Στο καφενείο του χωριού

«Όπως πάντα, ακολουθούμε παρά πόδας την Μάνα μας. Και στα καλά της και στα άσχημα», μονολογεί ο Τάσος. Τον θυμάμαι πάντα να σχολιάζει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τις εξελίξεις, να κάνει πάντα τις δικές του συγκρίσεις και να βγάζει τα ανάλογα κατά περίπτωση συμπεράσματα. Καμιά φορά υπερβάλλει ο Τάσος, σίγουρα, όμως, αυτό δεν γίνεται από πρόθεση.

«Όπως πάντα, ακολουθούμε παρά πόδας την Μάνα μας. Και στα καλά της και στα άσχημα», μονολογεί ο Τάσος. Τον θυμάμαι πάντα να σχολιάζει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τις εξελίξεις, να κάνει πάντα τις δικές του συγκρίσεις και να βγάζει τα ανάλογα κατά περίπτωση συμπεράσματα. Καμιά φορά υπερβάλλει ο Τάσος, σίγουρα, όμως, αυτό δεν γίνεται από πρόθεση. Τον άκουγα με προσοχή παρά το γεγονός ότι με αποσυντόνιζε και δεν απολάμβανα με τον τρόπο που θα ήθελα την απευθείας μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΠΟΕΛ-Αάλεοσυντς στα πλαίσια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Βλέπετε η περσινή εκπληκτική πορεία του ΑΠΟΕΛ στο Champion Ling μας έκανε να αναμένουμε μια ανάλογη πορεία και στην φετινή χρονιά απ΄ όλες τις ομάδες μας.

Καφενείο είναι και ως συνήθως η παρέα όλο και μεγαλώνει. Ο καθένας κάτι έχει να πει, μοιραία, όμως, όλα περιστρέφονται γύρω από το θέμα των ημερών και φυσικά τι άλλο… την τρόικα. Πρόσφατη σφυγμομέτρηση έδειξε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της Μεγαλονήσου επενδύουν πολλά στον ερχομό της!!! Απίστευτο κι όμως αληθινό! Ναι, ναι, τόσο καλά!!! Οι περισσότεροι βλέπουν την τρόικα ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πάρουν την εκδίκηση τους από τους προνομιούχους κατά την άποψη τους δημόσιους υπάλληλους (όχι όλους ασφαλώς) που θεωρούν ότι αμείβονται υπέρμετρα και σε κάθε περίπτωση οι απολαβές τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα. Και είναι πραγματικά τραγικό οι μισοί σχεδόν Έλληνες Κύπριοι να περιμένουν από τους ξένους να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους! θλιβερό και προσβλητικό δίχως άλλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Έλληνες της Κύπρου έχουν αποδείξει ότι δεν μασάνε στα δύσκολα. Τρανή απόδειξη η ανόρθωση της οικονομίας μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ύστερα από την καταστροφή του 1974. Κι, όμως, σήμερα δείχνουν να εμπιστεύονται τα τρωκτικά της τρόικα, εκείνους δηλαδή που στοχεύουν στην αποδόμηση του κράτους, στον εξανδραποδισμό των πολιτών και στον έλεγχο του πλούτου της χώρας!!! Αυτούς που εποφθαλμιούν τον τεράστιο πλούτο που κρύβεται παντού στο νησί και ειδικά στον υποθαλάσσιο χώρο του.  

Όσο κι αν έχει δίκαιο λοιπόν ο φίλος ο Τάσος, κι ο Ανδρέας κι ο Μάκης, όσο κι αν η Κύπρος είναι στην ουσία η άλλη Ελλάδα, τα όσα συμβαίνουν σήμερα επουδενί δεν είναι απότοκα μόνο της αδελφικής σχέσης μας με την μάνα Ελλάδα, με ότι αυτή η αμφίδρομη σχέση συνεπάγεται. Η απληστία του κεφαλαίου δεν γνωρίζει από τέτοιες ρομαντικές ιστορίες, ούτε και έχει ίχνος συναισθήματος. Το κεφάλαιο στοχεύει πρωτίστως στο κέρδος, στην διάλυση της συνοχής Εθνών και κρατών, απλώς και μόνο για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την θέση του. Κάποιοι το λένε και παγκόσμια διακυβέρνηση!!! Εντάξει, επένδυσαν πολλά στην Ελληνική οικονομία οι τράπεζες της Κύπρου. Ε, λοιπόν και τι έγινε! Οι τράπεζες είναι οι κατ΄ εξοχή εκφραστές του κεφαλαίου και σε καμιά περίπτωση δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα!!!!

Υ.Γ.: Πολλές οι Ελληνικές σημαίες στο χωρίο φίλοι μου! Στο καφενείο, στην εκκλησία, στην πλατεία, σε υποστατικά, σε σπίτια. Πολλές οι Ελληνικές σημαίες ρε παιδιά που κυματίζουν παντού στο χωρίο! Να και κάτι που δεν μπορούν να μας το πάρουν ποτέ, αν φυσικά δεν τους το επιτρέψουμε……

Απορία μιας ηλικιωμένης ακροάτριας ύστερα από τηλεφωνική της παρέμβαση σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή, όπου οι ακροατές βγαίνουν στον αέρα και καταθέτουν τις απόψεις τους: Μα τρώει τσιαί ανθρώπους μάνα μου τούτη η τρόικα! Να μην μας τύχη γιαγιά μου, να μην μας τύχη λαλώ σου!!!!

 

Δρ. Ντίνος Αυγουστή

Εκπαιδευτικός στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας

Από το Μονάγρι Λεμεσού.

a.avgoustis@hotmail.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button