Ο «τσιγαράς» ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης απέκτησε τη ΣΕΚΑΠ

Μετά την εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τη μίσθωση του «Μακεδονία Παλλάς», ο ομογενής επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης απέκτησε και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Η ιστορική συνεταιριστική μονάδα τα τελευταία δύο χρόνια παραπαίει μετά την αδυναμία της Αγροτικής Τράπεζας, που ήταν μέχρι πρότινος ο βασικός της μέτοχος, να τη χρηματοδοτήσει.  

Μετά την εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τη μίσθωση του «Μακεδονία Παλλάς», ο ομογενής επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης απέκτησε και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Η ιστορική συνεταιριστική μονάδα τα τελευταία δύο χρόνια παραπαίει μετά την αδυναμία της Αγροτικής Τράπεζας, που ήταν μέχρι πρότινος ο βασικός της μέτοχος, να τη χρηματοδοτήσει.  

Ολοι πλέον στην Ξάνθη, όπου και η έδρα της ΣΕΚΑΠ, και κυρίως οι 254 εργαζόμενοι θεωρούν ότι οι προοπτικές της καπνοβιομηχανίας αλλάζουν επί τα βελτίω αφού ο κ. Σαββίδης είναι «τσιγαράς» και η περιουσία που έχει αποκτήσει οφείλεται στις δραστηριότητές του στον συγκεκριμένο κλάδο στη Ρωσία. Η εταιρεία του, η Donskoy Tabak, είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από τη ΣΕΚΑΠ και όλοι ποντάρουν στο ότι ο κ. Σαββίδης έχει εφαρμόσιμο σχέδιο για την αναβίωση της ακριτικής βιομηχανίας.  

Η Donskoy κατέβαλε 3,31 εκατ. ευρώ στον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας και απέκτησε το 50,36%, ενώ ήρθε σε συμφωνία και με τη Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ), που ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ΣΕΚΑΠ με 34,18%, και εξαγόρασε και το δικό της ποσοστό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσέφερε στη ΣΕΚΕ την ίδια τιμή ανά μετοχή με την οποία απέκτησε το 50,36%, οπότε θα πρέπει να εξαγόρασε το ποσοστό της ΣΕΚΕ προς 2,25 εκατ. ευρώ.  

Βεβαίως, το συνολικό τίμημα δεν θα είναι αυτό, καθώς η Donskoy Tabak βρίσκεται σε συζητήσεις με τον εκκαθαριστή για το ύψος των δανείων της ΣΕΚΑΠ που θα επωμιστεί. Τα δάνεια της ΣΕΚΑΠ έχουν περάσει στην bad bank που προέκυψε μετά τη διάσπαση της Αγροτικής και ανέρχονται σήμερα στα 94 εκατ. ευρώ.  

Σημειώνεται ότι είναι θέμα χρόνου η Donskoy να αποκτήσει και το ποσοστό που κατέχουν οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ και ανέρχεται περίπου στο 8%. Επιθυμία των εργαζομένων είναι να πωλήσουν και του κ. Σαββίδη να ελέγξει πλήρως την εταιρεία.  

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση της ΣΕΚΑΠ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 20 εκατ. ευρώ από την Donskoy. Με τα χρήματα αυτά θα πληρωθούν οι προμηθευτές, θα αποκτηθούν πρώτες ύλες και θα εξοφληθούν οι καθυστερούμενες οφειλές προς τους εργαζομένους ώστε η εταιρεία να είναι σε θέση να λειτουργήσει σε φουλ παραγωγική δραστηριότητα.  

Βασικό μέλημα της απερχούσας διοίκησης ήταν η εταιρεία, παρά τα προβλήματα ρευστότητας, να παραμείνει ανοιχτή, τα σήματά της (BF, Cooper κτλ.) να διατίθενται στην αγορά και να μη σταματήσουν οι – μικρές σε ποσότητα – εξαγωγές, προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία.  

Το μερίδιο αγοράς της ΣΕΚΑΠ έχει υποχωρήσει στην ελληνική αγορά από το 9% στο 4,5% και τα οικονομικά μεγέθη της έχουν κατακρημνιστεί. Ο κύκλος εργασιών το 2012 περιορίστηκε στα 19 εκατ. ευρώ από 29,5 εκατ. ευρώ το 2011, κατεγράφη λειτουργική ζημιά 8,19 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές εκτινάχθηκαν στα 25,7 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια στο τέλος του 2012 ήταν αρνητικά κατά 60,44 εκατ. ευρώ. Στις 6 Αυγούστου σε επαναληπτική γενική συνέλευση αναμένεται να αποφασισθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ μέσω κεφαλαιοποιήσεως χρεών.

 

 ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button