ΘΕΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝ ΤΟ «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ» ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Με σύμμαχο το υπέροχο ορεινό τοπίο της Σταυρούπολης, του Νέστου και της Ροδόπης, διεξήχθη το περασμένο Σάββατο το 2ο RNOΒF, με ποδηλατικούς αγώνες, παράλληλες εκδηλώσεις, πολλά και όμορφα events και εντυπωσιακή ανταπόκριση από αγωνιστικές συμμετοχές, αλλά και επισκέπτες και ντόπιους που αγκάλιασαν την διοργάνωση.

 

 

 

Ο θεσμός

 

Με σύμμαχο το υπέροχο ορεινό τοπίο της Σταυρούπολης, του Νέστου και της Ροδόπης, διεξήχθη το περασμένο Σάββατο το 2ο RNOΒF, με ποδηλατικούς αγώνες, παράλληλες εκδηλώσεις, πολλά και όμορφα events και εντυπωσιακή ανταπόκριση από αγωνιστικές συμμετοχές, αλλά και επισκέπτες και ντόπιους που αγκάλιασαν την διοργάνωση.

 

 

 

Ο θεσμός

 

Όλα δείχνουν ότι η «Ανοιχτή Ποδηλατική Εκδήλωση Ροδόπη- Νέστος», αποτελεί πλέον θεσμό στο χώρο της αγωνιστικής ποδηλασίας – και όχι μόνο- , καθώς συγκεντρώνει την καθολική αποδοχή των αθλητών από τη Β. Ελλάδα, δείχνοντας το δρόμο στο μέλλον και γεμίζοντας με ικανοποίηση και ευχαρίστηση τους διοργανωτές και συμμετέχοντες. Σε ουσιαστικό κομμάτι των παράλληλων εκδηλώσεων εξελίσσεται όμως και η «ενεργή ανάμιξη» ντόπιων επιχειρήσεων, καθώς η ευρύτερη περιοχή της Σταυρούπολης αποτελεί αυτή την εποχή ιδανικό προορισμό για ένα πλούσιο και γεμάτο από δράσεις διήμερο. Πολλοί ήταν αυτοί που διανυκτέρευαν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι οικογένειες που ακολούθησαν τους αγωνιζόμενους μέλη – αθλητές, βρήκαν πολλές και καλές επιλογές δράσεις και περιήγησης.

 

 

Η διοργάνωση

 

  Όταν υπάρχει όραμα και θέληση όλα μπορούν να γίνουν. Η ρήση βρήκε ανταπόκριση στα σχέδια και τη διάθεση νέων ανθρώπων από την Σταυρούπολη, που θέλησαν να συνδυάσουν την αγάπη τους για το ποδήλατο και το περιβάλλον με τη προβολή και τη φιλοξενία του τόπου τους. Όταν σε όλα αυτά προστέθηκε και η βοήθεια και συμπαράσταση της πολιτείας, συμπληρώθηκε η ιδανική εικόνα ολοκλήρωσης του εγχειρήματος.

Έτσι λοιπόν ο  δραστήριος και ανήσυχος Πολιτιστικός σύλλογος ΟΡΦΕΑΣΣταυρούπολης, η Περιφέρεια ΑΜΘ, η Δημοτική ενότητα Σταυρούπολης, ο Ποδηλατικός σύλλογος ΠΗΓΑΣΟΣ Ξάνθης, η SARIKOS BIKES και RIVERLAND, συναντήθηκαν και βρήκαν την συνταγή της επιτυχίας για μια άψογη σε όλους τους τομείς διοργάνωση.

