«Για άλλο λόγο δημιουργήθηκε κι άλλα πράττει η ΕΑΠΑΞ»

Είναι ίσως μια από τις νεότερες σε ηλικία πολιτικούς της περιοχής μας που όμως δε διστάζει όποτε χρειαστεί, να τα βάζει ακόμα και με εκείνους που βρίσκονται δεκαετίες στο χώρο.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η παρέμβαση της στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ως προς το θέμα της ΕΑΠΑΞ όπου έκανε λόγο ακόμα και μια σωστή, από νομικής άποψης λειτουργία της.

Είναι ίσως μια από τις νεότερες σε ηλικία πολιτικούς της περιοχής μας που όμως δε διστάζει όποτε χρειαστεί, να τα βάζει ακόμα και με εκείνους που βρίσκονται δεκαετίες στο χώρο.


Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η παρέμβαση της στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ως προς το θέμα της ΕΑΠΑΞ όπου έκανε λόγο ακόμα και μια σωστή, από νομικής άποψης λειτουργία της.


 


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ: Κυρία Πατσίδου, είστε δημοτικός σύμβουλος, ασχολείστε με τα κοινά, συμμετέχετε στη ζωή αυτού του τόπου, θα ήθελα λοιπόν πριν ξεκινήσουμε να δούμε λίγο αυτό το έγγραφο που παραλάβαμε από την δημοτική αρχή, με το  οποία ζήτησα στοιχεία των ακινήτων τα οποία εκμεταλλεύεται ο δήμος Ξάνθης με σκοπό να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας. Η απάντηση από τον δήμο Ξάνθης λέει ότι δεν δικαιούμαι να έχω αυτά τα στοιχεία που ζήτησα. Θα ήθελα λοιπόν ένα σχολιασμό από την πλευρά σας.


 


ΜΠΕΤΥ ΠΑΤΣΙΔΟΥ: «Δεν με εκπλήσσει μια τέτοια απάντηση, γιατί θα έλεγα ότι αυτή είναι η πάγια τακτική της Δημοτικής Αρχής. Την ώρα που στη χώρα βοά ο κόσμος για διαφάνεια, βλέπουμε ότι η δημοτική αρχή δεν συντάσσεται με αυτήν αποκρύπτει στοιχεία όπως πολύ συχνά έχω διαπιστώνω και αρνείται να δώσει στοιχεία που αν μη τι άλλο θα πρέπει να ξέρουν οι συνδημότες μας. Αφού τα ζητήσατε με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, θεωρώ ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να δοθούν τόσο από θέμα πολιτικής όσο και από θέμα ηθικής κατακρίνω μια τέτοια ενέργεια».


 


Α.Π. Κυρία Πατσίδου, είστε σχετικά νέα πολιτικός, ποιος είναι λοιπόν ο λόγος που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική;


 


Μ.Π. «Στην οικογένειά μου υπήρχε πάντα αγάπη και σεβασμός για τα κοινά πράγματα. Είμαι εγγονή του Στέργιου Ξυλά, ο οποίος είχε διατελέσει αρκετά χρόνια δημοτικός σύμβουλος. Εμένα με ώθησε η πρόθεσή μου για συνεισφορά στα κοινά. Μια συνεισφορά που έχει αποκλειστικά δύο άξονες. Διαφάνεια και εντιμότητα στην διαχείριση των κοινών και προαγωγή των δημοσίων πραγμάτων. Ενεργοποιήθηκα περισσότερο όταν είδα τα προβλήματα της πόλης και των συνδημοτών μου ως εργαζόμενη και ως μητέρα. Μου έγινε πρόταση στις προηγούμενες εκλογές από τον κύριο Χρήστο Πούλιο, τον επικεφαλή της παράταξης των «πολιτών για την αλλαγή» και βρέθηκα αμέσως με μια ομάδα αξιόλογων ατόμων να συζητάμε τα προβλήματα της πόλης και των συνδημοτών, γεγονός που πραγματικά μου άρεσε πάρα πολύ, ανταλλάξαμε απόψεις, ήταν μια πολύ χρήσιμη περίοδος και θεωρώ ότι μπορώ να συνεισφέρω στον τομέα».


