“Οι δρόμοι της Ελιάς” μέσω 13 χωρών στους δρόμους του Μεταξιού

Ο Κώστας Δέλκος ανάμεσα στους 55 μοτοσικλετιστές που μεταφέρουν τη “Φλόγα της ειρήνης” στο Πεκίνο”Με τη σκέψη στην ελιά, δώσε κίνηση σε έναν τροχό, ταξίδεψε μας”, με αυτό το σύνθημα ξεκινούν στις 14 Ιουλίου πενήντα πέντε μοτοσικλετιστές απ’ όλη τη χώρα, 52 άντρες και 3 γυναίκες το μεγαλύτερο και πιο μακρινό οδοιπορικό που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα, μεταφέροντας τη “Φλόγα της ειρήνης” στο Πεκίνο με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

 Ο Κώστας Δέλκος ανάμεσα στους 55 μοτοσικλετιστές που μεταφέρουν τη “Φλόγα της ειρήνης”  στο Πεκίνο”Με τη σκέψη στην ελιά, δώσε κίνηση σε έναν τροχό, ταξίδεψε μας”, με αυτό το σύνθημα ξεκινούν στις 14 Ιουλίου πενήντα πέντε μοτοσικλετιστές απ’ όλη τη χώρα, 52 άντρες και 3 γυναίκες το μεγαλύτερο και πιο μακρινό οδοιπορικό που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα, μεταφέροντας τη “Φλόγα της ειρήνης” στο Πεκίνο με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων.


Η Ελιά της Ειρήνης θα διέλθει δεκατρείς χώρες της Ευρώπης και της Ασίας μεταξύ των οποίων είναι οι Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Γεωργία, Ουκρανία, Τουρκία, Ιράν, Τατζικιστάν, Ρωσία, Μογγολία και φυσικά Κίνα μεταφέροντας όχι μόνο το μήνυμα της ειρήνης, αλλά και το ρόλο της ελιάς ως διατροφική συνήθεια, με την έννοια του πολιτισμού.


Αφετηρία του μεγάλου αυτού πολιτιστικού και επιχειρηματικού οδοιπορικού είναι η πόλη της Καλαμάτας, καθώς “Οι δρόμοι της Ελιάς” ξεκινούν από εκεί. Συγκεκριμένα πριν από οκτώ περίπου χρόνια το Επιμελητήριο της πόλης ίδρυσε τον ομώνυμο Πολιτιστικό Οργανισμό για να αναδείξει την ελιά  ως κοινό χαρακτηριστικό πολλών χωρών που τις ενώνει, αλλά και ως στοιχείο στη διαμόρφωση της οικονομίας και του πολιτισμού τους.



Ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Οι Δρόμοι της Ελιάς” κατά τη μέχρι τώρα πορεία του διοργάνωσε παρόμοια ταξίδια, όχι όμως τόσο μεγάλα. Ταξίδεψε σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Ασίας, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όχι όμως σε τόσες πολλές χώρες όπως η 8η Πολιτιστική Διαδρομή που πραγματοποιεί φέτος.


Σε αυτή την 8η Πολιτιστική Διαδρομή συμμετέχει και ο Ξανθιώτης συμπολίτης μας, γνωστός από την ενασχόλησή του με τα κοινά, κ. Κώστας Δέλκος.


Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το ταξίδι που προκαλεί δέος και ανεβάζει την αδρεναλίνη της περιπέτειας και της πρόκλησης στηρίζεται από την UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού το 2003 “Οι Δρόμοι της Ελιάς” υιοθετήθηκαν ομόφωνα από 143 χώρες και έγιναν έτσι αποδεκτές ως Πολιτιστική Διαδρομή της UNESCO.


Η πολιτιστική αυτή διαδρομή στηρίζεται και από άλλους θεσμούς και φορείς, όπως τα Επιμελητήρια.


Βασικό της στοιχείο είναι ο μοτοσικλετισμός ως έννοια πολιτισμού.


Λόγος για τον οποίο μεταξύ άλλων, αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή και ο Κώστας Δέλκος, αν και είναι ένα αρκετά τολμηρό και δύσκολο οδοιπορικό.


Ωστόσο ο στόχος του είναι σπουδαίος, γεγονός που διαγράφει τις όποιες αρνητικές σκέψεις και αντιστάσεις.


Η πρωτοβουλία των δρόμων της Ελιάς να διανύσουν 22.000 χιλιόμετρα με μοτοσικλέτες διασχίζοντας 13 χώρες μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης, των διαπολιτισμικών σχέσεων και του πολιτισμού της ελιάς ξεπερνά κάθε πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί με ανάλογο σκοπό.          


Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του ταξιδιού αρκεί να σταθεί στα παρακάτω στοιχεία:


 -55 μοτοσικλετιστές, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες, 


-μέσα σε πενήντα πέντε μέρες ταξιδιού 


-θα πραγματοποιήσουν 22000 χιλιόμετρα από την εκκίνηση μέχρι την επιστροφή, 


-θα διέλθουν από 16 χώρες, 


-οι συμμετέχοντες θα οδηγούν 7-9 ώρες ημερησίως, 


-870χιλιόμετρα θα είναι η μεγαλύτερη απόσταση που θα διανύσουν οι μοτοσικλετιστές σε μία μέρα (την 19η μέρα στην Κίνα από το Korgas στο Turpan),  


   1000 ελιές θα μεταφερθούν από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία στη Μόσχα για να πλαισιώσουν τη Μεγάλη Γιορτή της Ελιάς που θα γίνει στην Κόκκινη Πλατεία, κατά την επιστροφή του οδοιπορικού από την Κίνα, 


-4.620 χιλιόμετρα θα καλυφθούν με τον Υπερσηβιρικό σιδηρόδρομο,


 -28 χρονών είναι η ηλικία του μικρότερου μοτοσικλετιστή και 62 η ηλικία του μεγαλύτερου. 


