Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τηρώντας την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, στην οποία συμφώνησαν ή δήλωσαν την ανοχή τους τα κόμματα και οι περιφερειάρχες του κεφαλαίου, συνεχίζει τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών. Αυτή τη φορά προωθείται η μετατροπή των Τμημάτων Αστυφυλάκων Κομοτηνής-Ξάνθης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Αυγούστου, μεταφέρθηκαν στους συγκεκριμένους χώρους εκατοντάδες μετανάστες–πρόσφυγες.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τηρώντας την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, στην οποία συμφώνησαν ή δήλωσαν την ανοχή τους τα κόμματα και οι περιφερειάρχες του κεφαλαίου, συνεχίζει τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών. Αυτή τη φορά προωθείται η μετατροπή των Τμημάτων Αστυφυλάκων Κομοτηνής-Ξάνθης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Αυγούστου, μεταφέρθηκαν στους συγκεκριμένους χώρους εκατοντάδες μετανάστες–πρόσφυγες.

Αυτή η εξέλιξη πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση του λαού. Αποτελεί πλευρά της γενικότερης ανελέητης επίθεσης στα δικαιώματα ντόπιων και ξένων εργαζομένων και δεν στοχεύει στην ανακούφιση από τα εκρηκτικά προβλήματά τους.

Η εξέλιξη αυτή, ούτε προσωρινή μπορεί να θεωρηθεί, ούτε κεραυνός εν αιθρία. Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια από τα κόμματα του κεφαλαίου που κυβερνούν τη χώρα μας. Υπάρχουν ήδη σε μια σειρά κράτη – μέλη της ΕΕ και σε τρίτες «πρόθυμες» χώρες που χρηματοδοτήθηκαν για αυτά από την ΕΕ.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί, επίσης, αποτέλεσμα της προσωπικής επιλογής τους ενός ή του άλλου υπουργού. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών αποτελούν στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που υποστηρίζουν τις αποφάσεις της ΕΕ. Για την εξέλιξη αυτή, λοιπόν, ευθύνες έχει ο κάθε βουλευτής, το κάθε κόμμα, ο κάθε πολιτικό φορές που στοιχίζεται πίσω από την ευρωενωσιακή πολιτική και τον «πολιτισμό» και τις «αξίες» του καπιταλισμού.

Σκοπεύουν να φυλακίσουν μαζικά ανθρώπους, κάτω από απαράδεκτες και αφόρητες συνθήκες διαβίωσης, για διάστημα μέχρι 18 μήνες, παρόλο που οι περισσότεροι θέλουν να πάνε σε άλλα κράτη της ΕΕ και είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, λόγω της Σένγκεν και του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ. Σκοπεύουν να φυλακίσουν ακόμη και πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο για να τους επαναπροωθήσουν σε χώρες όπου κινδυνεύει η ζωή τους, παραβιάζοντας ωμά τα δικαιώματα των προσφύγων και τη Συνθήκη της Γενεύης.

Ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, στο ζήτημα των μεταναστών – προσφύγων, στοχεύει σε μια σειρά από θέματα, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα και αποσπασμένα από το λαϊκό κίνημα.  

Χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της πορνείας, των ναρκωτικών και το κλείσιμο των μικρομάγαζων, για να «καθαρίσουν» περιοχές από τους μετανάστες. Τα φαινόμενα αυτά, όμως, είναι αποτέλεσμα του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των μονοπωλίων, της φτώχιας και της εξαθλίωσης του λαού. Όσο για τις περιοχές αυτές, θέλουν να τις παραδώσουν στη συνέχεια για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οι μετανάστες χρησιμοποιούνταν πάντα ως πάμφθηνο και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό για να αυξάνουν τα παρασιτικά τους κέρδη οι κεφαλαιοκράτες, για να ρίχνουν πιο κάτω την αξία της εργατικής δύναμης. Ανάλογα με τη συγκυρία, όμως, η στάση τους για τους μετανάστες αλλάζει. Γι’ αυτό η Ε.Ε. θέλει ελεγχόμενη μετανάστευση. Σήμερα που η καπιταλιστική κρίση έχει αυξήσει τον εφεδρικό στρατό των ανέργων και οι μισθοί των ντόπιων εργαζομένων έχουν μειωθεί δραματικά η πλουτοκρατία «δεν χρειάζεται πολλούς μετανάστες».

