Σεμινάριο του ΤΕΕ-Θράκης «Νέοι Μηχανικοί»

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-Θράκης και η Μόνιμη Επιτροπή του για τους Νέους Μηχανικούς, διοργάνωσε σεμινάριο για τους Νέους Μηχανικούς, στο κτίριο του Τμήματος, Παρνασσού 6 στην Κομοτηνή. Το σεμινάριο, που είχε διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Ξάνθη το 2009, είχε μεγάλη απήχηση στους συναδέλφους που ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και το παρακολούθησαν 70 άτομα.

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-Θράκης και η Μόνιμη Επιτροπή του για τους Νέους Μηχανικούς, διοργάνωσε σεμινάριο για τους Νέους Μηχανικούς, στο κτίριο του Τμήματος, Παρνασσού 6 στην Κομοτηνή. Το σεμινάριο, που είχε διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Ξάνθη το 2009, είχε μεγάλη απήχηση στους συναδέλφους που ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και το παρακολούθησαν 70 άτομα. Λόγω δε του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων, το ΤΕΕ-Θράκης έχει δρομολογήσει την επανάληψή του για όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά δεν μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου κ. Νικόλαου Παπαθανασίου, το σεμινάριο αυτό εντάσσεται στη θεσμική υποχρέωση του ΤΕΕ για τη συνεχή επιμόρφωση των μηχανικών και ιδιαίτερα των νέων και παρέχει γνώσεις οι οποίες δεν παράγονται στις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας και οι οποίες είναι απαραίτητες στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού.

Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σύνολο των εισηγήσεων ούτως ώστε να καλύπτονται όλα τα θέματα και οι ομιλητές, οι οποίοι αφιέρωσαν το χρόνο και τις γνώσεις τους για την κατάρτιση των νέων μηχανικών, κλήθηκαν  να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων για να διευκρινιστούν όλες οι απορίες. Αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν τη Σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τις Χρήσεις Γης, τη Δόμηση εκτός σχεδίου – Παρεκκλίσεις, την Περιβαλλοντική αδειοδότηση Έργων και δραστηριοτήτων, Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας κατασκευής Δημοσίων Έργων, το Θεσμικό πλαίσιο Μελετών Δημοσίων Έργων, Άδεια Δόμησης και Αρχιτεκτονική μελέτη, Στατικές Μελέτες και Ανάλυση θεσμικού πλαισίου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου (ΚΕΝΑΚ) και η εφαρμογή του. Επίσης αναπτύχθηκαν εισηγήσεις από Υπηρεσίες για τις ειδικές αδειοδοτήσεις που απατούνται και συγκεκριμένα από:

 

τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, το Τεχνικό Τμήμα Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι εκπρόσωποι της Μόνιμης Επιτροπής του ΤΕΕ-Θράκης Αναστάσιος Γιαννακάκης, Α.Μ., Έλενα Παρασχούδη, Α.Μ. και Ελευθέριος Τσακμακίδης, Π.Μ., που ανέλαβαν και τον συντονισμό του Σεμιναρίου, ευχαρίστησαν θερμά όλους τους συμμετέχοντες για το ενδιαφέρον τους και αναφερόμενοι στους εισηγητές τόνισαν την πολύτιμη συνδρομή τους οι οποίοι χωρίς καμία οικονομική απαίτηση προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους στους νέους.

 

Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ-Θράκης κ. Νικόλαου Παπαθανασίου

«Καταρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι το σεμινάριο για τους Νέους Μηχανικούς, το ΤΕΕ-Θράκης, το εντάσσει στη θεσμική του υποχρέωση για τη συνεχή επιμόρφωση των μελών του. Αυτό το διάστημα προγραμματίστηκαν τρία σεμινάρια αυτής της κατεύθυνσης. Το συγκεκριμένο ήρθε να καλύψει ειδικότερα τους κλάδους των νέων και την παροχή γνώσεων που δεν καλύπτονται στις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας και είναι όμως απαραίτητες για την καθημερινή άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού. Το σεμινάριο αυτό επαναλαμβάνεται από το Τμήμα της Θράκης του ΤΕΕ για δεύτερη φορά, με το περιεχόμενό του να διαμορφώνεται με την άμεση επαφή με τους νέους μηχανικούς και την καταγραφή των πραγματικών αναγκών τους. Οι γνώσεις που θα παρέχονται αφορούν τις κοινές ανάγκες όλων των ειδικοτήτων των μηχανικών, με βασικές γνώσεις που θα πρέπει να τις κατέχει και ο πολιτικός μηχανικός και ο τοπογράφος και ο αρχιτέκτονας και ο ηλεκτρολόγος. Αν μάλιστα διαπιστωθεί ότι κάποια θεματολογία πρέπει να αποσπαστεί γιατί η ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση είναι τόσο μεγάλη, αυτή θα αποτελέσει και αντικείμενο ξεχωριστού σεμιναρίου. Επίσης, μέσω του σεμιναρίου αντιμετωπίζονται και οι ειδικές τεχνικές ιδιομορφίες της περιοχής μας, όπως είναι τα τοπογραφικά διαγράμματα, οι ιδιοκτησίες, το ιδιόρρυθμο ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Θράκη κ.ά.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία ομογενοποιημένη ομάδα από εισηγητές η οποία και θα προέρχεται από τη δική μας περιοχή. Το σεμινάριο αυτό δεν είναι στατικό αλλά οι εισηγητές διορθώνουν, βελτιώνουν ή και επικαιροποιούν τις εισηγήσεις τους ώστε η γνώση που τους παρέχεται, να επαναλαμβάνεται περιοδικά σε όλες τις πόλεις της Θράκης και κατά τακτά χρονικά διαστήματα για τις νέες φουρνιές των μηχανικών.

Η ανταπόκριση άλλωστε των εισηγητών είναι πραγματικά ιδιαίτερα σημαντική, αφού χωρίς καμία οικονομική απαίτηση και με μεγάλη προθυμία, παρέχουν υψηλή τεχνογνωσία, ως μέλη του ΤΕΕ-Θράκης, υλοποιώντας αυτό το σεμινάριο, κάτι που εκτιμάται και πέρα από τα σύνορα της περιοχής μας. Αξίζει εδώ να αναφέρω πως πολλά περιφερειακά τμήματα που είδαν αναρτημένη την προαγγελία του σεμιναρίου, μας ενημέρωσαν ότι πρόκειται να το πραγματοποιήσουν στις δικές τους περιφέρειες.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι ο κλάδος των μηχανικών είναι το μεγαλύτερο θύμα της οικονομικής κρίσης. Η κατασκευή στη χώρα έχει παγώσει στον ιδιωτικό τομέα που διστάζει ακόμα και όταν διαθέτει κεφάλαια να επενδύσει στην οικοδομή. Όσον αφορά το δημόσιο έργο, είναι γνωστό ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει μηδενιστεί, το δε ΕΣΠΑ καρκινοβατεί με συνέπεια και τεράστιες κατασκευαστικές εταιρίες να οδηγούνται σήμερα σε διάλυση. Επιπλέον, όλο αυτό το διάστημα, έχουν ληφθεί εις βάρος των μηχανικών δυσβάσταχτα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα με αποτέλεσμα το επάγγελμα του μηχανικού να έχει ισοπεδωθεί και οι μηχανικοί, ακόμα και οι παλαιότεροι με σπουδαία προϋπηρεσία και εμπειρία, να οδηγούνται σε ετεροαπασχόληση ή στην αναζήτηση εργασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα ή και σε άλλες χώρες.»

 

 

Δηλώσεις των εισηγητών του Σεμιναρίου:

Δημήτριος Ξενάκης, Πρόεδρος Συλλόγου ΑΤ-Μ Νομού Ροδόπης

«Σύνταξη Τοπογραφικών Διαγραμμάτων»

«Θα αναπτύξουμε το θέμα της σύνταξης των τοπογραφικών διαγραμμάτων. Ποια στοιχεία δηλαδή, θα πρέπει να έχουν για να είναι πλήρη και για την πολεοδομία αλλά και για το χαρακτηρισμό που χρειάζεται από το δασαρχείο».

 

Τάνια Βεζυριανίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός

«Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο – Χρήσεις Γης»

«Η εισήγησή μου αφορά στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, και τις χρήσεις γης. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) αποτελεί ένα κατευθυντήριο σχέδιο που σκοπό έχει την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη μιας πόλης ή ενός οικισμού. Το θεσμικό πλαίσιο για την εκπόνηση και έγκριση του ΓΠΣ είναι ο ν.1337/83 ο οποίος τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το ν.2508/97.

