ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Τα τελευταία γεγονότα έρχονται δυστυχώς να επιβεβαιώσουν την άποψη που είχαμε διατυπώσει ήδη από τον Αύγουστο του 2012, όταν με μια «αιφνιδιαστική» κίνηση της κυβέρνησης μεταφέρθηκαν, στα πλαίσια της επιχείρησης «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» στη σχολή Αστυνομίας εκατοντάδες μετανάστες, πως η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και δεν πρόκειται να δώσει λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Οφείλουμε να πούμε με σαφήνεια ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν λύνεται με επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης η οποία «παραγνωρίζει» και την διεθνή και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος.

Τα τελευταία γεγονότα έρχονται δυστυχώς να επιβεβαιώσουν την άποψη που είχαμε διατυπώσει ήδη από τον Αύγουστο του 2012, όταν με μια «αιφνιδιαστική» κίνηση της κυβέρνησης μεταφέρθηκαν, στα πλαίσια της επιχείρησης «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» στη σχολή Αστυνομίας εκατοντάδες μετανάστες, πως η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και δεν πρόκειται να δώσει λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Οφείλουμε να πούμε με σαφήνεια ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν λύνεται με επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης η οποία «παραγνωρίζει» και την διεθνή και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η πλειονότητα των μεταναστών χωρίς χαρτιά δεν επιλέγουν ως χώρα τελικού προορισμού την Ελλάδα, επομένως σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας εξαιτίας των συνθηκών. Αυτή την πραγματικότητα, καθώς και το γεγονός ότι τα μεταναστευτικά ρεύματα θα συνεχίζονται όσο υπάρχουν οι αιτίες που τα δημιουργούν, η κυβέρνηση τα «αγνοεί». Σε κάθε περίπτωση γίνεται πια ορατό σήμερα πως η κυβέρνηση ήδη από τον Αύγουστο είχε επιλέξει ουσιαστικά να κλείσει τη Σχολή Αστυνομίας μετατρέποντάς την σε Κέντρο Κράτησης Μεταναστών. Είχαμε επισημάνει και τότε πως η «λύση» που έδινε η κυβέρνηση παρέπεμπε «στο ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Ήταν μια «λύση» που καθιστούσε τη χώρα και την περιοχή «αποθήκη ψυχών».

Τα γεγονότα της Παρασκευής επιβεβαίωσαν τις αρχικές μας εκτιμήσεις. Άλλωστε η εμμονή της κυβέρνησης στο να παραμείνουν οι μετανάστες πάση θυσία στη Σχολή, αφενός οδήγησε σε προσβολή κάθε ανθρωπισμού μιας και αναγκάστηκαν οι μετανάστες να διανυκτερεύσουν έξω στο κρύο και την επόμενη δε νύχτα να μπουν μέσα σε ένα κτίριο κατεστραμμένο, αφετέρου φανερώνει την απόφαση της κυβέρνησης για το μέλλον της Σχολής. Άλλωστε και μόνο πια από το γεγονός ότι η Σχολή δεν θα δεχτεί σπουδαστές για τα επόμενα 2 χρόνια, βάσει του Μνημονίου, δείχνει ποια πολιτική κλείνει τις Σχολές.

Άλλωστε αντιπροσωπεία με τον Βουλευτή Αϊχάν Καραγιουσούφ και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Δημήτρη Χαρίτου που επισκέφθηκαν το Κέντρο Φύλαξης βρέθηκαν μπροστά σε ένα απάνθρωπο θέαμα, με τους 500 μετανάστες, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν την προηγούμενη ημέρα, να έχουν αφεθεί να διανυκτερεύσουν σε υπαίθριο χώρο, σε στρώματα και με ελάχιστες κουβέρτες, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ενώ στη σύντομη συνομιλία που είχαν με μετανάστες για τις συνθήκες κράτησής τους, τα τελευταία λόγια ενός εξ αυτών ήταν: «μας βλέπετε, είμαστε άνθρωποι»!!

Είναι ανάγκη λοιπόν αφενός να διατηρηθεί η Σχολή Αστυνομίας, αφετέρου να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς χώροι κράτησης, αλλά κυρίως είναι ανάγκη να ανατραπεί αυτή η αδιέξοδη μεταναστευτική πολιτική που αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί κλίμα ξενοφοβίας και ανασφάλειας στους πολίτες. Ένα κλίμα που το μόνο που εξυπηρετεί είναι οι «επικοινωνιακές ανάγκες» της κυβέρνησης.

Αυτές τις διαπιστώσεις αναπτύξαμε και στη σύσκεψη που είχαμε την Κυριακή το απόγευμα με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων.  

 

Από το Γραφείο Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button