«Είναι ξεφτίλα»

Οργισμένος από τη στάση της ΕΠΟ στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων, τη διαφοροποίησή της σε σχέση με την UEFA, αλλά και το γεγονός ότι πετά το μπαλάκι στη Σούπερ Λίγκα για την υπόθεση εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης της Skoda Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου.

 Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ, έχουμε πολύ καιρό να τα πούμε και θεώρησα υποχρέωσή μου να σας πω κάποιες σκέψεις μου που αφορούν την ομάδα που εκπροσωπώ και σκέψεις που η SKODA ΞΑΝΘΗ έχει για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Οργισμένος από τη στάση της ΕΠΟ στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων, τη διαφοροποίησή της σε σχέση με την UEFA, αλλά και το γεγονός ότι πετά το μπαλάκι στη Σούπερ Λίγκα για την υπόθεση εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης της Skoda Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου.

 Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ, έχουμε πολύ καιρό να τα πούμε και θεώρησα υποχρέωσή μου να σας πω κάποιες σκέψεις μου που αφορούν την ομάδα που εκπροσωπώ και σκέψεις που η SKODA ΞΑΝΘΗ έχει για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Μια λογική θέση του οποιοδήποτε επιχειρηματία ή θα έλεγα του οποιοδήποτε νομικού προσώπου, όταν συμμετέχει σε έναν σχηματισμό, σε μία εταιρία, σε έναν οποιοδήποτε οργανισμό, είναι να έχει ισονομία, ισοτιμία για να μπορέσει με έντιμα μέσα, με προσπάθειες που αυτός ο άνθρωπος ή αυτό το νομικό πρόσωπο θα κάνει, να ανταποκριθεί σε ένα υγιές περιβάλλον.

ΘΕΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

Είναι το «Α» και το «Ω» για το ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα. Δεν μπορεί να λέμε και να ξελέμε. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η ΕΠΟ, έχει το αυτοδιοίκητο, μπορεί να κάνει – μέσα σε παρένθεση – ό,τι θέλει και να μην επεμβαίνει η Πολιτεία αλλά εν πάση περιπτώσει, έχει να δώσει ένα λόγο στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους – φιλάθλους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Είναι υπεύθυνη για τις θέσεις που παίρνει απέναντι όχι μόνο σε μας, τον κάθε ένα επιχειρηματία ή την κάθε μία ομάδα αλλά κι απέναντι στους φιλάθλους! Θεωρώ ότι κοροϊδεύουμε τον πιο απλό φίλαθλο της κάθε μιας ομάδας γιατί είναι σα να λέμε ότι αδειοδοτούμε όλες τις ομάδες στην Ελλάδα με βάση τις οδηγίες της ΕΠΟ κι έρχεται μετά η Uefa και κάνει δύο στα δύο!

Φαντάζομαι όλοι μας θα θέλουμε να γνωρίζουμε – και πιο πολύ οι φίλαθλοι – τι ποδόσφαιρο πρέπει να πρεσβεύουμε όταν από την αρχή αυτά τα οποία κάνουμε για να συμμετέχουμε σε ένα πρωτάθλημα, πιθανόν δεν είναι σωστά. Εγώ θα ήθελα να μου απαντήσει η ΕΠΟ, η οποία έχει εξετάσει όλους τους φακέλους όλων των ομάδων κι έχει την πλήρη εικόνα, με βάση τις αδειοδοτήσεις που έδωσε, ποιες ομάδες στην ποδοσφαιρική ποδόσφαιρο 2013-2014 που έρχεται, με τον φάκελο που έχουν, παίρνουν αδειοδότηση από την UEFA.

Επαναλαμβάνω, θα ήθελα να γνωρίζω κι εγώ και φαντάζομαι όλος ο υγιής ποδοσφαιρικός κόσμος, την περίοδο 2013-2014 ποιες ομάδες μπορούν να αδειοδοτηθούν από την UEFA. Ο φάκελός τους είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις που βάζει η UEFA για να βγουν στην Ευρώπη. Και είναι τίμιο και ειλικρινές να το ξέρουμε την 1η μέρα που θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Πρέπει να γνωρίζουμε την 1η μέρα που θα ξεκινήσει το ελληνικό πρωτάθλημα ό,τι “κύριοι με τα σημερινά δεδομένα και με τους φακέλους που παρουσιάζονται αδειοδοτούνται μόνο ή όλες οι συγκεκριμένες ομάδες.” Αν στην διάρκεια της περιόδου, κι αν σε οποιαδήποτε ομάδα που δεν παίρνει αδειοδότηση με τα κριτήρια της UEFA, βρεθεί οποιοσδήποτε επενδυτής και βάλει 5, 10, 15 και πάρει αδειοδότηση αυτό είναι άλλη ιστορία.