Πολύτιμη η συνεισφορά του Γεν. Νοσοκομείου Ξάνθης με την παροχή ασθενοφόρου, όπως και της ομάδας Διάσωσης, αλλά και της Ορειβατικής λέσχης Ξάνθης με τον Βασίλη Γεωργιάδη να αναλαμβάνει την υδροληψία αθλητών στην περιοχή του Λειβαδίτη. Σημαντική και ουσιαστική ήταν η συμβολή της αστυνομικής δ/νσης Σταυρούπολης με οδική κάλυψη και προστασία σε καίρια σημεία των διαδρομών, όπως και του συλλόγου μοτοσικλετιστών Ξάνθης στον ίδιο ρόλο. Τέλος στο χώρο εκκίνησης και τερματισμού η Έλενα Τάτσιου ανέλαβε χρέη εκφωνήτριας (με ομολογούμενη «επαγγελματική» παρουσία , παράλληλη με τις διοικητικές της ασχολίες), με τη «ραδιοφωνική φωνή» του Τηλέμαχου Αρναούτογλου να ακούγεται στο ηχητικό σποτ της εκδήλωσης. Η γραμματεία των αγώνων στελεχώθηκε από τους Δ. Χατζογλίδου, Γ. Τσουλουχάκαι   Κ. Τουρκοχωρίτη.

 

 

Τα πρόσωπα

 

Η Δέσποινα Χατζογλίδου στον ρόλο της οικοδέσποινας και ο Παναγιώτης Σαρίκος σαν υπεύθυνος χάραξης διαδρομών και ιθύνοντας στον τεχνικό τομέα κάλυψαν ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος του διημέρου, δίνοντας άμεσες λύσεις και έχοντας τον συντονισμό και τη ροή των εκδηλώσεων. Από κει και πέρα πολύτιμη αποδείχτηκε η «προσχώρηση» του ΠΗΓΑΣΟΥ στο πάνελ της φετινής διοργάνωσης, με βοήθεια στην προεργασία αλλά και στη διάρκεια του διημέρου, λόγω αγωνιστικής «προϋπηρεσίας» και εμπειρίας. 

Ο Λευτέρης Ακριτίδης ανταποκρίθηκε στον ηγετικό ρόλο του Αλυτάρχη δίνοντας τις εκκινήσεις και ελέγχοντας τις αγωνιστικές διαδρομές, καθώς προπορεύονταν με όχημα στους αγώνες.

Από τους πολιτικούς εκπροσώπους παρευρεθήκαν στο διήμερο : Ο αντιπεριφεριάρχης Φ. Καραλίδης, εκ μέρους του δήμου ο Κυριάκος Παπαδόπουλος,  ο Χ. Δημαρχόπουλος, ο Μ. Φανουράκης και ο Τ. Θεοδωρίδης μαζί με την περιφεριακή σύμβουλο κ Σεραφιά και τον Παναγιωτίδη Κ. από την δημοτική ενότητα Σταυρούπολης. Ο Αντώνης Μαστράφης ακολούθησε με μεγάλη ευχαρίστηση την Κυριακάτικη διαδρομή των μικρών ποδηλατιστών δηλώνοντας την αγάπη του στα παιδιά και προσφέροντας την πολυετή του εμπειρία, ενώ το «ιατρικό πάνελ» της Κυριακής περιλάμβανε τους κκ Δ. Αδαμίδη, Τ. Παπαιωάννου, Γ. Στεργίδη, Τ. Γάτο και Γ. Καρβέλη. Στην Παιδική – Αστική ποδηλατοβόλτα ρόλο συνοδών ανέλαβαν και εκπαιδευτικοί που παρευρέθησαν όπως οι κκ Α. Ιωαννίδης και Γ. Μελαδιανός.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί και η εξαιρετική βοήθεια των πολλών εθελοντών που πλαισίωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία και πολύτιμη συμπαράσταση του διοργανωτής (ο Δ. Λουκμακιάς ήρθε από το Όλβιο στη Σταυρούπολη σαν εθελοντής !).

