Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η 5 Ιουνίου έχει διεθνώς καθιερωθεί από τον ΟΗΕ το 1972 ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος», με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση όλων μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος του 2012 είναι: «Πράσινη Οικονομία: Μήπως σε περιλαμβάνει;».

Η 5 Ιουνίου έχει διεθνώς καθιερωθεί από τον ΟΗΕ το 1972 ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος», με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση όλων μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος του 2012 είναι: «Πράσινη Οικονομία: Μήπως σε περιλαμβάνει;». Ως πράσινη οικονομία σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι η αειφόρος διαχείριση των κοινών πόρων που οδηγεί στην βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας μειώνοντας ταυτόχρονά τους κινδύνους και τις οικολογικές ελλείψεις.

Στόχος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, είναι να μάθουμε  όλοι εμείς που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε μέσα στο Εθνικό Πάρκο, απλούς και πρακτικούς τρόπους για το πως θα διαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους προς όφελος μας, αλλά κυρίως να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις των πράξεων μας απέναντι στον φυσικό πλούτο και να ενεργήσουμε  ανάλογα έτσι ώστε να συμβάλλουμε όλοι μας έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Σαββατοκύριακο 2 και 3  Ιουνίου το Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας παρέμεινε ανοικτό για το κοινό. Συνολικά το επισκέφθηκαν 40 ενήλικες και 50 παιδιά οι οποίοι ενημερώθηκαν στον εκθεσιακό χώρο για το ΕΠΑΜΑΘ, τα παιδιά ζωγράφισαν τον πλανήτη που ονειρεύονται αλλά και τέλος επισκέφθηκαν τον υγρότοπο για παρατήρηση πουλιών.

Ο Φορέας Διαχείρισης συνεχίζοντας τις δράσεις του για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 θα παρέχει στους επισκέπτες των Κέντρων Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου  στην Κεραμωτή και Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας στο Πόρτο Λάγος πέραν της  καθιερωμένης ενημέρωσης για τις αξίες του Εθνικού Πάρκου και τους σημαντικούς υγροτόπους με τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, τη δυνατότητα να μάθουν απλές συμβουλές για την προστασία του περιβάλλοντος όπως διαχείριση του νερού, ανακύκλωση, συμβουλές για ένα φιλικό κήπο, οικιακή κομποστοποίηση κ.ά. και να γνωρίσουν την ανάπτυξη των βιώσιμων δραστηριοτήτων εντός του Εθνικού Πάρκου. Ιδιαίτερα οι μικροί μας επισκέπτες μπορούν μέσα από παιχνίδια και κατασκευές να μετατρέψουν ένα άχρηστο αντικείμενο π.χ. ένα πλαστικό μπουκάλι, σε κάτι χρήσιμο και πρακτικό για την καθημερινότητά τους.

Είναι χρέος όλων μας να διατηρούμε το περιβάλλον που ζούμε καθαρό γιατί είναι το σπίτι μας. Είμαστε όλοι μέρος της λύσης για την διατήρηση και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Ας σταματήσουμε να κατηγορούμε τους άλλους και ας αναπτύξουμε μόνοι μας, εδώ και τώρα, ουσιαστικές και ρεαλιστικές δράσεις σε καθημερινό επίπεδο.

Μπορούμε όλοι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για το περιβάλλον, για εμάς τους ίδιους αλλά κυρίως για τα παιδιάς μας που θα πρέπει να τους κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button