Γράφει η Δέσποινα Γκούμα

Σεπτέμβρη με Οκτώβρη οι εκλογές στην ΟΕΒΕ….

Το πράσινο φως άναψε η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Σωματείων μελών της ΟΕΒΕ Ξάνθης, την περασμένη Παρασκευή. Με την απαρτία των μελών να ανέρχεται πάνω από 75% οι επαγγελματίες της Ξάνθης αποφάσισαν να δρομολογήσουν τη διαδικασία εκλογής των νέων οργάνων γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Σεπτέμβρη με Οκτώβρη οι εκλογές στην ΟΕΒΕ….


Το πράσινο φως άναψε η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Σωματείων μελών της ΟΕΒΕ Ξάνθης, την περασμένη Παρασκευή. Με την απαρτία των μελών  να ανέρχεται πάνω από 75% οι επαγγελματίες της Ξάνθης αποφάσισαν να δρομολογήσουν τη διαδικασία εκλογής των νέων οργάνων γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.


Έτσι και για τα μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων αναμένεται το καλοκαίρι θερμό και προεκλογικό.


Μέχρι στιγμή πληροφορίες θέλουν  δυο συνδυασμοί να διεκδικούν τη διοίκηση της Ομοσπονδίας.


 


Μεγαλύτερο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ξάνθης…..


Την αλλαγή του καταστατικού και ειδικότερα του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Επαγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης, ενέκριναν οι αντιπρόσωποι των 22 Σωματείων μελών της ΟΕΒΕ.


Έτσι από επτά που μέλη που απαρτιζόταν τον Διοικητικό Συμβούλιο από τις επόμενες εκλογές θα εκλέγονται εννέα, καθώς αυξήθηκε και η δύναμη του Οργάνου.


Η αύξηση του αριθμού των μελών της Ομοσπονδίας Ξάνθης, είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσει και τους αντιπροσώπους τους για τη ΓΣΕΒΕ, που πλέον είναι τέσσερις.


Παράλληλα προχωρά και στην επανεργοποίηση του Σωματείου Ιχθυοπωλών, καθώς και στην ολοκλήρωση των διαδικασιών της σύστασης του Σωματείου Ετοίμων Ενδυμάτων, αλλά και στη σύσταση Εμπορικής Ένωσης.


 


Επί τάπητος και πάλι το ωράριο των καταστημάτων ….


 Μπορεί να άρχισε η αποπληρωμή του δεύτερου εξαμήνου για το 2008 της επιδότησης 12% του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, δίνοντας μια μικρή ανάσα στην αγορά, ωστόσο οι επαγγελματίες και οι καταστηματάρχες της Ξάνθης βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Επιχειρούν με κάθε τρόπο να προσελκύσουν τους καταναλωτές στην αγορά και να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων.


Έτσι πέρα από τις τιμές επαναφέρουν και πάλι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς πλέον μπήκαμε και στο καλοκαίρι.


Η συζήτηση άνοιξε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, όπου τα μέλη τους πήραν μια καταρχήν απόφαση για δυο απογεύματα ανοιχτά.


Αν και το θερινό ωράριο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο, αυτό που προέχει για τους περισσότερους είναι η αύξηση της κίνησης στην αγορά.


Γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαϊου, ο μήνας που πέρασε από άποψη αγοραστικής κίνησης ήταν ο χειρότερος των τελευταίων ετών.


 


Κραυγή αγωνίας ….


Κραυγή αγωνίας εκπέμπει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας  εξαιτίας των συνεπειών της έντονης οικονομικής κρίσης των τελευταίων μηνών. Σε απόγνωση βρίσκονται όχι μόνο οι επαγγελματίες και καταστηματάρχες του νομού, αλλά και οι εργαζόμενοι και πολύ περισσότερο οι άνεργοι που αναζητούν μια διέξοδο απασχόλησης.


Για πολλούς ανέργους και δη γυναίκες μια διέξοδος αποτελούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπως αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.


Έτσι πολλές γυναίκες στρέφονται σε αυτό το πρόγραμμα προκειμένου να ανοίξουν τη δική τους μικρή επιχείρηση, π.χ. ένα οπωροπωλείο, και να φύγουν από τη μάστιγα της ανεργίας. Αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι όροι πλέον αυτών των προγραμμάτων έχουν γίνει πιο αυστηροί. Η επιδότηση μπορεί να ανέρχεται στο ύψος των 24000 ευρώ, ωστόσο το ποσό αυτό καταβάλλεται τμηματικά σε πέντε δόσεις  μέσα στην τριετία, ενώ παλαιότερα τα έδιναν μέσα σε ένα χρόνο.


 


Ενδιαφέρουσα συνάντηση στα Άβδηρα….


Μια πολύ σημαντική συνάντηση πραγματοποιείται αύριο στα Άβδηρα και με αντικείμενο συζήτησης τη γεωθερμία και της ιαματικές πηγές, συνδεδεμένα άρρηκτα με την πράσινη ανάπτυξη που τόσο πολύ ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.


Συγκεκριμένα αύριο η Δήμαρχος Αβδήρων υποδέχεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων με Ιαματικές πηγές , καθώς και την Ελληνική Αναπτυξιακή Θερμαλιστική Εταιρεία, προκειμένου να συζητήσουν και να καταλήξουν σε προτάσεις που αφορούν στην αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου ενόψει και του νέου νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση.


Έτσι αύριο η κ. Εύα Τσακίρη, η οποία είναι μέλος αυτού του Συνδέσμου θα φιλοξενήσει και θα ξεναγήσει τόσο στο δήμο της όσο και στην Ξάνθη αντιπροσωπεία 20 περίπου ατόμων, τόσο συναδέλφων  της Δημάρχων, όπως της Μυτιλήνης, της Αριδαίας, του Κιλκίς- ο οποίος είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου-, όσο και επιστημόνων που ασχολούνται με την έρευνα και αξιοποίηση προγραμμάτων της γεωθερμίας και των ιαματικών πηγών.    


Η δημοτική αρχή Αβδήρων, όπως και όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής δεν ξεχνούν  άλλωστε τόσο τα λουτρά της Ποταμιάς, όσο και τις γεωθερμικές πηγές της Νέας Κεσσάνης, που χρόνια τώρα παραμένουν ανεκμετάλλευτες, καθώς εκκρεμεί  και σχετική νομοθεσία που θα ανοίξει το δρόμο για την αξιοποίηση τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, μέσω ενός σχήματος ιδιωτικής και δημοτικής πρωτοβουλίας και συνεργασίας.


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button