Είναι όμως ο ίδιος ο καπιταλισμός που προκαλεί αύξηση των κυμάτων μεταναστών και προσφύγων. Από τη μία η καπιταλιστική κρίση οδηγεί στη μετανάστευση, όπως συμβαίνει τελευταία και στην Ελλάδα, με τμήματα του ελληνικού λαού να ακολουθούν το δρόμο της ξενιτιάς. Από την άλλη η διέξοδος από την κρίση, σε όφελος των καπιταλιστών, οδηγεί σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, οι οποίοι προκαλούν μαζικά κύματα προσφύγων.

Γι’ αυτό και οι κινήσεις της κυβέρνησης, τις τελευταίες μέρες, γίνονται με τόση ταχύτητα και μυστικότητα. Γι’ αυτό την ώρα που στέλνουν μετανάστες στη Θράκη και δημιουργούν νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στην περιοχή, στέλνουν και 1800 συνοριοφύλακες στον Έβρο. Οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται για νέους πολέμους (Συρία, Ιράν) και οι κυβερνήσεις τους παίρνουν τα μέτρα τους.Εξάλλου και η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει και διευκολύνει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Μέσα σε όλο αυτό το σχεδιασμό, η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της πλουτοκρατίας, από τη μία τρέφουν τον καρπό του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού, ενώ από την άλλη ετοιμάζουν μέτρα καταστολής του εργατικού κινήματος και εντείνουν την τρομοκρατία κατά των ντόπιων και ξένων εργαζομένων.

Δεν αποτελεί λύση η μεταφορά των μεταναστών από τις Σχολές Αστυφυλάκων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βέννα ή σε άλλη περιφέρεια, όπως υποκριτικά προτείνουν διάφοροι φορείς της περιοχής που στην ουσία δεν νοιάζονται για την ζωή των μεταναστών αλλά να μην χαλάσει η «βιτρίνα» της περιοχής . Ούτε λύση μπορεί να είναι απλώς και μόνο η αποτροπή της εισροής μεταναστών στη χώρα.

Η λύση προκύπτει μόνο μέσα από τον αγώνα ενός κινήματος αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, που θα βάζει στο επίκεντρο της πάλης του το σύνολο των δικαιωμάτων και των αναγκών της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών.

Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ αποτελεί την οριστική λύση και του μεταναστευτικού ζητήματος. Χτυπάει τις ίδιες τις αιτίες της μαζικής μετανάστευσης, της εγκληματικότητας, των κοινωνικών φαινομένων που δείχνουν τη σαπίλα του καπιταλισμού και εντείνονται με την κρίση και τα αδιέξοδά του. Με την αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία προς όφελος του λαού, τον εργατικό-λαϊκό έλεγχο θα χτυπηθούν οι ρίζες του σύγχρονου δουλεμπόριου, της μαύρης εργασίας, την πορνείας και της καταπάτησης κάθε ανθρώπινου δικαιώματος για τους παραγωγούς του πλούτου.

 

 

To KKE καλεί τους Έλληνες και τους ξένους, να παλέψουν ενωμένοι, διεκδικώντας άμεσα:

 

1. Να ματαιωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών.

2. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, προληπτικές εξετάσεις και αν χρειάζεται να γίνονται εμβολιασμοί, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

3. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.

4. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ. Ανυπακοή στη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ.

5. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και έχουν δημιουργήσει βασικούς δεσμούς με τη χώρα, έχουν δημιουργήσει οικογένεια. Να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Απλοποίηση των διαδικασιών ανανέωσης, αποσύνδεση από τη συγκέντρωση αριθμού ενσήμων και σύμβαση με εργοδότη, κατάργηση των παράβολων και προστίμων. Ισότιμη πρόσβαση στην δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία, ανεξάρτητα από τα νομιμοποιητικά έγγραφα. Ίσα εργατικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα. Δυνατότητα μεταφοράς των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από και προς τις χώρες προέλευσης με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών. Υπογραφή διμερών διακρατικών συμφωνιών με όλες τις χώρες από τις οποίες προέρχεται μεγάλος αριθμός υπηκόων τους στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση, όσο είναι δυνατόν, των προβλημάτων μετανάστευσης. 

6. Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).

7. Να σταματήσει η συμμετοχή ή διευκόλυνση της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες (π.χ. στη Συρία). Να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα, να κλείσει η βάση της Σούδας.

 

5 Αυγούστου 2012