Παρέμβαση Νταβούτογλου στη Θράκη

Θέμα προστασίας των πραγματικών δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη εγείρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτολγου.

 Σε πρώτο πλάνο η αφαίρεση της ελληνικής τους ιθαγένειας

 

 

Σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τα δικαιώματα της “τουρκικής” όπως την αποκάλεσε μειονότητας της δυτικής Θράκης, ανέφερε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του βουλευτή του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

Θέμα προστασίας των πραγματικών δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη εγείρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτολγου.

 Σε πρώτο πλάνο η αφαίρεση της ελληνικής τους ιθαγένειας

 

 

Σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τα δικαιώματα της “τουρκικής” όπως την αποκάλεσε μειονότητας της δυτικής Θράκης, ανέφερε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του βουλευτή του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Οσμάν Κορουτούρκ.

“Ο μεγάλος αριθμός υποθέσεων που το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη (της Λοζάννης), αποτελεί σαφή ένδειξη άδικης μεταχείρισης της τουρκικής μειονότητας”, είπε.

Ο κ. Νταβούτογλου προσέθεσε ότι αν και το άρθρο 19 του νόμου περί ελληνικής ιθαγένειας έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες απάτριδες μεταξύ των μελών της μειονότητας, που δεν μπορούν να αποκτήσουν ξανά την ελληνική ιθαγένεια, που άδικα τους αφαίρεσαν οι ελληνικές αρχές.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα δεν περιμένει κάποιο “αντάλλαγμα” για τα σημαντικά -όπως είπε- βήματα που έχει κάνει για τη βελτίωση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, διότι θεωρεί ότι οι βελτιώσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών.

“Δεν ζητάμε την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αμελούμε την προστασία των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας. Έχουμε εγείρει το θέμα σε διάφορες συναντήσεις μου με τους Έλληνες ομολόγους μου”, είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button