“Είναι τουλάχιστον ‘αφέλεια’, Έλληνες, θεσμικοί και άλλοι, να μιλούν για Τουρκική μειονότητα στη Θράκη”

Ξάνθη, Ιούλιος 2012

 

Πριν από μερικές μέρες διαβάσαμε το προκλητικό άρθρο του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, Κου Αχμέτ Νταβούτογλου (λέγεται και …. Νταούτογλου ή Νταουτίδης), στο οποίο, μεταξύ άλλων, έλεγε: «Η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκικής μειονότητας». Ο κύριος αυτός επιμένει στην παραχάραξη της Συνθήκης της Λωζάνης, αποκαλώντας τους ντόπιους Θρακιώτες-Μουσουλμάνους, ως ‘Τουρκική μειονότητα’ (δηλαδή ως Τουρκογενείς).

Ξάνθη, Ιούλιος 2012

 

Πριν από μερικές μέρες διαβάσαμε το προκλητικό άρθρο του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, Κου Αχμέτ Νταβούτογλου (λέγεται και …. Νταούτογλου ή Νταουτίδης), στο οποίο, μεταξύ άλλων, έλεγε: «Η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκικής μειονότητας». Ο κύριος αυτός επιμένει στην παραχάραξη της Συνθήκης της Λωζάνης, αποκαλώντας τους ντόπιους Θρακιώτες-Μουσουλμάνους, ως ‘Τουρκική μειονότητα’ (δηλαδή ως Τουρκογενείς). Στόχος του, ως γνωστόν, είναι η παραδοχή ύπαρξης Τούρκων στη Δυτική Θράκη, σε αντιστοιχία με την ύπαρξη Ελλήνων στην Τουρκία.  Κάτι αντίστοιχο, επετεύχθη στην Κύπρο από  τους γηγενείς Κυπρίους μουσουλμάνους και θέλουν να το εφαρμόσουν και στη Θράκη παράλληλα με την Ε.Ο.Ζ. 

Επειδή δεν περιμένουμε να απαντήσει ο διπλωμάτης μας Κος Αλεξανδρής ούτε κάποιος άλλος ‘υπεύθυνος’ ή κάποιος επιστημονικός φορέας όπως π.χ. το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου, που όφειλε να είχε πάρει θέση και να δώσει στους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας, την νομική εξήγηση του σχετικού άρθρου της συνθήκης της Λωζάνης, η οποία, σημειωτέων,  έχει τεράστια σημασία για τη Θράκη μας, νιώθουμε την ανάγκη και την υποχρέωση απέναντι στους συμπατριώτες  μας και στην ιστορία του τόπου μας, της Θράκης, να κάνουμε γνωστά τα παρακάτω.

Το σχετικό άρθρο της συνθήκης της Λωζάνης, σαφέστατα κάνει λόγο για γηγενείς Μουσουλμανικές μειονότητες στη Θράκη και όχι για Τουρκική. Αντίθετα, αναφέρεται ξεκάθαρα η Ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου.

Μέχρι το 1950 τα πιστοποιητικά που χορηγούσαν οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Θράκης προς τους αδερφούς μας μουσουλμάνους ανέφεραν επί λέξη: «Ο ….. φέρεται εγγεγραμμένος εν τω μητρώο των αρρένων της καθ’υμάς κοινότητας…. Ως υπήκοος Έλλην, καταστάς τοιούτος δυνάμει της Συνθήκης της Λωζάνης καθ’ο τυγχάνει γηγενής Μουσουλμάνος της Θράκης», επιβεβαιώνοντας τη συνθήκη της Λωζάνης (βλέπε αρχείο της εταιρείας μας).

Από το 1950 και μετά οι γνωστοί ‘προστάτες’ μας, οι μεγάλες δυνάμεις (Νάτο κτλ), φρόντισαν να αλλάξουν πορεία και να τοποθετήσουν στα ορεινά τις γνωστές ‘μπάρες’, να χαρακτηρίσουν τα μουσουλμανικά σχολεία ως ‘Τουρκικά’ και τις μουσουλμανικές συνοικίες ως ‘Τουρκικές’.

Όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδας δεν δέχτηκαν την διαστρέβλωση της Συνθήκης της Λωζάνης, πιστεύουμε το ίδιο να κάνει και ο νυν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος στο φόρουμ του Νταβός, όταν προκλήθηκε από τον τότε εκπρόσωπο της Τουρκίας, Κο Οζάλ (όπως σήμερα από τον Νταούτογλου) να “προστατεύσει την Τουρκική μειονότητα στη Θράκη”, απείλησε να αποχωρήσει αν δεν ανακαλούσε ο Οζάλ (και ο Οζάλ ανακάλεσε).

