Με επιτυχία παρουσιάστηκε σε Αλεξανδρούπολη και Σέρρες το βιβλίο του διπλωμάτη Θεόδωρου Θεόδωρου

Με τη ενισχυμένη συμμετοχή ακροατών οργανώθηκαν οι παρουσιάσεις του βιβλίου του πρέσβη Θεόδωρου Θεοδώρου ««Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη & οι Μειονότητες στην Ευρώπη 1923-2010» την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη και στις Σέρρες αντίστοιχα. Στην εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης που πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη αίθουσα του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης τη συζήτηση συντόνισε η Αγγέλα Γιαννακίδου που υποδέχτηκε το κοινό με παραδοσιακά Βυζαντινά εδέσματα.

Με τη ενισχυμένη συμμετοχή ακροατών οργανώθηκαν οι παρουσιάσεις του βιβλίου του πρέσβη Θεόδωρου Θεοδώρου ««Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη & οι Μειονότητες στην Ευρώπη 1923-2010» την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη και στις Σέρρες αντίστοιχα. Στην εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης που πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη αίθουσα του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης τη συζήτηση συντόνισε η Αγγέλα Γιαννακίδου που υποδέχτηκε το κοινό με παραδοσιακά Βυζαντινά εδέσματα.

Ο λέκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Μαυρομάτης αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα της ταυτότητας ως κατασκευής για τις μειονοτικές ομάδες στην περιοχή της Θράκης. Σχολίασε συνοπτικά τον εθνικιστικό ανταγωνισμό μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής πλευράς, με τον τουρκικό εθνικισμό να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για να μετεξελίξει την μουσουλμανική κοινότητα από θρησκευτική σε εθνική τουρκική, και τον ελληνικό εθνικισμό να κινείται σε μια προσπάθεια διατήρησης του προεθνικού χαρακτήρα της μειονότητας, για να συγκροτήσει την εικόνα και θέση του “Έλληνα μουσουλμάνου”.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στις διαφορετικές κατά περιόδους προσλήψεις της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αναφέρθηκε στα σημαίνοντα χαρακτηριστικά του βιβλίου του Θεόδωρου Θεοδώρου. Εντόπισε τις αρετές του στη νηφάλια και γενικά τεκμηριωμένη από τη σκοπιά του διπλωμάτη προσέγγιση των γεγονότων με αυτοκριτικές αναφορές στις αδυναμίες της διοίκησης να εφαρμόσει αποτελεσματικά την πολιτική που στηρίζονταν στις βασικές αρχές της συνθήκης της Λωζάνης.

Ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος παρατήρησε πως η μελέτη του κ. Θεοδώρου προκύπτει ως σύνθεση δυο φαινομενικά αντιτιθέμενων, ωστόσο συναρθρούμενων στοιχείων, της επιστημονικής με βάση το μεθοδολογικό σχήμα της ολιστικής ανθρωπολογικής προσέγγισης και της εμπειρικής διακρίβωσης από τη θητεία του συγγραφέα ως διπλωμάτη στην περιοχή. Τόνισε πως η ξεκάθαρη επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση του συγγραφέα καθιστούν το βιβλίο εργαλείο για την κατανόηση της επίσημης πολιτικής για την μειονότητα στη Θράκη. Ως προς την ίδια τη δομή της πολιτικής αυτής ανέφερε πως επιχειρεί να προκύψει ως σύνθεση του φυσικού και θετικού δικαίου, δηλ. των διαχρονικών και πανανθρώπινων αξιών περί ισονομίας και σεβασμού της ετερότητας αλλά και της προσήλωσης σε υπερκείμενες διατάξεις όπως είναι η συνθήκη της Λωζάνης.

 Ο καθηγητής Νικόλαος Ξηροτύρης χρησιμοποίησε παραδείγματα για να προβάλλει τη θέση πως η γλώσσα δεν μπορεί, ως ευμετάβλητο στοιχείο, να αποτελέσει στοιχείο αναφοράς για τη συγκρότηση ταυτότητας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις αιματολογικές έρευνες που πραγματοποίησε στην περιοχή για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό υπήρχε διαφοροποίηση στα γενετικά χαρακτηριστικά των Μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής και των άλλων πληθυσμών κυρίως πλειονοτικών που διαβιούν στην περιοχή.

Την εκδήλωση των Σερρών που οργάνωσαν από κοινού η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών  και οι Εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ  εκτός των κ, Σωτηρόπουλου και Ξυροτήρη το βιβλίο παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών και ο βουλευτής, πρώην υπουργός Μάρκος Μπόλαρης. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στο εγκωμιαστικά στη μελέτη του κ. Θεοδώρου που σε γλώσσα κατανοητή παρέχει το ολοκληρωμένο πλαίσιο για την κατανόηση της πολιτικής στο ζήτημα αυτό αποσαφηνίζοντας σημεία που συχνά δεν είναι κατανοητά ή παρερμηνεύονται. Με αφορμή το βιβλίο αυτό ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στη σημασία της ψήφισης στη Βουλή της τροπολογίας για τους ιεροδιδασκάλους που θα αναλάβουν να διδάξουν στους μαθητές της μειονοτικής εκπαίδευσης θρησκειολογικά στοιχεία του Κορανίου. Πρότεινε στη συνέχεια η Πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τη διεκπεραίωση του προβλήματος της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων των Μουσουλμάνων που διαβιούν στην Αθήνα. Είναι σημαντικό τόνισε ο κ. Μπόλαρης να υπάρχουν επίσημα καταγραμμένοι χώροι υπό την εποπτεία της Πολιτείας παρά δεκάδες σημεία ανεξέλεγκτα και εν κρυπτώ που με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης των θρησκευτικών υποχρεώσεων μπορούν να μεταβληθούν σε εστίες φονταμενταλιστών. Τέλος ζήτησε να υπάρξει για τη Θράκη, όπως και για κάθε Περιφέρεια της χώρας, κυβερνητικό που θα έχει την ευθύνη συντονισμού της επίσημης πολιτικής. Για διάφορους λόγους (ψηφοθηρικούς, πιέσεις, αδυναμίες) είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να εφαρμόσει με συνέπεια την κεντρική πολιτική.

            Ο κ. Θεοδώρου στη σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε πως κεντρικό σημείο της προβληματικής της μελέτης που δημοσιοποίησε είναι η αποσαφήνιση της πολιτικής για τη μειονότητα της Θράκης που συχνά, άδικα, βρίσκεται από άγνοια των βασικών παραμέτρων που τη διαμορφώνουν στο επίκεντρο της κριτικής.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Την εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο σοφολογιότατος Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου Μουφτής Διδυμοτείχου, ο βουλευτής Έβρου κ. Ντόλιος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Διοικητής της 12ης Μεραρχίας Πεζικού, ο πρώην Υπερνομάρχης καθηγητής κ. Γεώργιος Μηνόπουλος, Νικόλαος Πιπερίγκος Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ξάνθη. κ.  και ο πρώην στρατηγός Διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού Αθανάσιος Γαλάνης.

Στις Σέρρες παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Μωυσιάδης Ιωάννης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μπασδάνης Αθανάσιος και ο πρώην Νομάρχης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button