• Με το ν.1337/83 καθοριζόταν όλες οι πολεοδομημένες ή προς πολεοδόμηση περιοχές ενός τουλάχιστον Δήμου ή Κοινότητας.

• Με το ν. 2508/97 το νέο ΓΠΣ είναι διευρυμένο και περιλαμβάνει ολόκληρη την εδαφική περιφέρεια ενός Δήμου.

Είναι ουσιαστικά ένα τοπικό χωροταξικό σχέδιο στην περιοχή του ΟΤΑ που εξετάζει την οργάνωση τόσο του αστικού όσο και του εξωαστικού χώρου.

Αντίστοιχα σχέδια με τα νέα ΓΠΣ είναι και τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) με τη μόνη διαφορά ότι στην περίπτωση των ΣΧΟΟΑΠ η έδρα του Δήμου έχει πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων. Τα ΓΠΣ δηλαδή αναφέρονται στον σχεδιασμό του αστικού, του περιαστικού και του εξωαστικού χώρου ενώ τα ΣΧΟΟΑΠ στην οργάνωση του μη αστικού χώρου.»

 

Θεοδώρα Δρικούδη, Πολιτικός Μηχανικός

«Δόμηση εκτός σχεδίου – Παρεκκλίσεις»

«Το θέμα της εισήγησής μου είναι «Δόμηση εκτός σχεδίου – Παρεκκλίσεις». Θα εστιάσω περισσότερο στο θέμα των παρεκκλίσεων, κάνοντας μία αναφορά στους γενικούς όρους Δόμησης, στις χρήσεις που επιτρέπονται εκτός σχεδίου και στα διατάγματα που ισχύουν σήμερα. Πάνω σ’ αυτά, θα γίνει μία αναφορά για το τι θα πρέπει να προσέχουν οι νέοι μηχανικοί και θα δοθούν οι ανάλογες κατευθύνσεις.»

 

Χρήστος Κιατίπης, Χημικός Μηχανικός

«Περιβαλλοντική Αδειοδότηση Έργων και δραστηριοτήτων»

«Η ομιλία μου αφορά την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση Έργων και δραστηριοτήτων, μια διαδικασία που με τον πρόσφατο νόμο έχει μεταμορφωθεί και είναι αρκετά πλήρης και σαφής για όλο το ζήτημα καθώς έχει συμπεριλάβει και όλη την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων.»

 

Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Δημήτριος Μανανάς, Αναπληρωτής Προϊστάμενος και Παναγιώτης Ψάλτης, Προϊστάμενος Τμήματος Αδειοδοτήσεων Διεύθυνσης Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης

«Η εισήγησή μας ως Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης έχει να κάνει κυρίως με τη διοικητική δομή της Περιφέρειας στον τομέα του πλούτου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, της ενέργειας του εμπορίου και της δια βίου μάθησης. Είναι αντικείμενα που ενδιαφέρουν πολλούς μηχανικούς γιατί σχετίζονται με τις αδειοδοτήσεις αλλά και με τη λειτουργία δομών που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητές μας και πιστεύουμε ότι για όλους τους συναδέλφους, αλλά ιδιαίτερα για τους νέους μηχανικούς θα τους είναι χρήσιμο το να ξέρουν που θα απευθύνονται, για ποια θέματα και τι μπορούν να περιμένουν από την πλευρά της διοίκησης.»

 

Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ανθή Χατζηγρηγορίου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη

«Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας που λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, είναι μία νέα υπηρεσία που σαν αρμοδιότητα έχει την προστασία των νεώτερων μνημείων και των ιστορικών τόπον στους πέντε νομούς της Περιφέρειας της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τον καινούριο μας νόμο για την προστασία και την ανάδειξη όλων αυτών των μνημείων που είναι τα διατηρητέα κτίρια και οι παραδοσιακοί οικισμοί. Είναι ένα πολύ ωραίο αντικείμενο το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου ιδιαίτερα εάν όλοι καταλάβουν το πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε σωστά μία αναστήλωση, μία αποκατάσταση ενός διατηρητέου ή ενός βιομηχανικού κτιρίου, μιας καπναποθήκης. Παρόλο που σαν υπηρεσία λειτουργούμε εδώ και χρόνια με βάση τη Θεσσαλονίκη, η καινούρια νομοθεσία του 2002 έχει δώσει περισσότερες αρμοδιότητες όσον αφορά τους ιστορικούς τόπους οι οποίοι στην περιοχή μας είναι οκτώ με μεγαλύτερους της Ξάνθης και της Καβάλας, της Θάσου με την Παναγία και τον Θεολόγο, της Μαρώνειας, της Ελευθερούπολης, της Κομοτηνής με την παλιά αγορά. Θα πρέπει βέβαια να δούμε και στα νέα κτίσματα το πώς μπορεί να γίνει μία σωστή μελέτη, μια προσθήκη ή μία μικρή αποκατάσταση κτιρίου ακόμα κι αν δεν είναι χαρακτηρισμένο ώστε να  δένει και να συνάδει με όλο το σύνολο, και δίνοντας φυσικά περισσότερη βαρύτητα στα χαρακτηρισμένα κτίρια. Όσον αφορά τους νέους μηχανικούς, πρέπει πρώτα να αγαπήσουν αυτό το αντικείμενο, γιατί όταν δει κανείς την ιστορία ενός κτιρίου, το μεράκι με το οποίο έχει φτιαχτεί, πιστεύω ότι θα το δει με άλλο μάτι. Θα πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι μία καλή μελέτη και μία καλή αποκατάσταση είναι κάτι πολύ σημαντικό για το σύνολο και για την ανάδειξη της περιοχής μας. Είναι αυτό που λέμε, η πολιτιστική μας κληρονομιά.»

 

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ν. Ροδόπης

Φώτιος Μελέγκος, Προϊστάμενος

Η εισήγησή μου αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή τον τρόπο αδειοδότησης, τον τρόπο λειτουργίας, τις κατηγορίες των καταστημάτων και ότι αφορά στις υποχρεώσεις των μελετητών και των μηχανικών που αναλαμβάνουν την έκδοση των σχεδιαγραμμάτων και όλων των λοιπών δικαιολογητικών που απατούνται για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων αυτών. Οι νέοι μηχανικοί θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ ώστε να κάνουν με ακρίβεια τη δουλειά τους, γιατί σε περίπτωση που τα σχεδιαγράμματα περιέχουν ανακρίβειες στη σύνταξή τους, τα καταστήματα δεν ελέγχονται και δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί γνωμοδότηση ούτε θετική ούτε αρνητική.»

 

Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Ροδόπης,

Κωνσταντίνος Δερνεκτσής, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός

«Όσον αφορά τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Ροδόπης, θα αναφερθώ στη διαδικασία έγκρισης μελέτης και κατασκευής των κυκλοφοριακών συνδέσεων πρατηρίων υγρών καυσίμων και εγκαταστάσεων, δηλαδή σε κάποια βασικά στοιχεία περί κυκλοφοριακών συνδέσεων, στο διάγραμμα εφαρμογής τύπων συνδέσεων ανά κατηγορία οδού και στα δικαιολογητικά για έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης και βελτίωσης συμβολής.»

 

Τεχνικό Τμήμα Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ν. Ροδόπης, Δημήτρης Αλεξόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός

«Βρίσκομαι εδώ εκ μέρους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Ν. Ροδόπης για να καλωσορίσουμε και να ενημερώσουμε τους νέους μηχανικούς ώστε να γίνει η επαφή μεταξύ μας πιο εποικοδομητική και αποδοτική έτσι ώστε να βοηθηθούν και αυτοί αλλά και η υπηρεσία στο έργο της. Εμείς ως υπηρεσία είμαστε αρμόδιοι για τις άδειες λειτουργίας και των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων που σημαίνει πρατήρια καυσίμων, συνεργεία, σχολές οδηγών, τεχνίτες οχημάτων κ.ά. Όσον αφορά τους νέους μηχανικούς συνιστούμε διάβασμα ώστε να γνωρίζουν καλά τη νομοθεσία γιατί είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο τουλάχιστον στο δικό μας κομμάτι.»

