Το τρίτο μάτι

Εκδικάστηκαν χθες μέχρι αργά το απόγευμα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης οι αγωγές Δήμων (κυρίως του Δήμου Τρίγλιας), αλλά και κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της Μονής Βατοπεδίου, που αφορούσαν στην κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας.

Συνέχεια  για Βατοπέδι από την Ξάνθη


    Εκδικάστηκαν χθες μέχρι αργά το απόγευμα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης οι αγωγές Δήμων (κυρίως του Δήμου Τρίγλιας), αλλά και κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της Μονής Βατοπεδίου, που αφορούσαν στην κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας.


    Οι ενάγοντες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποδείξουν ότι η Μονή Βατοπεδίου δεν είχε κυριότητα στη λίμνη και άρα οι όποιες ανταλλαγές έγιναν από πλευράς δημοσίου (ΚΕΔ) και Μονής, με την παραχώρηση εκτάσεων της Χαλκιδικής είναι άκυρες και ως εκ τούτου θα πρέπει να τους επιστραφούν οι δοθείσες εκτάσεις.


     Οκτώ ήταν οι μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν και από τις τρεις πλευρές, δηλαδή υπέρ των κατοίκων του Δήμου Τρύγλιας (ανάμεσα τους και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Κώστας Γούναρης , ο Απόστολος Παπαγεωργίουμ Δημοτικός Σύμβουλος  Σταγείρων και ο Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ, κ. Δριβελέγκας ), υπέρ της Μονής Βατοπεδίου καθώς και υπέρ της ΚΕΔ.


    Έντεκα δικηγόροι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη ανέλαβαν να υπερασπίσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές .  


    Οι δικηγόροι από την Ξάνθη, ήταν ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης συνήγορος των κατοίκων της Χαλκιδικής, ο κ. Γιαλάογλου από την πλευρά της Μονής Βατοπεδίου και ο κ. Παυλακάκης παρίστατο για λογαριασμό της ΚΕΔ.


    Από νωρίς στα δικαστικό μέγαρο της Ξάνθης βρέθηκαν κάτοικοι της Χαλκιδικής, είχαν καταφτάσει με ένα πούλμαν, ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, κ. Πεταλωτής, καθώς και η Βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, κ. Αμανατίδου, οι οποίοι και παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία 


 Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες. 


 


 


 


Επιμένουν στις κινητοποιήσεις


   Με δυο λεωφορεία αναχώρησαν χθες το απόγευμα φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης προκειμένου να ενωθούν με τους υπόλοιπους φοιτητές του ΔΠΘ και να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας της   Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή. Μέχρι την ώρα που η εφημερίδα μας έκλεινε το φύλλο για τη σημερινή της έκδοση, δεν υπήρξε κάτι νεότερο σχετικά με το θέμα.


   Πάντως ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, κατά τη Γενική του Συνέλευση αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις  διαμαρτυρίας, μέσα από ειρηνικές πορείες. Μάλιστα αργά το βράδυ της Τετάρτης η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης τέθηκε επί ποδός, όταν ένας όγκος φοιτητών αποφάσισε να κάνει βραδινή πορεία και να επιχειρήσει και πάλι χωρίς αποτέλεσμα την κατάληψη της νομαρχίας Ξάνθης.


 


 


Καταλήψεις στα Λύκεια της Ξάνθης


 Νωρίτερα φαίνεται πως αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων οι μαθητές αρκετών Λυκείων της Ξάνθης.


  Μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καταλήψεις των σχολείων τους.


  Έτσι χθες Πέμπτη τα Λύκεια της Ξάνθης τελούσαν υπό κατάληψη.


   Την αρχή έκαναν οι μαθητές του 1ου Λυκείου Ξάνθης, όπου προχθές την Τετάρτη, δήλωσαν κατάληψη και λίγο αργότερα τη μετέτρεψαν σε αποχή από τα μαθήματα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του συμμαθητή τους Αλέξη Γρηγορόπουλου.


 


 


Μας προτιμούν  οι Κύπριοι ως τουριστικό προορισμό  


 

  Ενθουσιασμένοι από τις φυσικές ομορφιές του Νομού Ξάνθης δηλώνουν πολλοί κάτοικοι της Κύπρου που επιλέγουν την περιοχή μας για τις διακοπές τους.

   Όπως τονίζουν  οι περισσότεροι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ο νομός της Ξάνθης παρουσιάζει ενδιαφέρον ως τουριστικός προορισμός, ενώ δηλώνουν καταγοητευμένοι από τα Πομακοχώρια και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του νομού. 


  Μάλιστα κατά την πρόσφατη παρουσία της στην Ξάνθη, στα πλαίσια εκδήλωσης του Επιμελητηρίου της πόλης μας, η Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου της Λευκωσίας, και πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Κύπρου, κ. Έλενα Τάνου, δήλωσε στην εφημερίδα μας, πως υπάρχει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον των Κυπρίων για την περιοχή μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα επιδιώξει να υπάρξει συνεργασία με τους εδώ αρμόδιους τοπικούς φορείς.   

Σχετικά Άρθρα

Back to top button