Το τρίτο μάτι

Χωρίς γαλάζιες σημαίες τούτο το καλοκαίρι έμειναν οι παραλίες του νομού μας. Τι να σημαίνει αυτό πώς οι θάλασσές μας δεν είναι καθαρές, ή ότι δεν έχουμε τις απαραίτητες για τους λουόμενους υποδομές….; Δεν δόθηκαν γαλάζιες σημαίες γιατί απλούστατα δεν υπεβλήθησαν οι σχετικές αιτήσεις.

*Χωρίς γαλάζιες σημαίες τούτο το καλοκαίρι έμειναν οι παραλίες του νομού μας. Τι να σημαίνει αυτό πώς οι θάλασσές μας δεν είναι καθαρές, ή ότι δεν έχουμε τις απαραίτητες για τους λουόμενους υποδομές….;


Δεν δόθηκαν γαλάζιες σημαίες γιατί απλούστατα δεν υπεβλήθησαν οι σχετικές αιτήσεις.


Όσο για το ποιος ευθύνεται για αυτό, σίγουρα όχι η νομαρχία Ξάνθης.


Οι αρμόδιοι Δήμοι που στα όρια τους εκτείνονται οι παραλίες μας θα είχαν τους λόγους τους που δεν το έπραξαν.


Πάντως αυτό δε σημαίνει πως οι θάλασσές μας είναι βρώμικες.


Ούτε και θα πρέπει για όλα να ευθύνεται η συνθήκη Ραμσάρ…..που εμποδίζει υποτίθεται την ανάπτυξη των παραλιών μας…..


Υπάρχουν και οι ήπιες παρεμβάσεις που επιτρέπονται…..


Γεγονός είναι πως όλοι από κοινού και οι Δημοτικές Αρχές των Δήμων Αβδήρων και Τοπείρου και οι κάτοικοι και οι παραθεριστές θα πρέπει να συμφωνήσουν στο πως θέλουν τις παραλίες μας και σε ποιους θα απευθύνονται.


Άλλωστε οι παραλίες ανήκουν σε όλους και θα πρέπει να ικανοποιούν και εξυπηρετούν την πλειοψηφία των λουομένων που τις επισκέπτονται.


 



*Και μια και αναφερθήκαμε στις παραλίες μας, αλλά και τυπικά και ουσιαστικά διανύουμε περίοδο καλοκαιριού, επανέρχεται ακόμη πιο έντονο το ζήτημα της σωστής ενημέρωσης για την έκθεσή μας στον ήλιο και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουμε.


Εδώ και μερικές λοιπόν ημέρες ξεκίνησε και στα Δημοτικά Σχολεία της Ξάνθης εκστρατεία ενημέρωσης  για την υγεία της επιδερμίδας.


Η καμπάνια ενημέρωσης και πρόληψης που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και απευθύνεται για φέτος μόνο στα σχολεία της Θράκης, έχει ως σύνθημα “Συμμετέχω” στην αλυσίδα προστασία για την υγεία της επιδερμίδας του παιδιού μου κάτω από τον ήλιο.


Έτσι αυτές τις ημέρες πέρασαν ειδικοί επιστήμονες από τα σχολεία, όπου σε συνεργασία με τους δασκάλους διένειμαν  ενημερωτικά έντυπα, αλλά και μέσα από πρωτότυπα παιχνίδια ενημέρωσαν τους μικρούς μαθητές για τους κινδύνους που ελλοχεύει  η πολύωρη και χωρίς προστασία έκθεσή τους στον ήλιο. 


 



*Κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Ξάνθη ο Διοικητής του ΟΑΕΔ , κ. Γιώργος Βερναδάκης παρουσίασε το νέο πρόσωπο του ΟΑΕΔ, καθώς και τα νέα προγράμματα που ξεκινούν.


Σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε η εφημερίδα μαζί του, μας τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο Οργανισμός κυρίαρχα προς τους ανέργους.


Θα επιδιώξει να βρίσκεται δίπλα του μέσω των στελεχών και του προσωπικού του, για αυτό και πλέον το προσωπικό στον ΟΑΕΔ που θα προσλαμβάνεται θα περνά και από συνεντεύξεις με ψυχολόγους.


Eρωτηθείς για τις κατηγορίες περί αναποτελεσματικότητας των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ  και πλασματικής μείωσης της ανεργίας μας είχε δηλώσει  χαρακτηριστικά “να πω το εξής η κριτική στα προγράμματα αυτά που δε στηρίζεται σε αποδείξεις αποτελεί εκτίμηση.


Εμείς λοιπόν επειδή δεν μπορούμε ως Οργανισμός να λειτουργούμε με εκτιμήσεις, έχουμε αξιολογήσει τα προγράμματα.


Και οι αξιολογήσεις που τις κάνουμε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ότι είναι αποτελεσματικά και χρήσιμα”.


 



*Ένα από τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς είναι και το “Οι νέοι γνωρίζουν την Ευρώπη”. Μέσω αυτού του προγράμματος 450 νέοι αριστούχοι της  Β’ Λυκείου θα επισκεφτούν ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα.  


Βέβαια η Γ.Γ. Νέας Γενιάς δε στηρίζει μόνο τους νέους. Στηρίζει και άλλες πρωτοβουλίες και θεσμούς των τοπικών κοινωνιών, όπως για παράδειγμα της Νομαρχίας Ξάνθης.


Σύμφωνα με το Γραμματέα Νέας Γενιάς, κ. Σκλιά φέτος η Γραμματεία θα στηρίξει οικονομικά τις Γιορτές Νέστου της Νομαρχίας Ξάνθης. 


 


*Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), ο Δήμος Ξάνθης θα μοιράσει δενδρύλια στην Κεντρική Πλατεία στις 10.00 π.μ. για να γίνει ακόμα πιο πράσινη η πόλη μας.


Στις 10.30 π.μ. σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Ομάδα του 5ου Δημοτικού Σχολείου θα φροντίσει δενδράκια που φυτεύτηκαν μαζί με τα απιδιά σε Δημοτικό χώρο, που βρίσκεται επί της οδού Σάρδεων, στην αρχή της οδού Βλαχοπούλου, με σκοπό την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.


Στις 11.00 π.μ. θαγίνει καθαρισμός του περιαστικού δάσους σε συνεργασία με την ομάδα εργασίας του ΚΑΠΗ του Δήμου Ξάνθης, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών.


 



*Τριήμερη επιχειρηματική επίσκεψη οικονομικών και εμπορικών Ακολούθων περισσότερων από 30 ξένων Πρεσβειών συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης με την Invest in Greece Agency, με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και την προβολή των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει ο Αναπτυξιακός Νόμος και η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  έως και την Παρασκευή και περιλαμβάνει παρουσίαση του οικονομικού και επιχειρηματικού προφίλ των πέντε νομών της Περιφέρειας, κατ’ ιδίαν συνομιλίες επιχειρηματιών με Ακολούθους και επισκέψεις σε μονάδες της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button