Αλλά επειδή ξέρετε ότι θαύματα δεν γίνονται και για να γίνονται θαύματα στην ζωή πρέπει να βοηθήσεις κι εσύ πέρα από τον Θεό, τέτοιες εκπλήξεις δεν θα έχουμε. Και δεν θα έχουμε γιατί ζούμε σε ένα περιβάλλον που είναι ότι χειρότερο. Άρα εμείς, εκείνο που απαιτούμε από την ΕΠΟ είναι να γνωρίζουμε αφού αυτή είναι η εποπτεύουσα Αρχή του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Είναι γελοίο η ΕΠΟ να «πετάει το μπαλάκι» στην Superleague για να αποφασίζει η SUPERLEAGUE για την εποπτεύουσα Αρχή. Η Superleague όπως γνωρίζετε πολύ καλά, την ξεκινήσαμε εγώ και κάποια άλλα άτομα, είναι θιασώτης της. Αλλά δεν μπορείς να βάζεις τον… λύκο να φυλάει τα πρόβατα! Δεν μπορείς να λες την Superleague «αποφασίστε ποιες ομάδες θα πέφτουν, ποιες ομάδες το ένα ή το άλλο», γιατί είναι λογικό να πούμε όλοι εμείς, όλα καλά κι όλα ωραία. Ωραίο ποδόσφαιρο!
Πρέπει η εποπτεύουσα Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της. Εάν παραδείγματος χάρη δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν οι περισσότερες ομάδες, δεν είναι ντροπή να πούμε: «Ελάτε εδώ ρε παιδιά, μήπως πρέπει να φτιάξουμε και να οργανώσουμε ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο;»

Τον κόσμο των Ιωαννίνων τον κορόιδεψαν. Και η ΕΠΟ τον κορόιδεψε. Οι φίλαθλοι γέμισαν με φιλοδοξίες, φίλαθλοι που συμπαραστάθηκαν και ήταν παράδειγμα σε όλα τα παιχνίδια, έμειναν στο τέλος με το χαμόγελο στα χείλη. Παγωμένοι! Απέναντι σ’ αυτούς τους φιλάθλους η ΕΠΟ τι έχει να πει; Αυτοί οι άνθρωποι παραμυθιάστηκαν!
Θα μπορούσαν να γνώριζαν από την αρχή ότι η ομάδα δεν μπορεί να παίξει στην Ευρώπη. Είναι αδικία που τα Γιάννινα κέρδισαν επάξια την έξοδό τους στην Ευρώπη μέσα στους αγωνιστικούς χώρους να μην εμφανίζονται στην Ευρώπη και να μην το ξέρουν οι φίλαθλοι, το κοινό, το δημόσιο αίσθημα ότι έτσι είναι από την αρχή! Δεν θα πω ότι είναι κρίμα μόνο για τους φιλάθλους, για τους αθλητές. Γιατί ο αθλητής ζει για τον αγώνα και την διάκριση.

Όλα αυτά αν δεν μπορώ να τα προστατεύσω εγώ, που λέγομαι Πανόπουλος για την ομάδα μου, πρέπει να τα κάνει η εποπτεύουσα Αρχή. Γιατί εγώ σαν Πανόπουλος αν είχα αυτά τα προβλήματα θα κοιτούσα να τα λύσω μέχρι την τελευταία στιγμή. Όμως, η εποπτεύουσα Αρχή θα πρέπει να προφυλάσσει και την ομάδα και τον κόσμο! Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον κ. Σαρρή, με τις επιτροπές κτλ.
Λέω πράγματα λογικά!
Ο καθένας από αυτούς στην θέση μου, θα έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Λέω το αυτονόητο!

