SOS εκπέμπει το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

Αποδέκτης της απόγνωσης των αυξανόμενων προβλημάτων των εργαζόμενων του νομού εξαιτίας και της ακρίβειας γίνεται καθημερινά το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, το οποίο εκπέμπει σήμα κινδύνου προς όλους τους αρμοδίους, τόσο σε τοπικό, όσο δε πολύ περισσότερο σε κεντρικό επίπεδο.

Αποδέκτης της απόγνωσης των αυξανόμενων προβλημάτων των εργαζόμενων του νομού εξαιτίας και της ακρίβειας γίνεται καθημερινά το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, το οποίο εκπέμπει σήμα κινδύνου προς όλους τους αρμοδίους, τόσο σε τοπικό, όσο δε πολύ περισσότερο σε κεντρικό επίπεδο.


Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Σπύρος Παπαχρήστου, τον οποίο και συναντήσαμε στο γραφείο του,  επισημαίνει την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και φυσικά οι άνεργοι του νομού, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αποβιομηχάνισης της περιοχής και της ακρίβειας που πλήττει κάθε ελληνικό νοικοκυριό.


Βιώνοντας τη ζοφερή πραγματικότητα της Θράκης και της Ξάνθης, ο κ. Παπαχρήστου μιλώντας στον “Α”, επισημαίνει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας αυτή την αγωνία των κατοίκων της Ξάνθης, “εμείς σαν Συνδικαλιστικό Κίνημα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναδεικνύουμε τα προβλήματα, όπως αυτό της αποβιομηχάνισης-ανεργίας και της ακρίβειας. Αλλά δυστυχώς η λύση βρίσκεται σε άλλα χέρια. Θα πρέπει αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις που θα κρατούν τις επιχειρήσεις στην Ξάνθη. Όμως μέχρι στιγμής φως δεν υπάρχει. Για παράδειγμα δέκα νέες θέσεις δημιουργούνται, αλλά από την άλλη χάνονται πολύ περισσότερες.


Εμείς λοιπόν σα συνδικαλιστικό κίνημα τονίζουμε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί αναπτυξιακός νόμος παρόμοιος με το ν. 289/76, ο οποίος αναπτυξιακός ήταν και αυτός που έφερε όλη τη βιομηχανία που έχουμε τώρα. Θα πρέπει λοιπόν για μια ακόμη φορά να καταλάβουν ότι θα πρέπει πάση θυσία να βοηθηθεί η ακριτική Θράκη”.      


Μάλιστα προς την κατεύθυνση της ανάδειξης  και διεκδίκησης επίλυσης των προβλημάτων των εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης προγραμματίζει μέσα στο επόμενο διάστημα τη σύγκληση σύσκεψης σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους παραγωγικούς φορείς του νομού, όπως την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοχενών και Εμπόρων, το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινές διαπιστώσεις και προτάσεις τις οποίες και θα μεταφέρουν στην πολιτική ηγεσία και την τοπική και την Κεντρική, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Παπαχρήστου.


Δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους. Οι όποιες ενέργειες του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί με ορίζοντα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου.


“Σίγουρα μέχρι τη ΔΕΘ η παρουσία του Συνδικαλιστικού Κινήματος είναι έντονη και αυτή τη φορά θα είναι ακόμη εντονότερη και λόγω της ακρίβειας. Ένα άλλο τέρας που τυρρανάει τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, οι οποίοι αγωνιούν καθημερινά αν θα ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους”.


Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Σπύρος Παπαχρήστου, δήλωσε ανήσυχος σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων στο νομό, εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποβιομηχάνιση της Ξάνθης. Μια νέα μετανάστευση, εξωτερική κα εσωτερική, είναι προ των πυλών.


“Βλέπετε να στήνετε κάποια νέα μεγάλη βιομηχανία;” ήταν το δικό του ρητορικό ερώτημα.


“Θα πρέπει να δουν το θέμα πολύ σοβαρά. Και αν δεν ακούγεται η κραυγή αγωνίας η δική μας , αν δεν την ακούν στα κεντρικά, μπορούν να δουν την εικόνα όπως αυτή καταγράφεται στους εργαζόμενους και στην αγορά της Ξάνθης”.


