1.     Το ΠΑΣΟΚ έπεσε. Είναι τρίτο κόμμα. Τελικά, το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας;

Σε καμία περίπτωση. Κανένα κόμμα που με την παρουσία του έχει αλλάξει την πορεία μια χώρας δεν μπορεί να χαθεί από τον πολιτικό χάρτη. Γιατί αυτό έχει κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Έκανε θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις και δημιούργησε μια νέα Ελλάδα, πιο σύγχρονη, πιο δημοκρατική πιο ισχυρή και ανεξάρτητη.

1.     Το ΠΑΣΟΚ έπεσε. Είναι τρίτο κόμμα. Τελικά, το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας;

Σε καμία περίπτωση. Κανένα κόμμα που με την παρουσία του έχει αλλάξει την πορεία μια χώρας δεν μπορεί να χαθεί από τον πολιτικό χάρτη. Γιατί αυτό έχει κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Έκανε θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις και δημιούργησε μια νέα Ελλάδα, πιο σύγχρονη, πιο δημοκρατική πιο ισχυρή και ανεξάρτητη. Αυτό ο λαός δεν το ξεχνά όσο και αν έχει αλλοτριωθεί ο χαρακτήρας και οι Αρχές  του Κινήματός μας, από ηγεσίες και στελέχη που αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ταυτιστεί με το λαό και θεωρώ ότι σύντομα αυτή η αμφίδρομη σχέση  εμπιστοσύνης θα ξαναγίνει ισχυρή και αδιαμφισβήτητη. Το ΠΑΣΟΚ της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης παραμένει στην καρδιά  του λαού μας.

  

2.Ήσασταν από τους πρώτους που μιλούσατε για τον κίνδυνο συρρίκνωσης του Κινήματος και επιβεβαιωθήκατε. Αλλάζει πλέον αυτό;

 Δυστυχώς δικαιώθηκα. Τα σημάδια μετάλλαξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν ορατά, απλά αυτοί που βρέθηκαν από το πουθενά στη γυάλα της εξουσίας, δεν ήθελαν να το αποδεχτούν.  

Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής τα είδαμε στις πρόσφατες εκλογές, αφού ο λαός τους τιμώρησε και έστειλε σαφές μήνυμα αλλαγής στις ιδεολογικές  σταθερές και στις πολιτικές πρακτικές. Υπάρχει ωστόσο πεδίο ανάδειξης αυτών των σταθερών Αξιών και των πολιτικών μας θέσεων μέσα στην κοινωνία, αλλά αυτό απαιτεί μια ορθή καταστατική λειτουργία, συνεργασίες, διάλογο και παρεμβάσεις ουσίας. Να σχεδιάσει από την αρχή και την πολιτική του και τη στρατηγική του αλλά και την οργανωτική του δομή. Οφείλει να περάσει την έρημο και ταυτόχρονα να φθάσει στο τέλος του δρόμου.

Στην πολιτική άλλωστε όλα μπορεί να αλλάξουν αρκεί να το πιστέψουμε.

 

 

3. Πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ακούτε τον Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιεί εκφράσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, ποιες είναι οι σκέψεις σας;

 Όσοι επιχειρούν να αποδώσουν ρόλο Ανδρέα Παπανδρέου στον επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προφανώς δεν γνωρίζουν την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Ξέρετε ότι πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν τον Ανδρέα. Αλλά είναι ιδιαίτερα μικροί πολιτικά για να το κάνουν. Ας μην μπερδεύουμε τα μούσμουλα με τα τρόλεϊ μόνο και μόνο επειδή έχουν κίτρινο χρώμα!

 Ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε όραμα και ελπίδα στο λαό, τον έκανε συμμέτοχο στην προσπάθεια της Αλλαγής και έθεσε σταθερές  βάσεις για μια πορεία πολύπλευρης προόδου της κοινωνίας. Αντίθετα με αυτό η σημερινή ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με την τακτική του υπέρμετρου λαϊκισμού, επιχειρεί να αρπάξει την ψήφο του λαού που με κριτήριο την οργή και την απογοήτευση για την κατάσταση που βιώνει σήμερα θέλει να αντιδράσει. Στο γήπεδο της πραγματικότητας θα κριθούν οι δυνατότητες και η προοπτική.

 

4.Λένε πολλοί πως το παλαιό ΠΑΣΟΚ – αν και δεν σας αρέσει αυτή η έκφραση – έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συμβαίνει;

   Η αλήθεια είναι ότι ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, κυρίως αυτό που ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τον παρασιτισμό και τον κρατισμό, βρήκε στέγη στο ΣΥΡΙΖΑ. Και καλά έκανε. Είναι μια διαδικασία αυτοκάθαρσης για εμάς που θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Δεν με απασχολεί. Άλλωστε όσοι έμαθαν να ζουν απομυζώντας το κράτος ξέρουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν μέσα από το ΠΑΣΟΚ πια… Κάποιοι επίσης αναζητούν μια διαδικασία προσωπικού «εξαγνισμού», λες και η ιστορία έχει ποτέ δικαιολογήσει τους λιποτάκτες και τους χαμαιλέοντες της πολιτικής. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη των αξιών και των αρχών μας  στην πορεία για το επόμενο Συνέδριο και θα αλλάξουμε τα πράγματα. Σε αυτό τον αγώνα δεν θέλουμε απλά στρατιώτες αλλά συνειδητοποιημένους και στρατευμένους σε αξίες αγωνιστές. Όσοι επιλέγουν τις εύκολες λύσεις ας μείνουν με την ικανοποίηση της προσωπικής τους μεταστροφής. Εμείς δεν αλλάζουμε ούτε τα πιστεύω μας ούτε την πίστη μας ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει τη λύση για τη χώρα και το λαό.

  

 5. Τελευταία ερώτηση. Πολλοί λένε μέσα στο ΠΑΣΟΚ πως θα ψηφίσουν τη Ν.Δ. Αυτό θα κάνετε και εσείς;

 

Προφανώς αστειεύεστε. Μου φαίνεται απίθανο να υπάρχει έστω και ένας στο ΠΑΣΟΚ που να πιστεύει ότι αυτό το πολιτικό συνονθύλευμα και η σημερινή του ηγεσία μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες του λαού μας. Είναι τεράστιες οι διαφορές μας με το ακροδεξιό μέτωπο του κ. Σαμαρά.

Επειδή οι δημοκρατικές λύσεις απαιτούν ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, επειδή η έξοδος από την κρίση απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, επειδή ο λαός μας θέλει να ξαναζήσει σε συνθήκες ασφάλειας και να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία το μέλλον του, επειδή η χώρα απαιτεί καθαρές πολιτικές σε προοδευτική κατεύθυνση, για αυτό θα ψηφίσω και με την καρδιά μου και με τη λογική μου ΠΑΣΟΚ. Είναι κρίσιμες οι εκλογές και ο καθένας μας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.