Σε «εικόνες και κόσμους» ταξίδεψαν με τα έργα τους  7 καλλιτέχνες από 4 διαφορετικές χώρες το φιλότεχνο κοινό τους, την Πέμπτη 21 Ιουνίου στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «images and worlds» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα Ψυχικού.

Σε «εικόνες και κόσμους» ταξίδεψαν με τα έργα τους  7 καλλιτέχνες από 4 διαφορετικές χώρες το φιλότεχνο κοινό τους, την Πέμπτη 21 Ιουνίου στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «images and worlds» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα Ψυχικού. Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλίας Εθνών, τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca και ο ΟΚΑΠΑ του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι: Δήμητρα Λαμπρέτσα και Φιφή Χατζηστόϊκου, το Ιράν Μ.R.Pakravan, το Περού ο Pedro Sanches και η Carmen Rodriguez, τη Ρωσία ο Antonov Valery και η Antonova Nandezhda.

Η Δημοτική Πινακοθήκη πλημμύρισε κυριολεκτικά από κόσμο και πέρα από τα έργα ζωγραφικής, οι επισκέπτες απόλαυσαν και το μουσικό σχήμα του Γιώργου Λυκούρα «ο Πάπυρος του Fackelman». Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Γεράσιμος Μαζαράκης, η Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ, Νέλλη Λάβδα και η Αντιπρόεδρος Άννα Κούμπα, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φιλοθέης Ψυχικού Σόφη Δανιήλ, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θανάσης Χανακούλας και άλλοι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παραβρέθηκαν επίσης ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Κουβέιτ Meshal Al – Kandary, o πρώην Ευρωβουλευτής & Αν. Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Μανώλης Αγγελάκας, οι Αναπληρωτές Γραμματείς Οργανωτικού της Ν.Δ, Κώστας Τσιμάρας και Αλέκος Κόκκαλης, ο Όμηρος Παπασάββας Υπεύθυνος Κυπριακού Ελληνισμού της Ν.Δ., οι Πολιτευτές Όλγα Παυλίδου – Κουτρουμπή, Νίκος Σταθόπουλος και Τίνα Ζωγοπούλου, ο διεθνούς φήμης ποδοσφαιριστής και πολιτευτής Αντώνης Αντωνιάδης, ο γνωστός Αρχιτέκτονας Πάνος Ζουγανέλης, ο μάνατζερ Ηλίας Πανταζόπουλος, η Υδροβιολόγος Έφη Θεοδώρου και ο σύζυγός της Καθ. Παλαιοντολογίας Γιώργος Θεοδώρου, ο ζωγράφος Ηλίας Χαρίσης, ο Χρήστος Κυλικάς Πρόξενος του Κονγκό, ο τμηματάρχης διεύθυνσης Μέσης Ανατολής του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Καραχάλιος,  και πλήθος διπλωματών και φίλων των καλλιτεχνών.

Ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Ιράν,M.R.Pakravan σπουδαίος καλλιτέχνης της Ιρανικής καλλιγραφίας,ο οποίος ζωγράφισε και χάρισε σε όλους τους παραβρισκόμενους ένα αναμνηστικό με την τέχνη του, δήλωσε «Είναι μεγάλη τιμή για μένα που συμμετέχω στην έκθεση και συστήνω στο κοινό την τέχνη της Ιρανικής καλλιγραφίας. Αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους τρόπους γνωριμίας των λαών είναι οι εκθέσεις τέχνης, ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε με τα τεράστια οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, τα οποία δυσχεραίνουν  τις ανθρώπινες σχέσεις. Η τέχνη είναι το καταφύγιο για την ανθρωπότητα. Είναι εκείνη η επιστήμη που γίνεται  ο κύριος εκφραστής των βαθύτερων συναισθημάτων μας, της πραγματικής ομορφιάς. Η διοργάνωση αυτής της έκθεσης σε ένα κοινό τόπο με τη συνάντηση  4 χωρών με 7 καλλιτέχνες δίνει το μήνυμα της αγάπης, της ειρήνης και της συνύπαρξης των λαών.  Εμείς, ως Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δηλώνουμε, ότι θα ανταποκριθούμε σε όποια μελλοντική πολιτιστική συνεργασία. Ως άνθρωπος που αγαπώ την τέχνη, πιστεύω ότι ο Έλληνας αγαπά και  προωθεί την τέχνη, αλλά κι η ίδια η τέχνη εκφράζει την πραγματική υπόσταση του Ελληνικού Πολιτισμού».