 

 

 

Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Ροδόπης,

Νικόλαος Κατσιγιαννάκης, Υποπυραγός

«Η εισήγησή μου θα είναι σχετική με τη νομοθεσία πυροπροστασίας, τι διέπει σήμερα όλες τις κατηγορίες και χρήσεις των κτισμάτων για την πυροπροστασία. Όσον αφορά τη νομοθεσία, δεν έχει αλλάξει σε γενικές γραμμές, αυτό που άλλαξε είναι ορισμένα μέρη της έκδοσης του πιστοποιητικού τα οποία και θα τα αναλύσουμε στη συζήτηση. Οι νέοι μηχανικοί θα πρέπει να διαβάζουν και να είναι ενημερωμένοι.»

 

Κωνσταντίνος Δερνεκτσής, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός

«N. 3669/08 (ΦΕΚ 116 Α/18-6-2008): Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας κατασκευής Δημοσίων Έργων»

«Η εισήγησή μου αφορά το Ν.3669/2008 Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας κατασκευής Δημοσίων Έργων και θα κινηθεί σε πέντε μέρη. Το προσυμβατικό στάδιο της εκτέλεσης των δημοσίων έργων, τη σύμβαση κατασκευής του έργου, τις εργοληπτικές επιχειρήσεις και μητρώα, τις διατάξεις για την ανάθεση έργων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου και τις ειδικές διατάξεις.»

 

Κωνσταντίνος Φωκιανός,  Πολιτικός Μηχανικός

«Θεσμικό πλαίσιο Μελετών Δημοσίων Έργων»

«Το θέμα της εισήγησης είναι το θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων έργων. Οι νόμοι που καθορίζουν τις διαδικασίες ανάθεσης των μελετών των δημοσίων έργων καθώς επίσης και το θέμα των πτυχίων των μελετητών, τις κατηγορίες και τις τάξεις των πτυχίων. Για τους νέους μηχανικούς έχω να πω ότι θέλει αρκετό διάβασμα και να προσπαθούν να παίρνουν γνώσεις από τους μεγαλύτερους.»

 

Νίκη Αγαθάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός

«Άδεια δόμησης – Αρχιτεκτονική μελέτη»

«Η εισήγησή μου αφορά την αρχιτεκτονική μελέτη, τον τρόπο σύνταξης και παρουσίασής της και τους νέους κανονισμούς που ισχύουν σήμερα σύμφωνα με τον ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός) και τον καινούριο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών που είναι ένα βασικό στοιχείο βάση του οποίο καθορίζονται όλα τα υπόλοιπα. Όσον αφορά του νέους μηχανικούς, θεωρώ ότι πρέπει να είναι ειλικρινείς, να αγαπούν τη δουλειά τους και αυτό θα είναι ανταποδοτικό και για να πετύχουν αλλά και για να είναι ευτυχισμένοι σαν άνθρωποι.»

 

Στέλλα Βαβάτση, Πολιτικός Μηχανικός

«Στατικές Μελέτες»

«Το θέμα της εισήγησής μου είναι οι στατικές μελέτες των κτιριακών έργων και συγκεκριμένα το περιεχόμενό τους και ο τρόπος με τον οποίο εκπονούνται. Οι νέοι πρέπει να έχουν μελετήσει πολύ καλά τους κανονισμούς και να έχουν κάποια τεχνική υποστήριξη για να μπορούν να ανταπεξέλθουν.»

 

Κώστας Σαββόπουλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

«Ανάλυση θεσμικού πλαισίου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου  (ΚΕΝΑΚ) και η εφαρμογή του»

«Θα μιλήσω σήμερα για τον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, τον ΚΕΝΑΚ. Τι αφορά, πως μπορούν να κινηθούν οι μηχανικοί, που βασίζεται, για πιο λόγο γίνεται, τι αλλαγές φέρει ουσιαστικά δηλαδή στους κανονισμούς των κτιρίων. Ο ΚΕΝΑΚ θέλει αρκετή προσοχή και αρκετό διάβασμα γιατί βελτιώνεται συνέχεια και είναι ένας καινούριο κανονισμός ο οποίος έχει εφαρμοστεί εδώ και δύο χρόνια οπότε θέλει συνεχή ενημέρωση.»

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ-Θράκης

Ματίνα Γιαννακίδου

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button