Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιούνται από το 1991 σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά».

 

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιούνται από το 1991 σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά».

Το θέμα εορτασμού για τα έτη 2011 – 2012 είναι αφιερωμένο στις Κρίσεις και ο τίτλος που καλύπτει τις εκδηλώσεις είναι «Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία». Ο λόγος επιλογής του θέματος είναι προφανής. Όταν η φράση «οικονομική κρίση» είναι αυτή που υπομνηματίζει την εποχή μας, το θέμα των κρίσεων στην ιστορία, διαχρονικά και συγχρονικά παρουσιάζεται εξαιρετικά επίκαιρο και προσφέρει ένα ευρύ πλαίσιο προσεγγίσεων και ερμηνειών. Ο φετινός εορτασμός θα διαρκέσει από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Η ΛΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ξάνθης προτίθεται να συμμετάσχει, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις με τίτλο «Κρίση στα Άβδηρα του 4ου αι. π.Χ.: Τα αρχαία τείχη και τα νομίσματα αφηγούνται…», εστιάζοντας στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση που γνώρισαν τα Άβδηρα κατά τον 4ο αι. π.Χ. καθώς και στον τρόπο που αυτή αποτυπώθηκε στα τείχη της αρχαίας πόλης και στα νομίσματά της. 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

10.00-11.00. Διαλέξεις με προβολή διαφανειών από αρχαιολόγους της ΛΑ΄ Εφορείας σε μαθητές Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης. 

 11.00-12.30. Θεματική ξενάγηση και περιήγηση στα τείχη της πόλης. Οι μαθητές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν την πόλη των Κλαζομενίων, που χρονολογείται στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. και την πρώτη πόλη των Τηίων. Στη συνέχεια, ακολουθώντας την πορεία των τειχών και κάνοντας στάσεις σε καίρια σημεία, θα καταλήξουν στην πόλη του 4ου αι. π.Χ.

 

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012

10.30-11.30. Διαλέξεις με προβολή διαφανειών από αρχαιολόγους της ΛΑ΄ Εφορείας στο ευρύ κοινό.

11.30-12.00. Παράθεση μικρής δεξίωσης.

12.00-14.00. Θεματική ξενάγηση και περιήγηση στα τείχη της πόλης. Το κοινό της Ξάνθης θα έχει τη δυνατότητα με αφετηρία την πόλη των Κλαζομενίων του 7ου αι. π.Χ. και την πρώτη πόλη των Τηίων του 6ου αι. π.Χ. να ταξιδέψει στο χρόνο. Ακολουθώντας την πορεία των τειχών, που άλλοτε θα είναι ορατά και άλλοτε απλώς ένα έξαρμα στο έδαφος, θα διανύσει όλη την περίμετρο της οχύρωσης και θα αισθανθεί το μέγεθος μιας από τις πιο σημαντικές και ισχυρές πόλεις της Αιγαιακής Θράκης. 

Η είσοδος για το κοινό την Κυριακή είναι ελεύθερη. Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί δωρεάν με λεωφορεία του Δήμου Αβδήρων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά στα τηλέφωνα του Μουσείου Αβδήρων.Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και ΑθλητισμούΓενική Γραμματεία ΠολιτισμούΛΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΞάνθηςΥπεύθυνες εκδηλώσεων: Κωνσταντίνα Καλλιντζή και Κυριακή ΧατζηπροκοπίουΟι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2541051003, 2541051783. E-mail: laepka@culture.gr                                                      Σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου και έως τις 31 Οκτωβρίου 2012 θα λειτουργεί μικρή φωτογραφική έκθεση στην είσοδο του Μουσείου.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button