 

 

Σάββατο 11 Μαΐου

 

106 ποδηλάτες από 18 διαφορετικούς συλλόγους πήραν θέση εκκίνησης για τα 65 χλμ ποδηλασίας αγωνιστικής κούρσας (ROAD), που περιλάμβανε την διαδρομή Σταυρούπολη – Λυκοδρόμιο – Καλλιθέα – Λειβαδίτης – Καρυόφυτο – Σταυρούπολη. Μια πανέμορφη αγωνιστική διαδρομή, με ιδιαίτερο δύσκολο χαρακτήρα, καθώς περιλάμβανε μεγάλη υψομετρική διαφορά, σκληρή επίπονη και συνεχής ανηφόρα 35 χλμ, αλλά και εντυπωσιακή κατηφόρα 10 χλμ (Λειβαδίτης – Καρυόφυτο).

Όλα αυτά είχαν θετικούς αποδέκτες αθλητές και συνοδούς, που αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια στις εναλλαγές ομορφιάς και αγωνιστικής πίστας, συνθέτοντας ένα μοναδικό πακέτο αθλητισμού και περιήγησης σε Ροδόπη και Νέστο. Οι ποδηλάτες «άγγιξαν» τα 1500μ υψόμετρο στις κορυφές του Αναλογίδη και του Ερύμανθου, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τα ταχύμετρα στην κατηφόρα έδειξαν εξωπραγματικές τιμές στα ποδήλατα (πάνω από 80 χλμ).

Το νήμα του τερματισμού έκοψε πρώτος ο Μάρκος Δουγαλής από τον σύλλογο ΒΕΛΟΣ Θεσ/νίκης, συμπληρώνοντας 2 ώρες και 20΄ αγώνα, ενώ για λογαριασμό των Ξανθιωτών πρώτοι τερμάτισαν οι Τσακιρίδης Α. και Παπαδόπουλος Σ. σε 2,33΄ αντίστοιχα.

 

 

 

Η  ΞανθιώτικηROADαποστολή

 

25 συνολικά αθλητές αγωνίστηκαν με τα χρώματα της Ξάνθης και του ΠΗΓΑΣΟΥ, ενώ 2 ήταν τα κορίτσια που εκπροσώπησαν το γυναικείο φύλλο (Τομαή και Καραμόσχου). Ο Σταύρος Παπαδόπουλος πήρε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 40+, ενώ ο Βασίλης Ποιμενίδης το ασημένιο στα 50+. Στην πρώτη πεντάδα στις κατηγορίες τους οι Τσακιρούδης και Μπουλέντ, ενώ το αγωνιστικό τους ντεμπούτο έκαναν οι Τριανταφυλλίδης Α, και Γιώρας Π. με τον τελευταίο να κλέβει την παράσταση, καθώς είναι μόλις 15 ετών ! Από κει και πέρα με χαρακτηριστική δύναμη και πολλά αποθέματα οι Πανδράκης και Δοβρόλης, όπως και οι Παρδάλος και Εμμανουηλίδης.

Πολλές υποσχέσεις από τους νεαρούς Γκουλιαμτζή, Χασμά και Καρυπίδη, όπως και οι Σταματόπουλος, Χατζηνικολάου και Αραμπατζής.

Συμμετοχή είχαν επίσης οι Χριστοδούλου, Λειβαδίτης, Ευσταθιάδης, Βαγιανός, Λιθοξόος, Αλή Ογλού, Γκοδοσίδης, Μαστορίδης, Λαμπρινός και Στεργίδης.

Στα αξιοσημείωτα της εμφάνισης του ΠΗΓΑΣΟΥ αξίζει να τονιστεί ο συντονισμός και η αλληλοκάλυψη της αποστολής με τον προπονητή των Ξανθιωτών Χρήστο Σταυριανίδη να δίνει «καθοδόν» οδηγίες, με όχημα τεχνικής υποστήριξης και εξοπλισμού ανάγκης, ενώ δύο ήταν αυτή την φορά οι μοτοσυκλέτες που κάλυψαν τις ανάγκες τροφοδοσίας και υδροληψίας του ΠΗΓΑΣΟΥ, βρισκόμενοι συνεχώς κοντά στους ποδηλάτες.