Επαναλαμβάνω: Εάν δεν μπορούμε να αδειοδοτηθούμε όλες εμείς οι ομάδες, είναι μία άλλη κουβέντα. Να κάτσουμε στο τραπέζι να βρούμε μία άλλη δομή για ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι ντροπή αυτό!
Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι κάνουμε τις ομάδες, με τις προϋποθέσεις που βάζουμε, να μην φτιαχτούνε ποτέ!
Γιατί απλώς δεν βάζουμε προϋποθέσεις…

Εάν κάποιος από εσάς με στοιχειώδη οικονομική γνώση, πάρει να διαβάσει τους ισολογισμούς των εταιριών που συμμετέχουν στην SUPERLEAGUE – εμείς δεν εξαιρούμαστε – θα του φύγει το… τσερβέλο! Θα του φύγει το… τσερβέλο!

Εάν δεν ήταν Π.Α.Ε. και ήταν Ανώνυμες Εταιρίες, που ο νόμος είναι ίδιος – που αφορά τα οικονομικά –, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Για τις συσσωρευμένες ζημίες που έχουν, πέφτουν κάτω από το 50% του κεφαλαίου τους! Και παρ’ όλα αυτά όλοι εμείς λειτουργούμε. Γιατί δεν εξαιρώ τον υποφαινόμενο ή την υποφαινόμενη ομάδα που είναι η SKODA ΞΑΝΘΗ.

Μια άλλη θέση θα μπορούσε να είναι «Τι να κάνουμε;» ή “να δούμε την αλήθεια”. Να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια και να προσαρμοστούμε. Όλος ο κόσμος που ζει στην πατρίδα μας κάνει τεράστιες θυσίες, υποφέροντας, το ξέρουμε όλοι αλλά προσπαθεί να προσαρμοστεί σ’ αυτή την καινούργια κατάσταση. Δεν μπορούμε να λέμε «το ποδόσφαιρο είναι η happiness, η ευτυχία, κι όλα πάνε καλά και είναι ρόδινα και ωραία και να κλείνουμε τα μάτια».

Τώρα όποιοι θέλουν να ακούσουν ας ακούσουν. Το ξέρω πως ένας και δύο κούκοι δεν φέρνουν την άνοιξη.

Εγώ όμως ήθελα να τα πω για λογαριασμό της εταιρίας μου, αυτά είναι τα οποία πιστεύουμε και νομίζω ότι τα πιστεύει ο κάθε φίλαθλος της κάθε ομάδας. Και μιλάω σαν ένας φίλαθλος της πιο απομακρυσμένης ακριτικής περιοχής.
Κι εγώ σήμερα αλήθειες σας είπα! Δεν σας είπα κανένα ψέμα!

Ας μας πούνε και οι απέναντι – που δεν είναι απέναντι, στον ίδιο χώρο είμαστε – αλήθειες, κι αναφέρομαι για την ΕΠΟ. Πρέπει να δούμε τι γίνεται στο ποδόσφαιρο. Αυτά είναι τα προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν να περνάει αδειοδοτήσεις η ΕΠΟ, και η UEFA να τις απορρίπτει. Είναι ξεφτίλα! Είναι ντροπή!

Αρκετά δεν έχει εκτεθεί η Ελλάδα με τα τόσα θέματα τα οποία έχει; Εδώ ξέρουμε ότι θα εκτεθούμε και… καραμπινάτα πάμε να εκτεθούμε! Και το κάνουμε!

Εν κατακλείδι, σαν SKODA ΞΑΝΘΗ θέλουμε να γνωρίζουμε πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα με τα σημερινά δεδομένα και μετά την εξέταση των φακέλων, ποιες ομάδες με αυτές τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα, αδειοδοτούνται από την UEFA για την επόμενη χρονιά. Κι αυτή είναι μία ηθική υποχρέωση της ΕΠΟ απέναντι όχι μόνο στις ομάδες αλλά κι απέναντι στο κοινό. Εκτός κι πιστεύουμε αν το ποδόσφαιρο είναι για μεταξύ μας… μεταξά! Τελείωσε! Αυτό είναι ποδόσφαιρο! Αυτή είναι αλήθεια! Αυτή είναι αντιμετώπιση του τελευταίου φιλάθλου που θα πληρώσει το εισιτήριο των 5 €!
Δεν θέλω να κοροϊδεύω τον κόσμο.
Είμαι σίγουρος ότι αυτό θέλουν κι όλες οι ομάδες που έχουν φιλάθλους και το ίδιο πιστεύω ότι θέλει και η ΕΠΟ.