Στο μεταξύ ο κ. Παπαχρήστου αναφέρθηκε επιγραμματικά και στα γνωστά μεγάλα προβλήματα των συνεταιριστικών εργοστασίων, τονίζοντας πως πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης είναι η διασφάλιση  όλων των θέσεων εργασίας των παραπάνω επιχειρήσεων και η  όσο το δυνατόν συντομότερη επίλυση του θέματος Συνεταιριστικών Εργοστασίων και προς την κατεύθυνση αυτή αναμένουν να δουν τη μέλλει γενέσθαι στη Γενική Συνέλευση, καθώς και τις όποιες αποφάσεις της ΑΤΕ, στα τέλη του μήνα.  


Επίσης υπογράμμισε και μια σειρά άλλων προβλημάτων των εργαζομένων, για τα οποία η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κάνει συνεχή αγώνα για την προώθηση και επίλυσή τους, όπως είναι η κλασματική σύνταξη στους εποχιακά εργαζόμενους, η λειτουργία των Υπηρεσιών Υγιεινής και Ασφάλειας και η Επιθεώρηση Εργασίας, και η εύρυθμη λειτουργία των διοικητικών και υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ για τους ασφαλισμένους του.


Μάλιστα σε ότι αφορά το Υποκατάστημα του ΙΚΑ Ξάνθης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου σημείωσε χαρακτηριστικά , “τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους ασφαλισμένους. Ήρθε πρόσφατα μια εργαζόμενη και μου έκανε παράπονα. Χρειάστηκε να κάνει μια ακτινογραφία, την έστειλαν έξω να την κάνει και πλήρωσε 25 ευρώ, και η δαπάνη που της αναγνώρισαν ήταν 4,05 ευρώ. Έχουν τιμολόγια του 1990-92 και μας λένε πως αυτές είναι οι τιμές που δικαιολογεί το ΙΚΑ. Δε θα πρέπει οι τιμές να αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο Η ακτινογραφία του 1990 έκανε 1000 δραχμές και τώρα κάνει πάλι 4 ευρώ; Είναι δυνατόν αυτό το πράγμα; Και αυτός που τα λέει αυτά ως δικαιολογίες, παίρνει τα ίδια χρήματα με αυτά που έπαιρνε πριν από 18 χρόνια;”.


Ο κ. Παπαχρήστου εκφράζει και τη δική του αγωνία και παρατηρεί πως παρά τα συσσωρεμένα προβλήματα των εργαζομένων, δυστυχώς ζουν σε ένα νιρβάνα. “Αυτή τη στιγμή δυστυχώς οι εργαζόμενοι, αλλά και οι συνδικαλιστές ζουν σε μια αφασία, ενώ υπάρχει τέτοια ακρίβεια και τόσα άλλα προβλήματα. Πρέπει να αφυπνιστεί ο κόσμος, γιατί άμα δεν κλάψει το παιδί κανείς δε θα το δώσει να φάει. Ίσως βέβαια να υπάρχει και η δικαιολογία πως απελπίστηκε από τους πολιτικούς και ενδεχομένως και από εμάς τους συνδικαλιστές. Εμείς πάντως είμαστε αποφασισμένοι να διατηρούμε στην επικαιρότητα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και να διεκδικούμε από την κεντρική  εξουσία τη λήψη μέτρων προς ανακούφιση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων”.


Τέλος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, εμμέσως πλην σαφώς στέλνει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο στο κυβερνών κόμμα, όσα και στα κόμματα της αντιπολίτευσης να καθίσουν και να βρουν λύσεις για τους εργαζόμενους.


 “Εγώ προσωπικά είμαι καλοπροαίρετος. Όλα τα κόμματα παρά τις αντιθέσεις που παρουσιάζουν στην Βουλή, όλοι πιστεύω ότι θέλουν το καλό του λαού. Αυτό το θεωρώ δεδομένο. Είναι αδιανόητο για μένα ένας που ασχολείται με τα κοινά να μη θέλει το καλό του λαού. Αλλά θα πρέπει να βρουν όλοι μαζί έναν τρόπο και να το πράξουν”.       


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button