν ο λίβας ο πολιτικός δεν τους τρόμαξε, γιατί να μας τρομάξει εμάς ο λίβας ο κανονικός….;


 


Ένας ζεστός αέρας είναι, ίσως να μας τσουρουφλίσει λίγο περισσότερο, αλλά μπρος στο τσουρούφλισμα της ακρίβειας δεν είναι τίποτε…..


Άσε που ο λίβας σε μια δυο μέρες το πολύ θα περάσει , ενώ η ακρίβεια εδραιώθηκε για τα καλά στη ζωή μας…..


Από σήμερα, όπως μας  έχει προειδοποιήσει η ΕΜΥ, δεχόμαστε την επιδρομή  ενός μεγάλου κύματος καύσωνα…..


Ο υδράργυρος θα αγγίξει κόκκινο και θα κάνει τη ζωή μας ακόμη πιο ακριβή……


Λίγη παραπάνω κατανάλωση νερού και ρεύματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την επέλαση του καύσωνα και να ο αντίκτυπος στο πορτοφόλι μας…..


 


Από την άλλη βέβαια  η πολιτεία και οι αρμόδιες ΔΕΚΟ μας εφιστούν την προσοχή και μας ζητούν να περιορίσουμε την κατανάλωση στο ηλεκτρικό ρεύμα και να μη σπαταλάμε το νερό, για να μην το πούμε νεράκι……


Τότε αν προχωρήσουμε σε περιορισμούς, δηλαδή αν δεν ανάβουμε τα κλιματιστικά ή δεν κάνουμε συχνά ντους , πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τους  39 και 40 βαθμού κελσίου…..;


Εντάξει  και το νεράκι μας θα το καταναλώσουμε και το αιρ κοντίσιον μας θα το ανάψουμε, αρκεί να γίνονται όλα με μέτρο…..


Τώρα βέβαια ποιος έχασε το μέτρο για να το βρούμε οι Έλληνες που είμαστε ή του ύψους ή του βάθους είναι ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο εδώ και χρόνια….


 


Η ουσία πάντως είναι μία ……


Γιατί θα πρέπει να μας πιάνει τρόμος και φόβος και να προκαλεί τόση ταραχή κάθε φορά που ένας καύσωνας μικρός ή μεγάλος κάνει την εμφάνισή του…..;


Το ανθρώπινο χεράκι δεν έχει κάνει το θαύμα με τις τόσες παρεμβάσεις του στο περιβάλλον, που έχει φέρει τα πάνω κάτω και άρα και τις υψηλές θερμοκρασίες σύνηθες πλέον φαινόμενο στην εποχή μας…..;


Το λοιπόν θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και να θωρακιστούμε ανάλογα…..


Και φυσικά όταν λέμε θωράκιση εννοούμε από τα πιο απλά , όπως ένα καπέλο και ένα μπουκαλάκι νερό, μέχρι τα πιο περίπλοκα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να μπουν μπροστά αρχιτέκτονες, μηχανικοί περιβάλλοντος, δασολόγοι κλπ…..


Εννοείτε πως αναφέρομαι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως εναλλακτική πρόταση  για τις διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ, στα βιοενργειακά κτίρια, σε χώρους πρασίνου μέσα στα αστικά κέντρα κλπ….


 


Πρέπει να φροντίσουμε να πολλαπλασιαστούν  οι  οάσεις πρασίνου και δροσιάς στις ελληνικές πόλεις….


 


Η αλήθεια είναι πως οι παραπάνω παρεμβάσεις απαιτούν και χρόνο και χρήμα, όταν όμως υπάρχει πολιτική βούληση και σχεδιασμός τότε με λίγη παραπάνω πίεση η εξέλιξη μπορεί να είναι θετική…..


Πάντως είναι λιγάκι εκνευριστικό κάθε φορά που ακούμε πως ο υδράργυρος θα φτάσει στα ύψη να τρομοκρατούμε τον κόσμο…..


Όλα είναι θέμα συνήθειας και πρόληψης……


Και για να έρθουμε και στα απλά και καθημερινά που μπορεί να κάνει από μόνος του ο πολίτης σε μέρες καύσωνα…..


Ο παππούς και η γιαγιά γιατί να βγουν έξω από το σπιτάκι τους αν δεν είναι ανάγκη;


Και αν δε διαθέτουν κλιματισμό υπάρχουν και τα ΚΑΠΗ……


 


Εκείνοι φυσικά που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα είναι οι εργαζόμενοι, και όχι αυτοί των γραφείων, αλλά των εργοστασίων, οι οικοδόμοι , οι ψήστες και όλοι όσοι εργάζονται υπό δύσκολες αναγκαστικά συνθήκες…..


Πάντως ο κρατικός μηχανισμός είναι επί ποδός, νοσοκομεία, πολιτική προστασία κλπ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα όποια έκτακτα περιστατικά……


Για να μην έχουμε όμως προβλήματα και θερμοπληξίες, καλό είναι αυτές τις ημέρες να αποφεύγουμε να βγαίνουμε από τα σπίτια μας και κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και αν θα πρέπει να βγούμε τότε ελαφριά ένδυση με απαραίτητα αξεσουάρ καπέλο και γυαλιά και ένα μπουκάλι νερό …. 


Και προσοχή χρειάζεται και στη διατροφή μας, όχι βαριά φαγητά…. 


Δυο μέρες υπομονή, καύσωνας είναι και θα περάσει…..


    

Σχετικά Άρθρα

Back to top button