Σχόλια για άρθρο του κ. Φωτιάδη

Αγαπητέ κ. Φωτιάδη

 Σας συγχαίρω για το άρθρο σας στην Εφημ. Αγών 17-05-1013 που αναφέρονταν στην γενοκτονία των Ποντίων με αφορμή την ημέρα μνήμης της, την 19η Μαΐου. Ως γνωστόν είναι η ημέρα που πρότεινε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο το διάβασμα της ιστορίας της περιοχής. Η ιστορία και η πολιτική τον δικαίωσαν.


Αγαπητέ κ. Φωτιάδη

 Σας συγχαίρω για το άρθρο σας στην Εφημ. Αγών 17-05-1013 που αναφέρονταν στην γενοκτονία των Ποντίων με αφορμή την ημέρα μνήμης της, την 19η Μαΐου. Ως γνωστόν είναι η ημέρα που πρότεινε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο το διάβασμα της ιστορίας της περιοχής. Η ιστορία και η πολιτική τον δικαίωσαν. Στο κείμενο σας όμως διέκρινα ένα σημείο το οποίο παραχαράσσει αυτήν την τόσο ιερή ιστορία αγώνων για την προστασία της μνήμης και την αξιοπρέπεια μας. Πέσατε θύμα βιβλιογραφικών πηγών, καθεστωτικής προπαγάνδας.

Η αποστολή της διακομματικής επιτροπής της Βουλής τον Ιούνιο του 98’ στην Νέα Υόρκη είναι μια από τις θλιβερές στιγμές της ιστορίας του Κοινοβουλίου. Η αποστολή έγινε ξαφνικά, απρογραμμάτιστα, πρόχειρα και είχε στόχο την κάλυψη της απρέπειας, της ύβρης που προηγήθηκε. Της απόπειρας δηλαδή αποστολής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών την 19η Μαΐου του 1998 στην Άγκυρα.

Επιχείρηση που ματαιώθηκε λόγω και της αντίδρασης των μελών της Κ.Ο.Α. αλλά και των πιλότων της Ολυμπιακής που θα την μετέφεραν. Είχε προηγηθεί η ύβρης της 19η Μαΐου 1997 και ακολούθησαν άλλες.

Η πολυπληθής ομάδα των Βουλευτών και Ποντίων που συμμετείχαν στην ύβρη επισκέφθηκαν τα γραφεία του Ο.Η.Ε. όπως θα επισκέπτονταν ένα φιλικό σπίτι της γειτονιάς τους. Εκεί τους είπαν ότι αυτές οι υποθέσεις αφορούν την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γενεύη. «Να πάτε στην Γενεύη τους είπαν κοφτά».

Σε αυτήν την Επιτροπή της Γενεύης παρενέβη για πρώτη φορά για την γενοκτονία των Ποντίων η Διεθνής Ένωση για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών (Δ.Ε.Δ.Α.Λ.) τον Φεβρουάριο του 1998. Την επανέλαβε και σε άλλες συνεδριάσεις της Επιτροπής. Τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά κείμενα και τις Τουρκικές αντιδράσεις θα τα βρείτε στο βιβλίο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη Το Ποντιακό Ζήτημα Σήμερα – Το Ποντιακό Ζήτημα στον Ο.Η.Ε. 6η έκδοση (εξαντλημένη). Στο “The Pontian Question in the United Nations” του ιδίου. Νομίζω ότι τελευταία εκδόθηκε και στην Τουρκική.

Η συμβολή αυτής της Διεθνούς Οργάνωσης όπως ακούσατε στην εκδήλωση της Ξάνθης για την Αρμενική Γενοκτονία από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της Αρμενικής και Ποντιακής υπόθεσης.

Το φαιδρό ταξίδι των εκπροσώπων των κομμάτων και των Ποντίων συνεργατών τους κόστισε κάποια εκατομμύρια στους Ελληνικό Δημόσιο. Οι ταξιδιώτες ήταν περίπου 30 – 40. Κάπως έτσι συσωρεύθηκε το χρέος. Θα μπορούσαν όσοι «έκαναν το ταξιδάκι  τους» να τα επιστρέψουν.

Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις στον Ο.Η.Ε. από την Διεθνή Ένωση δεν κόστισαν τίποτε.

Η ανάδειξη της Ποντιακής υπόθεσης κύριε Φωτιάδη δεν ήταν έργο των κομμάτων, του Κράτους, των Ποντίων συνεργατών τους. Ήταν έργο «γνήσια Ελληνικών Ποντιακών ψυχών». Όπως βλέπετε χρησιμοποιώ μια φράση του άρθρου σας.

Η επιτυχής διαδρομή του παρ’ όλες τις έσωθεν υπονομεύσεις, «Αγώνας σε δύο Μέτωπα» ονομάσθηκε, αποτελεί ένα παράδειγμα Πολιτικής Ήθους και προσφοράς που το χρειαζόμαστε στους σημερινούς καιρούς αλλά και τους μελλοντικούς.

Θα συμφωνήσετε ότι χρειάζεται πιο ενδελεχής έλεγχος των πηγών όταν αναφερόμαστε στο Ποντιακό Ζήτημα.

 

Με εκτίμηση

Ναθαναηλίδης Σταύρος

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button