ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝ.Μ.-Θ. ΜΕ ΘΕΜΑ

ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ,

Οι εξελίξεις στο θέμα των μεταναστών και της μετατροπής των Σχολών Αστυφυλάκων της περιοχής σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών επιβάλλει την άμεση σύγκλυση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των Φορέων της περιοχής. Το Π.Σ. θεσμικά είναι το Ανώτατο Όργανο στην Περιφέρεια και το αρμόδιο να αποφασίσει μέτρα και δράσεις για την αποτροπή των αποφάσεων της Συγκυβέρνησης για αυτά τα ζητήματα και όχι να είναι απλός θεατής και παρατηρητής των εξελίξεων.

ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ,

Οι εξελίξεις στο θέμα των μεταναστών και της μετατροπής των Σχολών Αστυφυλάκων της περιοχής σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών επιβάλλει την άμεση σύγκλυση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των Φορέων της περιοχής. Το Π.Σ. θεσμικά είναι το Ανώτατο Όργανο στην Περιφέρεια και το αρμόδιο να αποφασίσει μέτρα και δράσεις για την αποτροπή των αποφάσεων της Συγκυβέρνησης για αυτά τα ζητήματα και όχι να είναι απλός θεατής και παρατηρητής των εξελίξεων.

Ειδικά μετά τη συνάντηση με την Κυβέρνηση και τον κ. Ν. Δένδια, οι οποίοι δεν πήραν καμιά δέσμευση στα ζητήματα που έθεσαν οι φορείς και κυρίως στο θέμα της λειτουργίας των αστυνομικών σχολών σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να λειτουργήσει τις αστυνομικές σχολές της Θράκης (σ.σ. Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμοτείχου), σαν χώρους κράτησης μεταναστών χωρίς χαρτιά για αρκετό χρονικό διάστημα. Παρά τον «προσωρινό» χαρακτήρα του μέτρου, από στελέχη του ΥΔΤ αφήνεται να εννοηθεί πως επειδή ο αριθμός των εισακτέων θα είναι λιγότερος, είναι πιθανή η αναστολή λειτουργίας κάποιων ή κάποιας από τις τρεις σχολές. Παράλληλα συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι συνεννοήσεις με το ΥΕΘΑ ώστε να παραχωρηθούν στην ΕΛΑΣ παροπλισμένα στρατόπεδα στη Θράκη και την Μακεδονία. Εξάλλου τους επόμενους μήνες θα καταβληθούν προσπάθειες να λειτουργήσουν στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου θα στοιβάζονται οι χιλιάδες αλλοδαποί χωρίς χαρτιά που θα συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων-«σκούπα» της ΕΛΑΣ.

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τηρώντας την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, στην οποία συμφώνησαν ή δήλωσαν την ανοχή τους τα κόμματα και οι περιφερειάρχες του κεφαλαίου, συνεχίζει τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών.

Αυτή η εξέλιξη πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση του λαού. Αποτελεί πλευρά της γενικότερης ανελέητης επίθεσης στα δικαιώματα ντόπιων και ξένων εργαζομένων και δεν στοχεύει στην ανακούφιση από τα εκρηκτικά προβλήματά τους.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών αποτελούν στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που υποστηρίζουν τις αποφάσεις της ΕΕ. Για την εξέλιξη αυτή, λοιπόν, ευθύνες έχει ο κάθε βουλευτής, το κάθε κόμμα, ο κάθε πολιτικός φορές που στοιχίζεται πίσω από την ευρωενωσιακή πολιτική και τον «πολιτισμό» και τις «αξίες» του καπιταλισμού.

Σκοπεύουν να φυλακίσουν μαζικά ανθρώπους, κάτω από απαράδεκτες και αφόρητες συνθήκες διαβίωσης, για διάστημα μέχρι 18 μήνες, παρόλο που οι περισσότεροι θέλουν να πάνε σε άλλα κράτη της ΕΕ και είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, λόγω της Σένγκεν και του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ. Σκοπεύουν να φυλακίσουν ακόμη και πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο για να τους επαναπροωθήσουν σε χώρες όπου κινδυνεύει η ζωή τους, παραβιάζοντας ωμά τα δικαιώματα των προσφύγων και τη Συνθήκη της Γενεύης.

Γι’ αυτό και οι κινήσεις της κυβέρνησης, τις τελευταίες μέρες, γίνονται με τόση ταχύτητα και μυστικότητα. Γι’ αυτό την ώρα που στέλνουν μετανάστες στη Θράκη και δημιουργούν νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στην περιοχή, στέλνουν και 1800 συνοριοφύλακες στον Έβρο. Οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται για νέους πολέμους (Συρία, Ιράν) και οι κυβερνήσεις τους παίρνουν τα μέτρα τους.Εξάλλου και η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει και διευκολύνει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Μέσα σε όλο αυτό το σχεδιασμό, η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της πλουτοκρατίας, από τη μία τρέφουν τον καρπό του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού, ενώ από την άλλη ετοιμάζουν μέτρα καταστολής του εργατικού κινήματος και εντείνουν την τρομοκρατία κατά των ντόπιων και ξένων εργαζομένων.

Δεν αποτελεί λύση η μεταφορά των μεταναστών από τις Σχολές Αστυφυλάκων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βέννα ή σε άλλη περιφέρεια, όπως υποκριτικά προτείνουν διάφοροι φορείς της περιοχής που στην ουσία δεν νοιάζονται για την ζωή των μεταναστών αλλά να μην χαλάσει η «βιτρίνα» της περιοχής. Ούτε λύση μπορεί να είναι απλώς και μόνο η αποτροπή της εισροής μεταναστών στη χώρα.

Η λύση προκύπτει μόνο μέσα από τον αγώνα ενός κινήματος αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, που θα βάζει στο επίκεντρο της πάλης του το σύνολο των δικαιωμάτων και των αναγκών της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών.

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσηςαποτελούν ριζική λύση του μεταναστευτικού ζητήματος:

 

1. Να ματαιωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών.

2. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, προληπτικές εξετάσεις και αν χρειάζεται να γίνονται εμβολιασμοί, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

3. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.

4. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ. Ανυπακοή στη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ.

5. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και έχουν δημιουργήσει βασικούς δεσμούς με τη χώρα, έχουν δημιουργήσεις οικογένεια. Να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Απλοποίηση των διαδικασιών ανανέωσης, αποσύνδεση από τη συγκέντρωση αριθμού ενσήμων και σύμβαση με εργοδότη, κατάργηση των παράβολων και προστίμων. Ισότιμη πρόσβαση στην δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία, ανεξάρτητα από τα νομιμοποιητικά έγγραφα. Ίσα εργατικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα. Δυνατότητα μεταφοράς των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από και προς τις χώρες προέλευσης με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών. Υπογραφή διμερών διακρατικών συμφωνιών με όλες τις χώρες από τις οποίες προέρχεται μεγάλος αριθμός υπηκόων τους στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση, όσο είναι δυνατόν, των προβλημάτων μετανάστευσης. 

6. Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).

7. Να σταματήσει η συμμετοχή ή διευκόλυνση της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες (π.χ. στη Συρία). Να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα, να κλείσει η βάση της Σούδας.

 

ΓΙΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button