Επίσκεψη του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, κ. Δημήτρη Μανθόπουλου, στο 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Στην αίθουσα Νέων Ελληνικών του 5ου Γ/σίου Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε σχολική λογοτεχνική εκδήλωση, στα πλαίσια του μαθήματος των Κειμένων Νεοελληνικής λογοτεχνίας, με τη συμμετοχή δυο τμημάτων της β΄ τάξης.

Στην αίθουσα Νέων Ελληνικών του 5ου Γ/σίου Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε σχολική λογοτεχνική εκδήλωση, στα πλαίσια του μαθήματος των Κειμένων Νεοελληνικής λογοτεχνίας, με τη συμμετοχή δυο τμημάτων της β΄ τάξης.

Καλεσμένος του σχολείου ήταν ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας- και όχι μόνο – κ. Δ. Μανθόπουλος. Ποιήματα και πεζά του κ. Μανθόπουλου διδάχθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους στους μαθητές και σχολιάστηκαν από τη φιλόλογο της τάξης κας Καλλιόπης Τσαουσίδου, η οποία είχε και την επιμέλεια της εκδήλωσης. Τον κ. Μανθόπουλο παρουσίασε στους μαθητές η Διευθύντρια του Γυμνασίου, κ. Εξάρχου-Βασιλούδη Ράνια.

Στόχοι της εκδήλωσης ήταν η δημιουργία λέσχης ανάγνωσης, η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών, η γνωριμία τους με έναν καταξιωμένο και βραβευμένο εκπρόσωπο της παιδικής λογοτεχνίας, ο προβληματισμός των μαθητών γύρω από ζητήματα που αφορούν τη λογοτεχνία, το ρόλο του συγγραφέα στη σύγχρονη κοινωνία και το βιβλίο ειδικότερα.

Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω στόχοι επιτεύχθηκαν μέσα από  ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο των μαθητών με το συγγραφέα, ο οποίος ενθουσίασε και ενέπνευσε τους μαθητές με την προσωπικότητα, το ήθος και το χιούμορ του.

Από τους μαθητές τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τα διδαγμένα κείμενα (ενδεικτικά αναφέρονται: «Η σαραντόκαρδη»- παραμύθι, «η Μαρία που δεν την ξέρει κανείς»- διήγημα, «Καπετάνιος της στεριάς»-διήγημα, «Αδελφούλα Χιροσίμα»-διήγημα, ποιήματα παιδικής λογοτεχνίας,  κ.λπ.)

Ακόμα, συζητήθηκαν θέματα όπως, οι πηγές έμπνευσης του συγγραφέα, το δίπτυχο εμπειρία-φαντασία, η βιωματικότητα του έργου του συγγραφέα (αυτοβιογραφικό στοιχείο), τα πρότυπα και τα διαβάσματά του, η διαδικασία συγγραφής ενός βιβλίου, η δυνατότητα βιοπορισμού του συγγραφέα από την τέχνη του και μόνο, ο ρόλος των εκδοτικών οίκων, το ευπώλητο – εμπορικό βιβλίο και η αξία του, το χιούμορ στην τέχνη και στη ζωή, η συνδρομή της τέχνης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου αλλά και η προτεραιότητα των υλικών αναγκών (primum vivere), κ.λπ.

Ο ίδιος ο κ. Δ. Μανθόπουλος , μετά το πέρας της εκδήλωσης, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση του από την επικοινωνία του με τους  μαθητές,  όπως και οι ίδιοι οι μαθητές, η φιλόλογος της τάξης  και οι καθηγητές που παρευρέθηκαν.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button