Σε αυτό λοιπόν το πολιτιστικό οδοιπορικό αποφάσισε να συμμετάσχει και ένας Ξανθιώτης μοτοσικλετιστής, ο κ. Δέλκος, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει όλη την περιφέρεια μας, καθώς είναι ο μοναδικός που θα ζήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.


Τι ήταν όμως αυτό που τον ώθησε να δηλώσει συμμετοχή στην πολιτιστική διαδρομή των Δρόμων της Ελιάς;


“Το σημαντικότερο στοιχείο ήταν εδώ η πρόκληση, όχι μόνο του ταξιδιού και της περιπέτειας-είναι ένα σημαντικό στοιχείο καθώς μιλάμε για 19.000 χιλιόμετρα σε περιοχές όχι και τόσο εύκολες, όπως της Ασίας, Κίνας και Μογγολίας. Και ταυτόχρονα ότι αυτό το ταξίδι δεν είναι απλά μια περιπέτεια. 


Έχει έντονα τα στοιχεία των κοινωνικών και πολιτιστικών αναφορών. Και επίσης νομίζω ότι ο πυρήνας είναι αυτό που λέμε μοτοσικλετισμός, με την έννοια του πολιτισμού και όχι απλώς ως ένα μέσο κυκλοφορίας και κίνησης. Αυτή λοιπόν ήταν η πιο σημαντική πρόκληση που με οδήγησε να πάρω την απόφαση να συμμετάσχω, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, επαγγελματικές-οικογενειακές ή οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί κανείς για μια δίμηνη απουσία”, απάντησε στην εφημερίδα μας..


Όσο για την προετοιμασία και το κόστος συμμετοχής σε αυτό το ταξίδι, οκ. Δέλκος σημείωσε πως το οικονομικό μέρος δεν είναι ασήμαντο αλλά ούτε απαγορευτικό για ένα τέτοιο ταξίδι, ενώ η προετοιμασία ήταν πολύπλευρη.


Απαιτούσε ιατρικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, τεστ ιατρικά και ψυχομετρικά και διαπίστωσης βασικών ικανοτήτων οδήγησης για να συμμετάσχεις σε ένα τέτοιο δύσκολο ταξίδι.


Επίσης καθ’ όλη τη διαδρομή θα έχει ιατρική και τεχνική υποστήριξη, ενώ θα υπάρχει και συνεργείο κινηματογράφησης. 


Το πολιτιστικό οδοιπορικό των 55 μοτοσικλετιστών θα συνοδεύεται και από εκπροσώπους του επιχειρηματικού χώρου και των Επιμελητηρίων, καθώς θα συνδυάζει και μια διαδρομή επιχειρηματική και συνεργασίας μέσω της διοργάνωσης και των ανάλογων εκθέσεων από όπου θα διέλθει αυτή.


 Στο μεταξύ η φετινή διαδρομή συνδυάζει τους  δρόμους της ελιάς και του μεταξιού, και θα περιλαμβάνει και εκδηλώσεις που θα γίνονται σε διάφορες μεγάλες πόλεις, με αποκορύφωμα τη μεταφορά της Φλόγας της ειρήνης από την αρχαία Μεσσήνη στο Πεκίνο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα είναι σε εξέλιξη όταν θα φτάσει το οδοιπορικό εκεί. 


Τριήμερες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα και στη Μόσχα, της μεγάλης Γιορτής της Ελλάδας, της Ειρήνης και της Ελιάς, όπου θα περιλαμβάνουν συμβολικό φύτεμα ελαιόδεντρων στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ 1000 ελιές- πολλές από τις οποίες θα έχουν υιοθετηθεί από φορείς επαγγελματικούς και κοινωνικούς μέσω χορηγιών-θα φυτευτούν στο Σότσι, όπου θα διεξαχθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.


Η μεγάλη περιπέτεια  και πρόκληση για τον Κώστα Δέλκο ξεκινά σε λίγες μέρες από την Καλαμάτα και αρχής γινομένης από την Παγκόσμια Συνάντηση Μοτοσικλετιστών 7-13 Ιουλίου όπου θα γίνει στην Πύλο και αμέσως μετά  στις 14 Ιουλίου  55 Έλληνες  μοτοσικλετιστές θα ξεκινήσουν την πολιτιστική διαδρομή  των 55 ημερών μεταφέροντας την Ελιά της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών στο Πεκίνο και όχι μόνο, αφού προηγηθούν δύο στάσεις στα εσωτερικά μας όρια, στην Άμφισσα και το Σουφλί, η ελληνική πόλη του μεταξιού.


Σε αυτή τη διαδρομή του πολιτισμού και των κοινωνικών μηνυμάτων ο “Α” του εύχεται κάθε επιτυχία και μια διαδρομή χωρίς προβλήματα.


Δέσποινα Γκούμα 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button