Αργότερα κάποιος ‘υπερατλαντικός’ υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος, καθιέρωσε ανεπίσημα την γνωστή σήμερα άποψη περί τριών μουσουλμανικών μειονοτήτων της Θράκης, των Πομάκων, των Ρώμ και των ‘Τουρκογενών’. Έτσι από τότε υπάρχει μια σύγχυση. Επισήμως ορθή άποψη είναι εκείνη περί μουσουλμανικής μειονότητας, όπως ορίζει η συνθήκη της Λωζάνης, ωστόσο κάποιοι πολιτικοί  ‘καριέρας’ και ‘δήθεν’  θεσμικοί, μιλούν αφελώς και για Τουρκογενείς. Γεγονός που παρατηρείται και από κάποιους δημοσιογράφους και εκδότες. Οι παραπάνω ειδήμονες, ας μας κάνουν την τιμή να μας εξηγήσουν ποιούς χαρακτηρίζουν έτσι (Πομάκους, Ρωμ και Τουρκογενείς) και με βάση ποιά στοιχεία.

Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης είναι οι μοναδικοί στον κόσμο που λόγω των σκληρών καταπιέσεων ασπάσθηκαν (από τους Οθωμανούς) ομαδικά τον μουσουλμανισμό (βλέπε αντίστοιχα και τους μοσουλμάνους της Ηπείρου, ΄Τσάμιδες και άλλους΄). Οι μουσουλμάνοι αδερφοί μας, οι κατά τα άλλα ’σκανδαλωδώς ευνοούμενοι’ από το Ελληνικό κράτος, πρέπει να σέβονται τους συνέλληνες χριστιανούς, να μην νιώθουν περιθωριοποιημένοι και να μην προκαλούν, ασπαζόμενοι διάφορα ‘περίεργα κοινωνικό-πολιτικά παιχνίδια’ που παίζονται στην πλάτη τους.

Επιτέλους πρέπει να το καταλάβουν όλοι, και ιδιαίτερα οι αδερφοί μας μουσουλμάνοι, ότι αυτοί που το παίζουν Τούρκοι είναι απλώς Φιλότουρκοι και εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα (οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά κτλ). Όλα έχουν τα όρια τους και η ανθελληνική τους στάση πρέπει κάποτε να σταματήσει για το καλό το δικό τους και της κοινής πατρίδας μας. Η υπομονή μας εξαντλείται. Δεν πρόκειται να στραφούμε εναντίον τους, γεγονός που θα εξυπηρετούσε τους “πάτρωνες” μας και κάποια ‘ανώτερα συμφέροντα’, ούτε θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές της Κύπρου και της Γιουγκοσλαβίας. Αλλά θα πρέπει να καταγγέλλουμε με κάθε δημοκρατικό μέσο, όπως ορίζεται και από το Σύνταγμά μας, στην εφορία, στην πολεοδομία, στις εισαγγελικές αρχές κτλ, χριστιανούς και μουσουλμάνους ‘ψευτοθεσμικούς’ και ‘ψευτοπολιτικάντες’ που παραβιάζουν τους νόμους και το σύνταγμα. Θα πρέπει να στραφούμε εναντίων όλων εκείνων που προσπαθούν να καλλιεργούν την διχόνοια, αλλά και όσων ‘καλύπτουν’ τέτοιες ενέργειες.

Την ώρα που οι Τούρκοι παραβιάζουν βάναυσα όχι μόνο τη συνθήκη της Λωζάνης αλλά και την Ευρωπαϊκή σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με συχνές και προκλητικές διακρίσεις σε βάρος των μελών της Ελληνικής κοινότητας της Ίμβρου και της Τενέδου, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης προαναγγέλλει νομική προσφυγή για τη Θεολογική σχολή της Χάλκης, καταγγέλλοντας στην ουσία, επίσημα, μέσα στην Τουρκία, ότι το Πατριαρχείο ‘πληρώνει το τίμημα της Κύπρου και τους ισχυρισμούς για αδικοπραγίες κατά των μουσουλμάνων στη Δυτική Θράκη’. Είναι τουλάχιστον ‘αφέλεια’, Έλληνες, θεσμικοί και άλλοι, να μιλούν για Τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Όσο για την επίσκεψη του αρχηγού των ‘Γκρίζων Λύκων’ στην Ξάνθη και τις προκλήσεις αναίδειας από τους Τουρκόφρονες αδελφούς μας μουσουλμάνους, μας προβληματίζει τόσο ο απροκάλυπτος εμπαιγμός της αγωνίας, της αξιοπρέπειας και της νοημοσύνης των Ελλήνων Θρακών από τον υπουργό εξωτερικών και τους ιθύνοντες όσο και η αδιαφορία των επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων μας.

 

 

 

                                                                           Από την εταιρεία

Προστασίας Θρακικής Κληρονομιάς

Σχετικά Άρθρα

Back to top button