Η Ελληνική Γραμματεία των Διεθνών Βραβείων «Giuseppe Sciacca» και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζουν  την  Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 στις  19:30, την συγγραφέα Νίκη Παπαθεοχάρη και το βιβλίο της

 

 «Ψηφίδες»

 

Η Ελληνική Γραμματεία των Διεθνών Βραβείων «Giuseppe Sciacca» και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζουν  την  Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 στις  19:30, την συγγραφέα Νίκη Παπαθεοχάρη και το βιβλίο της

 

 «Ψηφίδες»

 

Η Νίκη Παπαθεοχάρη με τις «Ψηφίδες» αγκαλιάζει την αέρινη έκφρασή της, παίζει μοναδικά με τη δύναμη των λέξεων που ‘ηχούν’ την απίστευτη ενέργεια και το πάθος της για τη ζωή και τον έρωτα.

Με τις ‘ψηφίδες’ της επικοινωνεί μοναδικά και το μωσαϊκό της ποίησής της ‘αγγίζει’ αρτηρίες αυτογνωσίας…Τα μοντέλα της ξωτικά, παραμυθένια σαν την ίδια.

Συγκρούεται με ότι άσχημο… Απεχθάνεται τη βόλεψη και σμιλεύει το ‘κάλλος’ της διάφανης αλήθειας. Ταξιδεύει την ανάγκη της για ελευθερία και τη συναρμόζει με την πειθαρχεία και το απύθμενο πάθος της για την άσκηση της ελεύθερης βούλησης. Ξεχειλίζει από αγανάκτηση για την έλλειψη δικαιοσύνης. Μέσα στα ποιήματά της η ‘αγνή’ παιδικότητα της ακουμπά τον προβληματισμό και τη μελαγχολία, καθώς η πραγματικότητα αποχρωματίζεται εθελοντικά από τη φαντασία. Η εφηβική προσδοκία του έρωτα σε ξαφνιάζει απροσδόκητα με το ώριμο και ασύνορο πάθος της. Οι «Ψηφίδες» της Νίκης Παπαθεοχάρη είναι η νέα πρόταση στο καμβά της σύγχρονης Ελληνικής ποίησης…

Η Νίκη Παπαθεοχάρη είναι μητέρα του Διογένη και του Απόλλωνα, σύζυγος του επιχειρηματία Γιάννη Παπαθεοχάρη και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Παπαθεοχάρη που είναι αρωγός πολιτιστικών δεσμών με το Musee du Montparnasse. Διπλωματούχος της Σχολής Ξεναγών, απόφοιτος της Casa d’ Italia, κάτοχος του Proficiency του St. Patrick’s College και του διπλώματος «Κοινής Αγοράς» του πανεπιστημίου της Σορβόννης. Έλαβε το πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου της Σορβόννης με εξειδίκευση στη λατινική λογοτεχνία (Maitrise, UFR-Letters-Latin, Paris IV). Αθλήτρια στίβου με διακρίσεις, εργάστηκε ως αεροσυνοδός στην Ο.Α. Στιχουργός με ιδιαιτερότητα και πάθος.

Οι σκηνικές πλαστικές της δημιουργίες «Βακχικές διαστάσεις» από υλικά του βυθού της θάλασσας είναι ένα είδος πρωτοποριακής τέχνης που προάγει τη σχέση μύθου.

 

Για το  βιβλίο  και  τη  συγγραφέα θα  μιλήσουν

  • Dr. Βίκυ Μπαφατάκη , αρχαιολόγος επικοινωνιολόγος
  • Dr. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Επικοινωνιολόγος, Γενική Γραμματέας G. Sciacca
  • Dr. Αθανάσιος Καρλής, Επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δ.Π.Θ.
  • Μελίνα Μποτέλη, ηθοποιός

Προλογίζει

  • Σπυρίδων Καραουλάνης Αν. Γραμματέας της Ελληνικής Γραμματείας των Διεθνών Βραβείων «Giuseppe Sciacca»

 

Η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλλη θα διαβάσει ποιήματα και μετά το πέρας της παρουσίασης θα ερμηνεύσει τραγούδια με τη συνοδεία της πιανίστριας Γιάννας Λύκοβα. Κατόπιν θα ακολουθήσει από τους Αντώνη Μουσαδέ και Βαγγέλη Κοντόπουλο έντεχνο πρόγραμμα με διασκευές από τις μεγάλες επιτυχίες της Νίκης Παπαθεοχάρη. Συμμετέχει και ο λυράρης Στέφανος Πετρίδης.

Την αίθουσα θα κοσμούν γλυπτά έργα της συγγραφέως.

Η εκδήλωση θα  πραγματοποιηθεί στη αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.