Συναυλία «Θρησκευτικότητα και μουσικός πολιτισμός στην Οθωμανική ύπαιθρο» με το μουσικό σύνολο Maye

Σάββατο 3 Αυγούστου & ώρα 21.30 στον Μπεκτασίδικο τεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο

Σάββατο 3 Αυγούστου & ώρα 21.30 στον Μπεκτασίδικο τεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο

Η συγκεκριμένη συναυλία θα φιλοδοξούσε να αναδείξει ορισμένες πτυχές του πνευματικού βίου και της λαϊκής θρησκευτικότητας της Ανατολίας, όπως αυτές εκφαίνονται μέσα από μορφές λαϊκής μουσικής έκφρασης της Οθωμανικής υπαίθρου. Έτσι, μέσα από ένα ευρύ οργανολόγιο θα αποδοθούν Μπεκτασίδικα Nefes και İlâhi από την κοινότητα των Alevi, ασίκικα Türkü, καθώς και οργανικά Zeybek, ως χαρακτηριστικά δείγματα της εγγενούς πνευματικότητας που ορίζει τα εν λόγω ιστορικά μεγέθη του λαϊκού μουσικού πολιτισμού της Ανατολίας.

 

Το μουσικό σύνολοMaye  (Η λέξη Maye (Μαγιέ) είναι περσικής προέλευσης και  χρησιμοποιείται από Πέρσες, Τούρκους, Άραβες και  Έλληνες, σημαίνει δε την «μαγιά»-βάση από την οποία κάτι ξεκινά να αναπτύσσεται.)είναι ένα ανοιχτό εργαστήριο έρευνας, μελέτης και ερμηνείας λόγιων και λαϊκών μουσικών ιδιωμάτων της βορειοανατολικής Μεσογείου και της εγγύς και μέσης Ανατολής. Μέλη του εργαστηρίου είναι οι Μάρκος Σκούλιος, Νίκος Ανδρίκος, Ευγένιος Βούλγαρης, Γιώργος Ψάλτης, Δημήτρης Παναγούλιας και Σεργιος Βούλγαρης. Χρησιμοποιώντας αυθεντικά  όργανα από τις περιοχές αυτές όπως το Νέι, το Γυαϊλί ταμπούρ, το Βιολί, το Ούτι, η Πολίτικη λύρα, το Πολίτικο Λαούτο, το Σάζι, το αραβικό Μπουζούκ, το Τάρ, το Ντοτάρ, το Ραμπάμπ, η Νταρμπούκα, το Τομπάκ, το Μπεντίρ, το Ντάφ, και το Ρέκ και μέσα από μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση που ταυτόχρονα σέβεται τις υφολογικές ιδιαιτερότητες του κάθε ιδιώματος, το σύνολο Maye αποσκοπεί στην ανάδειξη της συνάφειας των ρεπερτορίων αυτών και στην αναπαράσταση μιας περιήγησης στο χώρο της ανατολικής μουσικής.

 

 

 

Σχετικά με το 5ο Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής

19 Ιουλίου – 5 Αυγούστου 2013

 Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..

Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

 

Από τον 19ο αιώνα, η μουσική στον ελλαδικό χώρο ενσωματώνει σταδιακά ολοένα και περισσότερα στοιχεία από την δυτική μουσική κουλτούρα, δεν παύει όμως ποτέ να διατηρεί την μακραίωνη σχέση της με την μουσική της Ανατολής. Μάρτυρες της σχέσης αυτής είναι η τροπική, μορφολογική, ρυθμολογική και οργανολογική συνάφεια που παρουσιάζουν τα περισσότερα μουσικά ιδιώματα του ελλαδικού χώρου με κοσμικά (λαϊκά και λόγια) και θρησκευτικά ιδιώματα της Τουρκίας και των Αραβικών χωρών της εγγύς Ανατολής. 

                Το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη χρονιά φέτος, στοχεύει τόσο στην παρουσίαση πτυχών αυτής της μακραίωνης μουσικής συγγένειας με μια σειρά από συναυλίες, όσο και στην μουσικολογική τεκμηρίωσή της με μια σειρά σεμιναρίων-εργαστηρίων που πραγματοποιούνται κατά την διάρκειά του.

 

* Το φεστιβάλ κλείνει με τηνΣυναυλία

«Πολυπολιτισμική Κωνσταντινούπολη των αρχών του 20ου αιώνα» με το μουσικό σύνολο Maye 

Δευτέρα 5 Αυγούστου & ώρα 21.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης- στην αυλή με τα Χαμάμ.

Συναυλία που φέρει ως αφορμή της το ενδιαφέρον πολυεθνοτικό-πολυπολιτισμικό προφίλ της Κωνσταντινούπολης, καθώς αυτό αποτελεί το πλέον κρίσιμο χαρακτηριστικό στην διαμόρφωση της αστικής μουσικής δημιουργίας των αρχών του 20ού αιώνα. Γι αυτόν το λόγο το ρεπερτόριο έχει αντληθεί από συνθέτες που εκπροσωπούν τις ποικίλες εθνοτικές ομάδες και θρησκευτικές κοινότητες που συγκροτούν το αστικό Οθωμανικό περιβάλλον κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Έτσι, θα αποδοθούν έργα τούρκων-μουσουλμάνων συνθετών, καθώς και ρωμηών, αρμενίων και εβραίων, συνθεμένα σε διάφορες φόρμες της Οθωμανικής μουσικής φιλολογίας, όπως είναι εκείνες των Peşrev, Saz Semaîsi, Şarkı και Oyun havası.  

  

 

Ακόμη…

Σεμινάρια – Εργαστήρια για μουσικά όργανα, ορχήστρα και θεωρητικά

Για τη συμμετοχή στα workshops δεν είναι απαραίτητη η γνώση μουσικού οργάνου. Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε όλους τους μουσικόφιλους.

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης των workshops.

Δηλώσεις στα τηλ. 25410 25421 & email: fexanthis@gmail.com    

Υπεύθυνος των Workshops: Γιάννης Κατσούλης, 6944125845 

Πληροφορίες:

Υπεύθυνος – συντονιστής Φεστιβάλ: Γιάννης Κατσούλης

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αντίκα 7   67100 Ξάνθη Τηλ. 25410 25421  – 6937120986  Email: fexanthis@gmail.com     www.fex.org.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button