Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑΔΑ

Χαράς ευαγγέλια στην παράγκα του Καραγκιόζη, αυτές τις μέρες.

Μετά τις άγιες μέρες του Πάσχα, όταν ο λαϊκός ήρωας εργάστηκε όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, τώρα βρήκε πάλι για μια βδομάδα δουλειά στην Ξάνθη.

Χαράς ευαγγέλια στην παράγκα του Καραγκιόζη, αυτές τις μέρες.

Μετά τις άγιες μέρες του Πάσχα, όταν ο λαϊκός ήρωας εργάστηκε όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, τώρα βρήκε πάλι για μια βδομάδα δουλειά στην Ξάνθη.

Σύλλογος από αυτούς που παίρνουν μέρος στις γιορτές παλιάς πόλης, τον κάλεσε για ψήστη, με πλήρεις αποδοχές. Μεροκάματο, ένσημα, διατροφή στον ίδιο, την Αγλαΐα, τα κολλητήρια, ύπνο στο πάρκο έξω από το κολυμβητήριο, ξενάγηση στην παλιά πόλη, στη Χρύσα γενέτειρα του κορυφαίου αυτοδιοικητικού όλων των εποχών Μανώλη Τσέπελη, στο χώρο του Επιμελητηρίου όπου έχει φιλοτεχνηθεί η μακέττα της πολιτιστικής πρωτεύουσας του πλανήτη το έτος 3021, στα Άβδηρα για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται εφ όσον έχει τα   ΄΄κονέ ΄΄ ως αρχαιοκάπηλος, σε ό,τι καλύτερο έχει με λίγα λόγια ο τόπος μας.

Σε μένα δόθηκε παραγγελία να κοσκινίσω στο όρος Φαλακρό της Δράμας εκατό κιλά άχνη ζάχαρη, να μοιάζει χιονισμένο, για να κάνει και σκι πριν φύγει πίσω στο χωριό του.

Έτσι ο Καραγκιόζης γίνεται ο πρώτος Έλληνας που θα έχει πάρει μέρος και σε ολυμπιάδες, και σε πατατιάδες, και σε σουβλακιάδες. Έ, ρε γλέντια στην παράγκα.Από τα όσα έγραψε στο twitter o κοπρίτης, πρωτότοκο κολλητήρι, στην τελευταία οικογενειακή συνεδρίαση,  έγινε ο ακόλουθος διάλογος:

– Αγαπημένη μου συζηγάτα, αγαπητά μου παιδιά. Ήρθε ο καιρός να φάμε ξανά. Να στανιάρουμε. Να έχουμε κουράγια μέχρι τα Χριστούγεννα. Σαλπάρουμε για τα σουβλάκια της Ξάνθης. Μας κάλεσαν στην σουβλακιάδα. Μας βρήκαν και δουλειά.

– Και πώς θα πάμε στην Ξάνθη μπαμπάκο χωρίς λεφτά;

– Με το πλοίο λαθρεπιβάτες μέχρι το Πόρτο – Λάγος και μετά ωτο – στοπ. Κοπρίτη κοντεύεις να παντρευτείς και γράμματα δεν έμαθες. Πως θα βγεις στο μεϊντάνι, μπορείς να μου πείς;

– Θα φάμε στην Ξάνθη όταν φτάσουμε;

– Θα τρώμε για μια βδομάδα σουβλάκια, σουτζουκάκια, λουκάνικα, σάμαλι, μαλλί της γριάς, στραγάλια. Όλα τα αγαθά του κόσμου. Στην Ξάνθη, το θέμα είναι να φτάσεις. Ύστερα βρίσκεις από όλα. Και του πουλιού το γάλα. Και αηδονόγλωσσες και καρακαηδόνες.

– Κομμωτήριο προηγμένης τεχνολογίας, με αστραφτερά μπικουτί θα βρώ εγώ  η συζηγάτα σου να χτενιστώ;

– Εσένα θα σε κάνουμε μανεκέν. Στην Ξάνθη είχε καλλιστεία. Θα διαδώσουμε ό,τι κάποια καλλονή ξεχάστηκε, έμεινε στην Ξάνθη και όλοι θα τρέχουν να τους δώσεις αυτόγραφα. Ξέρεις να γράφεις;

– Όχι.

– Τον κακκό σου τον καιρό. Μιά ζωή Αγλαΐα. Θα σε στείλω στη μάννα σου, να ησυχάσω.- Μπαμπάκο τρώγονται τα σουβλάκια;

– Όπως είναι περασμένα στα καλαμάκια. Πέντε – πέντε. Θα τα καταπίνετε μαζί με τα καλαμάκια και το πιάτο που θα τα έχουν. ΄Υστερα θα τρέχετε για τσιρλιπιπί. Εσύ Αγλαΐα άπλωνε τις μασχάλες σου πάνω από τα μαγκάλια, όπως θα ανεβαίνει η τσίκνα. Καλύτερο αποσμητικό δεν υπάρχει. Όταν με το καλό επιστρέψουμε, οι κατσαρίδες και τα ποντίκια που έχουμε στην παράγκα, θα τρέχουν να σε αγκαλιάζουν, να σε φιλάνε, να φωτογραφηθούν για το face – book μαζί σου.

– Καραγκιόζη θα μείνω για πάντα στην Ξάνθη. Θα γίνω η Κλεοπάτρα της Ξάνθης.

– Αυτά θα τα συζητήσεις με τη Σάσα Μπάστα. Πήραν τα μυαλά σου αέρα Αγλαΐα. Μην ξεχνάς ό,τι ακόμα είμαστε σε παράγκα, χωρίς δουλειά, χωρίς λεφτά.

– Αλλά μοσχοβολάμε ΤΣΙΚΝΑ. Λουζόμαστε με σαμπουάν ΤΣΙΚΝΑ. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας με οδοντόκρεμα ΤΣΙΚΝΑ. Το ποτό μας είναι ΤΣΙΚΝΑ. Παντού τσίκνα. Τα πάντα όλα τσίκνα. Άντε Καραγκιόζη.

Μετά την σουβλακιάδα θα σε βάλλω διευθυντή πωλήσεων των προϊόντων ΤΣΙΚΝΑ. Κι όταν πηγαίνεις για κατούρημα σε τοίχο, να είσαι γραβατωμένος. Μην εκτεθούμε.

                                                                                                                                        Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button