Η Ελληνίδα ζωγράφος Φιφή Χατζηστόϊκου τόνισε «Η έκθεση «Εικόνες και Κόσμοι» είχε αντικειμενικά μεγάλη επιτυχία κι ευχαριστούμε από καρδιάς όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Η τέχνη ευτυχώς όμως δεν έχει περιορισμούς σε κόλπους επιτυχίας και αποτυχίας. Πλημμυρίζει ευδαιμονία στο δημιουργό, ο οποίος την διαχέει μέσα από τα έργα του σε όσους έχουν την ικανότητα  να την αισθανθούν. Η τέχνη είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και συμβάλλουν δραστικά στην επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων, καθώς επίσης καλλιεργούν την αλληλεγγύη και το ομαδικό πνεύμα. Πιστεύω, ότι μέσω της τέχνης προάγεται η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής φιλοσοφίας και κουλτούρας και αναπτύσσεται μεταξύ τους πνεύμα  ομόνοιας. Η τέχνη δεν κάνει διακρίσεις ούτε ως προς το χρώμα, ούτε ως προς το φύλο, αλλά ούτε και ως προς τη θρησκεία και προάγει ασύνορα τον πολιτισμό».

Η γνωστή ζωγράφος Δήμητρα Λαμπρέτσα δήλωσε «Βιώνοντας  το θέατρο μέσα από μια εργασιακή σχέση κάνοντας σκηνικά και κοστούμια, μου αποκαλύφθηκε ένας γοητευτικός συσχετισμός εικόνων με την καθημερινή μας ζωή. Ίσως ο κόσμος πίσω από την αυλαία να είναι ένας παρασκηνιακός κόσμος γεμάτος ενέργεια και ρυθμό αλλά έντονα υπάρχει η αποτύπωση των  αξιών μας. Στη έκθεση αυτή εικόνες και κόσμοι, εικόνες και στιγμές αλήθειας γίνονται σημείο συνάντησης διαφορετικών λαών, ίσως…για μια ελπίδα  επαναπροσδιορισμού αξιών σε παγκόσμια βάση»

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών, Ευαγγελία Λεονταρίδου επισήμανε ότι «η έκθεση είναι καταπληκτική,  αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων και μάλιστα, όταν συνοδεύεται μουσικά από ένα εξαιρετικό μουσικό συγκρότημα του Γιώργου Λυκούρα «Ο Πάπυρος του  Fackelman».

Την εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά ο Dario Maltese από το ΙταλικόCanale 5 τηςMediaset και μίλησαν η Διευθύντρια της Πινακοθήκης Λέφα, Ελίζα Γερολυμάτου Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος και η Γεν. Γραμματέας των Διεθνών ΒραβείωνG.Sciacca & Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας των Εθνών, Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη.Η Ελίζα Γερολυμάτου δήλωσε «αυτές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα οι εκθέσεις τέχνης φέρνουν κοντά τους λαούς ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε». Η Βίκυ Μπαφατάκη επισήμανε «αυτό το συναπάντημα 7 καλλιτεχνών από 4 διαφορετικές χώρες μέσα από τη διαφορετικότητά του στην έκφραση και στην τεχνική των καλλιτεχνών,  δένει αρμονικά δίνοντας προκλητικά μέσα από τη τέχνη το μήνυμα ειρήνης και φιλίας των εθνών».  

Τους καλεσμένους δεξιώθηκαν οι διοργανωτές με πλούσια εδέσματα, κρασί από το Οινοποιείο Τρουπή, χορηγό της Έκθεσης και Ξανθιώτικα γλυκά. Μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης ήταν το τυπογραφείο “AIXMH” και το «ekptotiko.gr».