«Η ελευθερία των κινήσεων υποψηφίων και ψηφοφόρων….»

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Ενιαίου Νομαρχιακού Συμβουλίου Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, συμπολίτευση και αντιπολίτευση εμφανίστηκε ενωμένη και δυνατή κάτω από το κόμμα της Αυτοδιοίκησης…..
Ένα είναι το κόμμα για τους αιρετούς, η Αυτοδιοίκηση και η κεντρική διοίκηση θα τους βρει απέναντι της, εάν δεν στηρίξει το θεσμό εκχωρώντας ουσιαστικές αρμοδιότητες –κάνοντας δηλαδή πράξη την αποκέντρωση, αλλά και τη δημοσιονομική αυτοτέλεια …..

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Ενιαίου Νομαρχιακού Συμβουλίου Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, συμπολίτευση και αντιπολίτευση εμφανίστηκε ενωμένη και δυνατή κάτω από το κόμμα της Αυτοδιοίκησης…..


Ένα είναι το κόμμα για τους αιρετούς, η Αυτοδιοίκηση και η κεντρική διοίκηση θα τους βρει απέναντι της, εάν δεν στηρίξει το θεσμό εκχωρώντας ουσιαστικές αρμοδιότητες –κάνοντας δηλαδή πράξη την αποκέντρωση, αλλά και τη δημοσιονομική αυτοτέλεια …..


Παράλληλα τα μέλη του κόμματος της Αυτοδιοίκησης, τονίζουν ότι όταν είναι μέσα σε αυτό, αφήνουν εκτός κάθε άλλη κομματική ταυτότητα οποιασδήποτε απόχρωσης….


Τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν χώρο στο κόμμα της Αυτοδιοίκησης, αυτό άφησαν όλοι τους να εννοηθεί….


 


Για τους υπηρετούντες την Αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτου βαθμού, προέχει η περιφερειακή ανάπτυξη και αυτοτέλεια ….


Η βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης των πολιτών και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών…..


Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους , ανεξαρτήτου χρώματος και κομματικής ταυτότητας…..


Οπότε αυτό που προέχει είναι να εκπροσωπούν το σύνολο της κοινωνίας…..


Άλλωστε όπως πιστεύουν μέσω της ενότητας θα μπορέσουν να προωθήσουν και να διεκδικήσουν την υλοποίηση των αιτημάτων τους από την κεντρική διοίκηση, καθώς η πίεση προς αυτή θα είναι εντονότερη…….


Άρα πρώτη καταρχήν διαπίστωση, στο νέο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης τα κόμματα καλούνται να διαδραματίσουν δεύτερο ρόλο….


Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι υπηρετούντες το χώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και πολλοί από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…..


 


Φαίνεται πως ο ερχομός του Καλλικράτη αναμένεται να εισάγει νέα ήθη στο χώρο της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής σκηνής…..


Αν και πολύ το αμφιβάλλω….. διατηρώ τις επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα έχουν το σθένος εν ενεργεία αυτοδιοικητικοί, αλλά και νέοι υποψήφιοι  να βρεθούν απέναντι από τα κόμματά τους, γιατί όλοι και κάπου ανήκουν πολιτικά, κομματικά….


Όσο και να προσπαθούν να εμφανίζονται υπεράνω χρωμάτων, οι αδυναμίες δε κρύβονται …..παρόλο που διεκδικούν την ψήφο με την ταμπέλα του ανεξάρτητου….


Από την άλλη βέβαια και για τα κόμματα θα φάνταζε με ανέκδοτο αν έβγαιναν και δήλωναν την απεμπλοκή τους από κάθε εκλογική διαδικασία στο χώρο της αυτοδιοίκησης και στις επικείμενες εκλογές της 14ης Νοεμβρίου….


Άρα κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία κινήσεων τόσο των υποψηφίων, όσο και των ψηφοφόρων σε μια επικείμενη υποψηφιότητα και εκλογική αναμέτρηση…..;


Μπορεί όλοι να μιλάνε κάθε φορά για πρωτόγνωρες δημοκρατικές διαδικασίες στην ανάδειξη των υποψηφίων, αλλά κατά πόσο έχουν τον πρώτο λόγο οι ψηφοφόροι….;


Τα κόμματα σε τελική ανάλυση δεν είναι αυτά που έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τις υποψηφιότητες;


Είτε υπογείως, είτε ανοικτά είναι αυτά που καθοδηγούν τον ψηφοφόρο για το ποιο πρόσωπο θα πρέπει να ψηφίσει, από τη στιγμή που δίνουν το χρίσμα…..


Από τη στιγμή που ολοκληρωθεί  ψήφιση του Καλλικράτη και γίνει νόμος του κράτους, τα κόμματα θα ανοίξουν και τις διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων μέσα στο μήνα που διανύουμε και πληροφορίες θέλουν πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές –τα μπάνια των πολιτικών γίνονται συνήθως τον Αύγουστο- το πολύ μέχρι τέλη Ιουλίου να έχουν ξεκαθαρίσει και οι επιλογές των προσώπων που θα στηριχθούν και θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές……


 


Οπότε σύντομα θα πρέπει όσοι δηλώνουν ότι θα κατέβουν με το κόμμα της αυτοδιοίκησης, δηλαδή ανεξάρτητο, να βγουν ανοιχτά και να θέσουν εαυτούς στην κρίση των ψηφοφόρων, ξεκαθαρίζοντας και το τοπίο…..


Να καταλάβουν και οι πολίτες κατά πόσο επιτέλους είναι εύκολο ή όχι να διεκδικήσει ένας ανεξάρτητος υποψήφιος ένα δημαρχιακό ή περιφερειακό θώκο, βγαίνοντας απέναντι στο κόμμα του…..


Αλλά και από την άλλη και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι κατά πόσο είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να υποστηρίξουν μια υποψηφιότητα που ναι μεν πιστεύουν , αλλά δεν έχει ευλογίες του κόμματος που υποστηρίζουν, έστω και αν αυτή ανήκει σε αυτό….;


Ιδού  λοιπόν η ρόδος , ιδού και το πήδημα για όσους  τώρα τελευταία δηλώνουν ότι ανήκουν  πια μόνο στο κόμμα της Αυτοδιοίκησης …..


Δεν έχουν παρά να αποδείξουν ότι αυτά που λένε, όντως τα εννοούν και πράγματι τα κάνουν πράξη……             


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button