Αγαπητοί συμπολίτες σας ενημερώνουμε ότι από χθες Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου αρκετές περιοχές του Δήμου Αβδήρων είναι σε αιμοδοτική καραντίνα λόγω εκδήλωσης κρούσματος ελονοσίας  σε συμπολίτη μας στα όρια του Δήμου Αβδήρων και συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα Σελίνου.

 Αγαπητοί συμπολίτες σας ενημερώνουμε ότι από χθες Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου αρκετές περιοχές του Δήμου Αβδήρων είναι σε αιμοδοτική καραντίνα λόγω εκδήλωσης κρούσματος ελονοσίας  σε συμπολίτη μας στα όρια του Δήμου Αβδήρων και συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα Σελίνου. Αυτό σημαίνει ότι σταματάνε για χρονικό διάστημα έξι μηνών και για ακτίνα 10 χιλιομέτρων οι αιμοδοσίες στο Νοσοκομείο μας για όσους κατοικούν ή εργάζονται ή διανυκτερεύσανε έστω για μια ημέρα μέσα στα όρια των οικισμών Σελίνου, Ν. Κεσσάνης, Πόρτο Λάγος, Μάνδρας, Ποταμιάς, Κουτσού, Γενησέας, Βαφαίικων, Συδινής, Πολυσίτου, Σουνίου, Σελέρου, Βελοχωρίου, Φιλίων και Σημάντρων.

         Παρακαλούμε και πάλι λόγω της δύσκολης κατάστασης που θα αντιμετωπίζουμε για κάποιο χρονικό διάστημα, τους αιμοδότες μας αλλά και τους υγιείς συμπολίτες μας που κατοικούν στους Δήμους Τοπείρου, Ξάνθης και Μύκης όπως και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αβδήρων να προσέρχονται καθημερινά στην αιμοδοσία Ξάνθης από Δευτέρα έως και Παρασκευή 8 με 2 και να δίνουν αίμα. Ελπίζουμε να μην αποκλειστούν και πάλι και  άλλες περιοχές της Ξάνθης το επόμενο χρονικό διάστημα γιατί τότε πραγματικά θα μιλάμε για τρομακτική κατάσταση μιας και στην περίπτωση της ελονοσίας δεν υπάρχουν αντιδραστήρια ανίχνευσης στο αίμα και μόνος τρόπος είναι ο αποκλεισμός των αιμοδοτών για εξάμηνη ή και ετήσια διάρκεια.

           Επίσης σας  παραθέτουμε αυτούσια κάποια στοιχεία που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική ενημέρωση του Κ.ΕΕ..Λ.Π.Ν.Ο για γενική ενημέρωση του κοινού :

         «Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Υπάρχουν πέντε είδη πλασμωδίων που προσβάλλουν τον άνθρωπο: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malariae και Plasmodium knowlesi. Τα συμπτώματα της νόσου (παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες) εμφανίζονται συνήθως από μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές (έως και πέντε χρόνια μετά), κυρίως σε μόλυνση από το Plasmodium vivax. Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο. Η νόσος ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 κρούσματα που σχετίζονται (στη μεγάλη τους πλειοψηφία) με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα. Σποραδικά κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού καταγράφηκαν το 1991, 1999, 2000, 2009 και το 2010. 

         Από 01/01/2012 μέχρι και 03/09/2012 έχουν διαγνωστεί συνολικά στην Ελλάδα πενήντα ένα (51) κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 42 θεωρούνται εισαγόμενα (τριάντα εννιά αφορούν μετανάστες από ενδημικές χώρες και τρία έλληνες ταξιδιώτες) με βάση το ιστορικό μετακινήσεων και το ιστορικό παλαιότερης νόσησης από ελονοσία. Ένα κρούσμα αφορούσε μετανάστη από το Μαρόκο, κάτοικο Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, με ασαφές ιστορικό μετακίνησης, του οποίου η μόλυνση πιθανολογείται ότι συνέβη κατά την περσινή περίοδο μεταδοτικότητας (το 2011) και δε συμπεριλαμβάνεται στην περαιτέρω ανάλυση. Για τα υπόλοιπα οχτώ (8) κρούσματα υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης…»

         Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε από τη σελίδαkeelpno.gr και πιθανόν από δελτίο τύπου ή συνέντευξη της διοίκησης του γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

Ιωάννης Χαρ. Παπαχρόνης                                   Γεώργιος Αριστ. Μαθιουδάκης