Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Σε μια περίοδο όπου επικρατεί και πάλι ένας αναβρασμός στο χώρο της Παιδείας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης……

Σε μια περίοδο όπου επικρατεί και πάλι ένας αναβρασμός στο χώρο της Παιδείας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης……


Σε μια περίοδο όπου ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης ανοίγει τα χαρτιά του για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θεωρώντας πως η κίνηση αυτή θα  προκαλέσει ένα σοκ στα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕ, κάνοντάς τα να βγουν από τη στασιμότητα στην  οποία βρίσκονται και να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν έτσι πιο ανταγωνιστικά…..


Και τέλος σε μια περίοδο όπου επίσης και πάλι ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της κατάργησης των εξετάσεων για την είσοδο στα πανεπιστήμια, σήμερα έφτασε η μεγάλη μέρα……


Ανοίγει η αυλαία των Πανελλαδικών εξετάσεων…..


 



Μετά από δώδεκα χρόνια προετοιμασιών στα σχολικά θρανία με το κεφάλι σκυμμένο πάνω από τα βιβλία έφτασε σήμερα η μέρα της πρώτης μεγάλης μάχης των μαθητών….


Των μαθητών που δεν είναι πια μαθητές, αλλά υποψήφιοι, οι οποίοι καλούνται να δώσουν τη μάχη για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, μέσα από ένα ακόμη στάδιο εκπαίδευσης, αυτό της ανώτατης εκπαίδευσης…..


Έφτασε λοιπόν η στιγμή για τους χιλιάδες υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων ……


 



Μπορεί να πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που βρισκόμουν και εγώ στην αντίστοιχη θέση και πολλά να έχουν αλλάξει στο εξεταστικό σύστημα, όμως αυτό το σφίξιμο στο στομάχι που νιώθουν σήμερα τα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές, μπορώ να το νιώσω και ως ένα σημείο να το δικαιολογήσω….


 Όταν ανοίγει η αυλαία, όπως και να το κάνουμε ένα τρακ υπάρχει…. Και γίνεται πολύ μεγαλύτερο όταν πολλοί υποψήφιοι προσέρχονται στις εξετάσεις με την πεποίθηση πως από αυτές και μόνο θα εξαρτηθεί το μέλλον τους στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο της ζωής…. 


 


Άσχετα από το αν έχουν δίκαιο ή άδικο, σήμερα οι υποψήφιοι θα πρέπει να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να αποδείξουν στον εαυτό τους … “πόσα απίδια χώρεσε ο σάκος τους”….κατά τη διάρκεια των δώδεκα σχολικών τους χρόνων….


Γιατί αν μετρήσουν μόνο τα τελευταία τρία χρόνια του Λυκείου, τότε από την εκπαιδευτική αλυσίδα λείπουν πολλοί κρίκοι….  


Ο κόμπος στο στομάχι από τους σωστά προετοιμασμένους υποψηφίους θα λυθεί με την ανακοίνωση των θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας, μάθημα στο οποίο διαγωνίζονται σήμερα….


Η αρχή λένε είναι το ήμισυ του παντός για αυτό και καλή δύναμη στους χιλιάδες υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων….


 


Χαλαρά, ήρεμα και λειτουργώντας υπεύθυνα μπορούν να πετύχουν το στόχο που έχουν βάλει….


Το ξέρω είναι εύκολο να δίνεις στον άλλον οδηγίες και συμβουλές, ακόμη αι αν δεν είσαι συ ο ειδικός…..αλλά μόνο έχοντας την πείρα, γιατί έτυχε και εσύ να βρεθείς στη θέση που είναι σήμερα οι υποψήφιοι….. 


Το δύσκολο είναι να τις ακολουθήσουν οι νέοι που δίνουν αυτές τις ημέρες εξετάσεις….


Και πώς να πείσεις έναν νέο όταν η κατάσταση που ζει από σήμερα είναι πρωτόγνωρη για εκείνον….;


 



Μπορεί από κάποιους να θεωρείται λανθασμένη η τακτική του ….εξ ιδίων πολλές φορές να κρίνει τα αλλότρια….ωστόσο η ίδια η ζωή έχει αποδείξει πως για να καταλάβεις τον άλλον και τη θέση στην οποία βρίσκεται αυτός, θα πρέπει να έχεις βρεθεί σε ανάλογη θέση και εσύ….


Και επειδή η λαϊκή σοφία με τις διαχρονικές της ρήσεις λέει πάντα αλήθειες….. “έξω από το χορό πολλά τραγούδια λες”…και “αν δεν πάθεις δε θα μάθεις ή το πάθημα σου γίνεται μάθημα”…για αυτό και οι μη ειδικοί πέρα από τους ειδικούς όπως π.χ. σχολικοί σύμβουλοι και ψυχολόγοι παίρνουν το θάρρος να δίνουν συμβουλές και οδηγίες….


 



Πρώτη μέρα λοιπόν σήμερα των εξετάσεων και οι υποψήφιοι ξεκίνησαν τον προσωπικό τους αγώνα…..


Έναν αγώνα, όπου ανεξάρτητα από την όποια έκβασή του, το  βέβαιο είναι πως θα αποτελέσει το πρώτο σκαλοπάτι για την ουσιαστική ενηλικίωσή τους ….


 



Το καρδιοχτύπι των υποψηφίων έρχεται στα αυτιά μου και το μόνο που επαναλαμβάνω και πάλι είναι….


Χαλαρά ήρεμα και χωρίς άγχος να αντιμετωπίσουν την πρώτη μεγάλη “μάχη της ενηλικίωσής τους…. Ότι κάνουν, να το κάνουν πρώτα για τον εαυτό τους και μετά για τη μαμά και τον μπαμπά…   Όσο για τον κόσμο ποσώς να τους ενδιαφέρει για το πώς θα αντιμετωπίσει μια βέβαιη επιτυχία και πολύ περισσότερο μια ενδεχόμενη “αποτυχία” τους….


 



Από καρδιάς καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους…..


Πότε θα περάσουν οι μέρες των εξετάσεων ούτε που θα το καταλάβουν….σαν το νεράκι θα κυλήσουν…


Και αν πάλι κάποιοι έχουν αντίθετη γνώμη, κουράγιο και καλή δύναμη…..


Ας σκέφτονται τι θα τους περιμένει μετά ….


Τα καλύτερα χρόνια είναι τα φοιτητικά….σας γράφει η πείρα….    

Σχετικά Άρθρα

Back to top button