Παράνομος στο ΣτΕ ο χαρακτηρισμός του Εθνικού Πάρκου για Νέστο-Βιστωνίδα

Παράνομη κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία χαρακτηρίστηκε Εθνικό Πάρκο το Δέλτα του Νέστου και οι λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα καθώς σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση ο χαρακτηρισμός θα έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει ο χαρακτηρισμός εφόσον γίνει με Προεδρικό Διάταγμα.

Παράνομη κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία χαρακτηρίστηκε Εθνικό Πάρκο το Δέλτα του Νέστου και οι λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα καθώς σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση ο χαρακτηρισμός θα έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει ο χαρακτηρισμός εφόσον γίνει με Προεδρικό Διάταγμα. Την ίδια στιγμή οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν προσφύγει υποστηρίζουν ότι ο χαρακτηρισμός περισσότερο θίγει παρά προστατεύει το χαρακτήρα των περιοχών.


Ειδικότερα, η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρότεινε να κριθεί παράνομη η από 17/10/2008 υπουργική απόφαση, με την οποία χαρακτηρίστηκαν Εθνικό Πάρκο το Δέλτα του Νέστου ποταμού και οι λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα, καθώς και οι ευρύτερες περιοχές τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ. Οι εν λόγω περιοχές, οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως Εθνικό Πάρκο, έχουν τεθεί υπό προστασία και επιτρέπεται η κατασκευή ορισμένων έργων με περιορισμούς ως προς τους όρους δόμησης και την κατάτμηση των ακινήτων.


Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι ο ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως Εθνικό Πάρκο, πρέπει να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση, όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Συνεπώς μέχρι την έκδοση του ΠΔ θα πρέπει να διατηρηθεί η προστασία των εν λόγω περιοχών. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, WWF-Ελλάς, η “Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία”, η “Καλλιστώ-Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Αγρια Ζωή και τη Φύση”, η “Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού”, η “Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης” και το “Δίκτυο Μεσόγειος SOS”, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση περιλαμβάνει ρυθμίσεις που όχι μόνο δεν προστατεύουν, αλλά αντίθετα θίγουν και υποβαθμίζουν εξαιρετικά ευαίσθητες περιοχές που συγκαταλέγονται στους προστατευόμενους υγρότοπους και οικότοπους.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button