 

 

Κυριακή  12 Μαΐου

 

Η 2η αγωνιστική ημέρα του φεστιβάλ ανήκε δικαιωματικά στους αγώνες με ποδήλατα βουνού (ΜΤΒ), αλλά και στην παράλληλη ποδηλατοβόλτα που επιμελήθηκε το Αστικό – Παιδικό τμήμα του ΠΗΓΑΣΟΥ. Η εκκίνηση από την πλατεία Σταυρούπολης δόθηκε στις 11 το πρωί με τους 120 αθλητές να κατευθύνονται προς την ορεινή περιοχή βόρεια του οικισμού, περνώντας δίπλα από το Νέστο και διανύοντας συνολικά 32 χλμ μέσα από μονοπάτια και όμορφα περάσματα.

Παράλληλα οι μικροί ποδηλάτες με πολλούς γονείς (65 άτομα !) πραγματοποίησαν μια παραΝέστια ποδηλατάδα δίπλα στο ποτάμι φτάνοντας μέχρι τον Δαφνώνα (6 χλμ). Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές οικογένειες κατέφτασαν από την πόλη της Ξάνθης ειδικά  για την εκδήλωση των μικρών, δίνοντας ευκαιρία για μια αλλιώτικη Κυριακάτικη δράση. Από τον παραποτάμιο χώρο εκδηλώσεων του Δαφνώνα δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η κατάβαση με κανό – λόγω καιρικών συνθηκών – και η ποδηλατοπορεία επέστρεψε στο χώρο τερματισμού για να γιορτάσουν όλοι μαζί την λήξη του διημέρου με μουσική και αγωνιστική διάθεση.

Στο αγωνιστικό τομέα για μια ακόμη ημέρα την παράσταση έκλεψε η ομορφιά του τοπίου και του πράσινου της Ροδόπης και του Νέστου, ενώ ο καιρός δεν κατάφερε να χαλάσει τη διάθεση και την ποιότητα των αγώνων στο ΜΤΒ.

 

 

Ο  ΠΗΓΑΣΟΣ του…. ΜΤΒ

 

Για μια ακόμη αγωνιστική ημέρα και σε μια ακόμη μεγάλη διοργάνωση ο Ξανθιώτικος σύλλογος πιστοποίησε την ανοδική και έμπρακτα αποδοτική του πορεία στο mountain bike. Ο Λάμπης Κουκλάκης πήρε το καλύτερο δώρο για την ημέρα των γενεθλίων του, καθώς τα γιόρτασε μαζί με το ασημένιο μετάλλιο προσθέτοντας ένα ακόμη τρόπαιο σε μια εξαιρετική αγωνιστική χρονιά για τον ίδιο. Η Ξένια Ρωμανίδου στις γυναίκες πήρε επίσης το 2ο μετάλλιο και έδειξε αγωνιστική σταθερότητα στο ΜΤΒ, ενώ η Κική Τομαή πήρε το ειδικό κύπελλο αθλοθέτησης ως την μοναδική γυναικεία παρουσία και στις δυο ημέρες (ROAD, MTB). Με πολύ καλή παρουσία συνοδευτηκε η συμμετοχή του Ιορδάνη Σωτηρίου, ενώ ακολούθησαν για τον ΠΗΓΑΣΟ οι: Γκοδοσίδης, Ποιμενίδης, Δοβρόλης, Λειβαδίτης, Βόμβας, Λιόλιος, Εμμανουηλίδης, Δούρβας, Σαμουηλίδης, Κατράνης, Μιχάλογλου, Χαιτίδης, Μαστορίδης και Κωνσταντινίδης.

Ο Δημήτρης Πασχάλης έδωσε ηχηρή υπόσχεση και έδειξε το ποδηλατικό μέλλον του ΠΗΓΑΣΟΥ στο ΜΤΒ καθώς γράφτηκε η 1η αγωνιστική εμπειρία του 14χρονου, που αποτέλεσε μαζί με τους συνομήλικους συναθλητές Π. Γιώρακαι Καρυπίδη το «ποδηλατικό αύριο» των Ξανθιωτών.

