Δακτυλιώσεις Λευκών Πελαργών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Το περιβάλλον αποτελεί ένα τομέα όπου η συνεργασία μεταξύ φορέων δίνει όχι μόνο τα καλύτερα αποτελέσματα αλλά και αυτά που δίνουν ένα μοναδικό αίσθημα ηθικής ικανοποίησης.

Παράδειγμα της δύναμης της συνεργασίας αποτελούν οι «δακτυλιώσεις» που πραγματοποιήθηκαν σε νεοσσούς Λευκού Πελαργού (Ciconiaciconia).

Το περιβάλλον αποτελεί ένα τομέα όπου η συνεργασία μεταξύ φορέων δίνει όχι μόνο τα καλύτερα αποτελέσματα αλλά και αυτά που δίνουν ένα μοναδικό αίσθημα ηθικής ικανοποίησης.

Παράδειγμα της δύναμης της συνεργασίας αποτελούν οι «δακτυλιώσεις» που πραγματοποιήθηκαν σε νεοσσούς Λευκού Πελαργού (Ciconiaciconia). Υπό τις οδηγίες της κας Eva Stets, εκπροσώπου του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλιώσεων, η οποία συντόνισε την όλη προσπάθεια, την πολύτιμη βοήθεια των ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης και Αντιδημαρχίας Καθαριότητας του Δήμου Αβδήρων και του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας δακτυλιώθηκαν συνολικά  36 νεοσσοί. Οι δακτυλιώσεις έλαβαν μέρος στους οικισμούς Βαφέϊκα, Κουτσό, Γεννησέα, Μυρωδάτο και Μάγγανα ως τμήμα της δράσης για την παρακολούθηση του λευκού πελαργού η οποία χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2007-2013. Για τη δακτυλίωση χρησιμοποιήθηκαν δακτυλίδια τύπου ELSA, τα οποία είναι πλαστικά, ανθεκτικά και ευδιάκριτα με κιάλια ή τηλεσκόπιο, που διέθεσε η κα. Stets.

Σκοπός της «δακτυλίωσης» είναι η μελέτη των μεταναστεύσεων των πουλιών, έτσι τα ‘μαρκάρουμε’, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τις μετακινήσεις τους. Αυτή η μελέτη της μετανάστευσης οδήγησε στην ανάπτυξη ενός πολύ καλά σχεδιασμένου προγράμματος δακτυλιώσεων. Το πρόγραμμα στηρίζεται στην τοποθέτηση ξεχωριστά σε κάθε πουλί ενός δακτυλιδιού με μοναδικό αριθμό, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να αναγνωριστεί σε περίπτωση που βρεθεί ή επανασυλληφθεί στο μέλλον. Με το πέρασμα των χρόνων και την χρήση των ειδικών αυτών «δαχτυλιδιών», έχουν απαντηθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με την διάρκεια ζωής των πουλιών, τις τάσεις των πληθυσμών τους, τους μεταναστευτικούς διαδρόμους που χρησιμοποιούν και το πώς καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις από ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η δακτυλίωση επίσης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην παρακολούθηση της υγείας των πληθυσμών των πουλιών και στον σχεδιασμό αποτελεσματικών μεθόδων διατήρησης και προστασίας.

Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια θα αποδώσει πολύτιμες πληροφορίες για τον Λευκό Πελαργό που φιλοξενείται στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Ευχαριστούμε από τη θέση αυτή όλους όσους ήταν εκεί και βοήθησαν είτε εμπράκτως είτε απλά με την ενθάρρυνση τους και την αγάπη τους για αυτά τα πουλιά. Ελπίζουμε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

ΛΙΜΝΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button