Η SKODA ΞΑΝΘΗ εξέδωσε πριν λίγο καιρό ένα Δελτίο Τύπου σατιρίζοντας τα όσα έγιναν με τις αδειοδοτήσεις. Και ο Αθλητικός Εισαγγελέας μάς ζήτησε να ανακαλέσουμε προκειμένου να μην ματώσουμε οικονομικά.
Θα πω το εξής: Εάν πρόκειται η ανάκλησή μας αυτή να ευαισθητοποιήσει την Ε.Π.Ο. στο να φτιάξει ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, τότε ταπεινά όλο το Δ.Σ. της SKODA ΞΑΝΘΗ, κι εγώ σαν ένας τρίτος, υποκλινόμαστε και ζητούμε ταπεινά συγνώμη.

Θέλω να πω άλλη μια φορά συγχαρητήρια στα Γιάννινα για την επιτυχία τους αυτή. Πραγματικά λυπάμαι για τους φιλάθλους της ομάδας των Ιωαννίνων και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γιατί έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα και με την… καραμπόλα εμείς, βγαίνουμε στην Ευρώπη.

Ένα άλλο θέμα το οποίο είναι “παρενέργεια” του τί γίνεται με τις αδειοδοτήσεις είναι λογικό η ΕΠΟ να θέλει οι ομάδες να έχουν καλή ευρωπαϊκή παρουσία στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, προκειμένου να παίρνουν βαθμούς για την Ελλάδα.

Εμείς μάθαμε ότι θα μπούμε τελικά στην Ευρώπη πριν μερικές μέρες και η προετοιμασία που κάνει η ομάδα για το 1ο ευρωπαϊκό της παιχνίδι είναι ελάχιστη. Ελάχιστη, για να μπορέσει να ανταποκριθεί όπως πρέπει και να εκπροσωπήσει πρώτα την Ελλάδα και μετά την πόλη μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Κι αυτό μας το στέρησε η κυρία ΕΠΟ γιατί εμείς το μάθαμε πριν λίγες μέρες κι έχουμε ελάχιστο χρόνο να προετοιμαστούμε.
Είναι κάποια πράγματα που γίνονται και κάποια που δεν γίνονται…

SKODA ΞΑΝΘΗ

Όσο αφορά την SKODA ΞΑΝΘΗ, κάνουμε μία προσπάθεια φέτος συνέχεια της περσινής. Είμαστε αναγκασμένοι να βασιστούμε σε ένα πλάνο που θα στηρίζεται σε ίδιες δυνάμεις και οικονομικές αλλά και αγωνιστικές. Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους νέους που βγαίνουν από τις Ακαδημίες μας, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.

Εκτός από τις λίγες μεταγραφές που κάναμε μέχρι τώρα, θα πάρουμε άλλους δύο παίκτες προκειμένου να ενισχύσουμε την ομάδα μας στην προσπάθεια που θα κάνει στο πρωτάθλημα.

Στόχος της SKODA ΞΑΝΘΗ είναι να παίξει ένα υγιές ποδόσφαιρο και να κερδίζει κάθε αγώνα εντός κι εκτός έδρας. Αυτό θέλω από τον προπονητή και τους παίκτες και εν συνεχεία μέρα με την ημέρα οι στόχοι αυτοπροσδιορίζονται.

Ο στόχος είναι να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι γιατί έχουμε τις δυνατότητες. Ένα σημαντικό στοιχείο φέτος ήταν ότι κρατήσαμε τον περσινό κορμό της ομάδας. Αυτό έγινε με συγκριμένες σκέψεις για να υπάρξουν κάποιες διορθωτικές αλλαγές που θα την βοηθήσουν να πάει καλύτερα.

Το να πω ότι θέλω τον κόσμο κοντά στην ομάδα το έχουμε πει ένα εκατομμύριο φορές. Αντιλαμβάνομαι και καταλαβαίνω όλες τις δυσκολίες του κόσμου. Κάνω μία έκκληση – στο μέτρο του δυνατού -, να είναι κοντά σ’ αυτή την ομάδα που εκφράζει αξιοπρεπώς τουλάχιστον για την ώρα – δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον – την πόλη της Ξάνθης. Από εκεί και πέρα αυτοί θα κρίνουν αν πρέπει, αν μπορούν κι αν έχουν την δυνατότητα να είναι κοντά στην ομάδα. Η ομάδα μας, είναι ομάδα μας και με τα καλά και με τα άσχημα. Δεν είναι ομάδα μας μόνο με τα θετικά αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.»

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button