Εγκλημα 500 εκατ. ευρώ στη Μακεδονία και τη Θράκη

Στη διάρκεια των 14 περίπου μηνών που λειτούργησε η ΕΜΑ υποδέχθηκε προς αξιολόγηση τα επενδυτικά σχέδια των προκηρύξεων του Αναπτυξιακού Νόμου και της Νεανικής Επιχειρηματικότητας από τη Δυτική Μακεδονία, την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ

Στη διάρκεια των 14 περίπου μηνών που λειτούργησε η ΕΜΑ υποδέχθηκε προς αξιολόγηση τα επενδυτικά σχέδια των προκηρύξεων του Αναπτυξιακού Νόμου και της Νεανικής Επιχειρηματικότητας από τη Δυτική Μακεδονία, την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ

Η κλασική Ελλάδα. Οχι αυτή του Περικλή, των μεγάλων ποιητών και του Παρθενώνα. Αλλά η άλλη, η σύγχρονη χώρα της διαρκούς και μόνιμης προχειρότητας, επιπολαιότητας και αστοχίας. Μια χώρα που όλα -μα όλα- κινούνται με το δικό τους ιδιότυπο τρόπο, ενώ η οργάνωση και ο προγραμματισμός αποτελούν έννοιες ελάχιστα γνωστές.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την κορυφαία γκάφα της κυβέρνησης να καταργήσει την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, που λειτουργούσε ως Ειδική Γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και είχε ως αποστολή την υποδοχή και την αξιολόγηση μέχρι τέλους των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης. Ως αποτέλεσμα έχουν τεθεί εν αμφιβόλω 95 επενδυτικά σχέδια, δεκάδων επιχειρήσεων από τη Μακεδονία και τη Θράκη συνολικού προϋπολογισμού 495 εκατ. ευρώ περίπου. Απίστευτο κι όμως αληθινό. “Τυχαίο; Δε νομίζω”, που έλεγε και μια παλιότερη διαφήμιση.

Σε μια περίοδο κατά την οποία υποτίθεται ότι η ανάπτυξη της οικονομίας και η ενίσχυση της απασχόλησης διά της πραγματοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων είναι τα βασικότερα ζητήματα για την καταρρέουσα χώρα, με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 21 Ιουνίου, την ημέρα που ορκίστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά, επανιδρύθηκε το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκαν η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης και η ΕΜΑ, που λειτουργούσε ως Ειδική Γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Στην ΕΜΑ οι επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος κατέθεταν επενδυτικές προτάσεις κι εκεί γινόταν ο έλεγχος πληρότητας, ο έλεγχος νομιμότητας, ο συγκερασμός των αποτελεσμάτων και η απόφαση υπαγωγής των επενδυτικών αυτών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο.

Η πολιτική αυτή απόφαση είχε ως αποτέλεσμα να “κλειδώσουν” οι διαδικασίες για την έγκριση, την προώθηση και την επιδότηση των επενδυτικών σχεδίων, που έχουν υποβάλλει τον τελευταίο χρόνο στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος και να δημιουργηθεί πρωτοφανής αναστάτωση. Χωρίς να είναι ακόμη σαφές το πώς θα λυθεί το πρόβλήμα, οι εκκρεμότητες πνίγουν τις επιχειρήσεις, που σε δύσκολες εποχές αποφάσισαν πως αξίζει τον κόπο να επενδύσουν επί ελληνικού εδάφους.

Ηδη στο 20ήμερο που έχει μεσολαβήσει πολλές από τις επιχειρήσεις έχουν αντιδράσει δυναμικά, ενώ ορισμένες απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, διαβεβαιώνει μέσω του “Α” ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί αναδρομικά, ενώ η επικεφαλής της ΕΜΑ μέχρι την κατάργηση, Μαρία Παπαγεωργίου, εκτιμά ότι στην καλύτερη για την υπόθεση περίπτωση θα υπάρξουν πολύμηνες καθυστερήσεις.

 

(Από τον Αγγελιοφορο)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button