Από κει και πέρα υπήρχαν πολλά και καλά πλασαρίσματα στην πρώτη πεντάδα των νικητών – ανά κατηγορία – ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που πήραν μέρος και στα δυο αγωνίσματα του ποδήλατου, καθώς έδειξαν ότι υπάρχει στον ΠΗΓΑΣΟ το αγωνιστικό υπόβαθρο φυσικής κατάστασης.

 

 

Παράλληλες εκδηλώσεις και καινοτομίες !

 

Εκτός από την «κεντρική» ποδηλατική πορεία των μικρών ποδηλατιστών και των συνοδών τους, θετική εντύπωση άφησαν η μουσικές νότες και η παρουσία του Άγγελου Μορβάτη με τους νεαρούς που συνόδεψαν το μουσικό διάλλειμα, το απόγευμα του Σαββάτου.

Το «πάστα – πάρτι» και οι μακαρονάδες που περίμεναν αθλητές και συνοδούς στο πέρας των αγώνων ομόρφυνε γαστρονομικά και έκλεψε τα σχόλια και τα στομάχια (!), ενώ στα συν των διοργανωτών η συντροφιά τοπικών οίνων και γνωστών κρασιών στο πακέτο των απονομών, όπως και το πατροπαρόδοτο πλέον «Τσάι του βουνού», που εξελίσσετε σε αντιπροσωπευτικό ποτό των ποδηλατιστών της Β. Ελλάδας.

Καθώς η Κυριακή συνέπεσε και με την Γιορτή της μητέρας ο Τάσος Θεοδωρίδης και ο δήμος Ξάνθης ομόρφυνε το σκηνικό καθώς γλάστρες με γαρδένιες αποτέλεσαν την ευχάριστη έκπληξη και το δώρο των παιδιών προς τις μαμάδες, κερδίζοντας και γεμίζοντας την πλατεία Σταυρούπολης με αμέτρητα Κυριακάτικα φιλιά. 

Τέλος ο Θάνος Μαυροδής (εικαστικός τέχνης) επιμελήθηκε των επάθλων που αποτελούσαν μια ευρηματική καινοτομία στο χώρο των απονομών. Χειροποίητες και μοναδικές  κατασκευές από ποδηλατικά εξαρτήματα έγινα πραγματικά κομψοτεχνήματα και θα διακοσμούν πλέον τις προσωπικές τροπαιοθήκες των νικητών των αγώνων που διακρίθηκαν. Η διακριτική αισθητική «παρέμβαση» του γνωστού Ξανθιώτη δημιουργού από ανακυκλώσιμα υλικά, αποτέλεσμα μια από τις πλέον πετυχημένες διαφοροποιήσεις στην ιστορία των ποδηλατικών αγώνων.

 

 

 

Συμπερασματικά

 

Οι διοργανωτές και υπεύθυνοι του διημέρου έδειξαν ότι έχουν τη διάθεση και τα προσόντα να κάνουν κάθε χρόνο καλύτερη και ποιοτικότερη την εκδήλωση, προσθέτοντας νέα δρώμενα και εμπλουτίζοντας με καινοτομίες και όμορφες παρεμβάσεις το RNOΒF.Η αμέριστη και ουσιαστική βοήθεια της Αντιπεριφέρειας ΑΜΘ αλλά και του ΠΗΓΑΣΟΥ στον τεχνικό τομέα έδειξε να δίνει ώθηση στον θεσμό. Από την άλλη η Ξάνθη έδειξε ότι φτιάχνει με σωστά και προσεκτικά βήματα την ποδηλατική της υπόσταση όπως αυτή εκφράζεται με την αγωνιστική – και όχι μόνο – παρουσία του ΠΗΓΑΣΟΥ.

Για μια ακόμη φορά :  Το μέλλον ανήκει στο ποδήλατο και τις ομορφιές του τόπου μας !!! 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button