Γιάννης Αλεξιάδης: «Κινδυνεύουν με λουκέτο πολλοί επαγγελματίες της Ξάνθης Δύσκολα κινείται η αγορά λόγω έλλειψης ρευστότητας»

Δυσοίωνα εξελίσσονται τα πράγματα για την αγορά της Ξάνθης. Ο κ. Γιάννης Αλεξιάδης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου βλέπει λουκέτα στην Ξανθιώτικη αγορά, αύξηση των ανέργων επαγγελματιών λόγω λουκέτων και το κυριότερο με την δημιουργία και νέων ανέργων επαγγελματιών μείωση των εσόδων του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) σε σημείο να μην μπορεί να δώσει συντάξεις και δυστυχώς η περίοδος των εκπτώσεων είναι σταγόνα στον ωκεανό. «Δυστυχώς είναι χαμηλότερα από πέρυσι, φέτος δεν πήγαμε καλά. Πήγαμε καλλίτερα από άλλους μήνες αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Δυστυχώς υπάρχει δυστοκία και δυσπραγία στην αγορά. Δυστυχώς δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά».

Δυσοίωνα εξελίσσονται τα πράγματα για την αγορά της Ξάνθης. Ο κ. Γιάννης Αλεξιάδης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου βλέπει λουκέτα στην  Ξανθιώτικη αγορά, αύξηση των ανέργων επαγγελματιών λόγω λουκέτων και το κυριότερο με την δημιουργία και νέων ανέργων επαγγελματιών μείωση των εσόδων του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) σε σημείο να μην μπορεί να δώσει συντάξεις και δυστυχώς η περίοδος των εκπτώσεων είναι σταγόνα στον ωκεανό. «Δυστυχώς είναι χαμηλότερα από πέρυσι, φέτος δεν πήγαμε καλά.  Πήγαμε καλλίτερα από άλλους  μήνες  αλλά αυτό δεν λέει τίποτα.  Δυστυχώς υπάρχει δυστοκία και δυσπραγία στην αγορά. Δυστυχώς δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά».


Είναι γεγονός ότι καθημερινά οι επαγγελματίες κάνουν αγώνα δρόμου για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και όσο περνά ο καιρός και εφαρμόζονται τα δύσκολα μέτρα θα είναι ακόμη δυσκολότερα τα πράγματα για την αγορά.


Για πρώτη φορά στην ιστορία της αγοράς της Ξάνθης είναι κλειστά εμπορικά καταστήματα επί της 28ης Οκτωβρίου, τον κεντρικότερο εμπορικό άξονα της πόλης. Σχολιάζοντάς το ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου ανέφερε ότι  για την πόλη μας αυτό δεν είναι καθόλου καλή εικόνα και εκφράζει τον φόβο  ότι από εδώ και πέρα αυτό το φαινόμενο θα το βλέπουμε συχνότερα. «Θα κλείσουν πολλά μαγαζιά δυστυχώς». Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη αυτό που χρειάζεται η αγορά είναι να πέσει ρευστό. Είναι πολύ σοβαρό που οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέστησαν τις περικοπές στους μισθούς τους και είναι χρήματα τα οποία λείπουν από την αγορά. Η αύξηση του πληθωρισμού είναι ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα  που κάνει τον κόσμο να είναι μαζεμένος. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση του τζίρου και ότι αυτό συνεπάγεται. «Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε κερδοφόρες επιχειρήσεις».


 


Θα κλείσουν πάνω από 60.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2011


 


 


Σε συζητήσεις των στελεχών της Ομοσπονδίας με τους καθ ύλη αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει να περιμένει και πολλά πράγματα η αγορά. Επιβεβαιώνει το γεγονός ότι από την επόμενη χρονιά αναμένεται ανάκαμψη και πλέον ζητούμενο παραμένει ποιός θα αντέξει μέχρι του χρόνου. Υπάρχει μία ελπίδα στην ενεργοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ όπως και στα άλλα πακέτα στήριξης που εξαγγέλλει κατά καιρούς η Κυβέρνηση.


Οι επαγγελματίες της πόλης μας στις μεταξύ τους συζητήσεις  εκφράζουν την αδυναμία τους να συμμετάσχουν στις χρηματοδοτήσεις προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρήσεις τους, για τον λόγο ότι πολύ μεγάλος αριθμός εξ αυτών έχουν δυσμενή οικονομικά στοιχεία στον Τειρεσία. Εκείνο  προέχει, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη,  προκειμένου να κρατηθεί η αγορά στα πόδια της, είναι να ανοίξουν οι τράπεζες τις κάνουλες.


Ο κ. Αλεξιάδης τονίζει ότι και αυτές – οι τράπεζες – βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο οπότε τα πράγματα γίνονται ακόμα ποιό δύσκολα και είναι λογικό ότι πρέπει και αυτές να εξασφαλίσουν τα χρήματά που θα διαθέσουν. «Ας κάνουμε όλοι μας υπομονή». Συστήνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.


Σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων μέσα στο 2011 ο κ. Αλεξιάδης βλέπει να μπαίνει λουκέτο σε πάνω από 60.000 επιχειρήσεις.


Ο αριθμός των ανέργων επαγγελματιών προβλέπετε να αγγίξει τις 300.000 και σίγουρα η κοινωνική έκρηξη θα είναι πολύ μεγάλη.


Σχετικά με την μείωση εισφορών που ακούγεται τον τελευταίο καιρό από την πλευρά των επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ πρώην ΤΕΒΕ προκειμένου να ελαφρυνθούν κάπως οι επαγγελματίες μέχρι να αντέξουν τα δύσκολα απάντησε. «Αυτό που εγώ βλέπω είναι ότι κλείνοντας πάρα πολλές επιχειρήσεις, οι εισφορές θα λιγοστέψουν ενώ θα μεγαλώνει ο αριθμός των επαγγελματιών που θα συνταξιοδοτούνται οπότε θα είναι από χέρι ο Οργανισμός «μέσα». Δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει συντάξεις».


Μπροστά σε αυτή την οικονομική λαίλαπα που ζουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες θα πρέπει να επικρατήσει η λογική και η σύνεση. Ίσως αυτή που πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες είναι η κοινωνία και οι διάφορες ομάδες που την αποτελούν όπως ενοικιαστές καταστημάτων, επιχειρηματίες λιανικής πώλησης  ειδών πρώτης ανάγκης και πολίτες προκειμένου να βρεθεί μία φόρμουλα που όλο το σύστημα να αντέξει αυτές τις πιέσεις μιας και οι πολιτικοί που μας κυβερνούσαν τόσα χρόνια φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και καπηλεύτηκαν την ψήφο του Ελληνικού λαού.


 


Αλέξανδρος Παυλικιάνος


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button