 


Α.Π. Πως βλέπετε την λειτουργία της δημοτικής αρχής με βάση τις πολιτικές γραμμές και γενικότερα πως βλέπατε τη ζωή της Ξάνθης πριν εμπλακείτε με την πολιτική;


 


Μ.Π. «Κατά αρχήν ξεκίνησα την ενασχόληση μου με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινά με οράματα και με όνειρα για μια καλύτερη πόλη και με πραγματικά μεγάλη διάθεση προσφοράς. Αντιλαμβανόμουν ως δημότης της πόλης τα καθημερινά προβλήματα της ζωής των πολιτών. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Σήμερα όμως με την επαφή μου με τα νομικά πρόσωπα του δήμου εδώ και 4 χρόνια και την διετή μου θητεία στο δημοτικό συμβούλιο, πλέον έχω να πω ότι έχω καταγγελτικό λόγο. Θεωρώ ότι η δημοτική αυτή αρχή είναι ό,τι χειρότερο για τον τόπο. Αιτίες είναι η τριακονταετής παραμονή της στα πράγματα και οι κατ επάγγελμα δημοτικοί σύμβουλοι που εξακολουθούν να είναι και σήμερα. Θεωρώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο δήμος χέρια, να έρθουν νέοι άνθρωποι στα πράγματα που έχουν πολλά να προσφέρουν  και πραγματικά θεωρώ ότι πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων και θρησκευτικών πεποιθήσεων προς αυτή την κατεύθυνση».


 


Α.Π. Κυρία Πατσίδου, είστε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΠΑΞ, του δημοτικού ραδιοφώνου, συμμετέχετε και σε διάφορες άλλες επιτροπές του δήμου ως μέλος της αντιπολίτευσης. Μάλιστα το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, είχε σαν πρωτεύον θέμα την ΕΑΠΑΞ. Τι είναι η ΕΑΠΑΞ;


 


Μ.Π. «Η ΕΑΠΑΞ είναι η εταιρεία αναβάθμισης παλιάς Ξάνθης, αναπτυξιακή Α.Ε. μια εταιρεία που μπορεί να είναι ΑΕ όμως είναι αυστηρά δημόσιος ο χαρακτήρας της και αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι είναι δημοσίου χαρακτήρα γιατί ο μέτοχός της σε ποσοστό πάνω από 50% είναι το δημόσιο, κοινωνικοί φορείς στη συνέχεια, η μητρόπολη, το πανεπιστήμιο, το βιομηχανικό και εμπορικό επιμελητήριο Ξάνθης. Αφετέρου διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα».


 


Α.Π. Στο δημοτικό συμβούλιο, χαρακτηρίστηκε σαν ένα εργαλείο. Θα ήθελα να μου πείτε πως το αντιλαμβάνεστε αυτό;


 


Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας που ιδρύθηκε το 1996, σκοπός της είναι η αναβάθμιση της παλιάς πόλης της Ξάνθης και γενικότερα της πόλης της Ξάνθης όσον αφορά τον οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα.


Από το 1996 μέχρι σήμερα, θεωρώ ότι δεν έγινε καμία τέτοια ενέργεια που να εντάσσεται στους σκοπούς της εταιρείας.


Στα χρόνια που είμαι στο διοικητικό συμβούλιο, γιατί έχει τριετή θητεία που λήγει τον Ιούνιο, δεν διαπίστωσα ποτέ καμία ενέργεια της εταιρείας που να αρμόζει στον αρχικό σκοπό της. Αυτ΄9ο δεν είναι μόνο δική μου εκτίμηση, είναι και εκτίμηση κάποιων κοινωνικών εταίρων που ήδη δεν συμμετέχουν με δικό τους μέλος αυτοί.


Η μόνη δουλειά που κάνει αυτή η εταιρεία και πολύ σωστά εκεί χαρακτηρίζεται ως εργαλείο είναι οι προγραμματικές συμβάσεις με νομικά πρόσωπα του δήμο ή με τον δήμο. Προγραμματικές συμβάσεις ουσιαστικά για διορισμό συνδημοτών μας, με αναξιοκρατικά κριτήρια πάντα, χωρίς ΑΣΕΠ, χωρίς προκηρύξεις, τους οποίους ουσιαστικά προσλαμβάνει και «νοικιάζει» στα νομικά πρόσωπα ή στον Δήμο.


Μάλιστα εδώ υπάρχει μια αλυσίδα γεγονότων που την καθιστά «αμαρτωλή» και παράνομη και μάλιστα η ίδια η συμπολίτευση την έχει αποκαλέσει έτσι,  είναι ότι προσλαμβάνει κάποια άτομα για εξάμηνα και οκτάμηνα για να εργαστούν και στη συνέχεια προκηρύσσει μέσω του ΑΣΕΠ, δίνοντας όμως μεγάλη έμφαση στον συντελεστή προϋπηρεσίας. Καταλαβαίνετε ότι αυτό μάλλον σύννομο δεν είναι γιατί πάλι βρίσκονται τελικά να προσλαμβάνονται οι άνθρωποι που από πριν πάλι με αναξιοκρατικά κριτήρια είχαν προσληφθεί. Τώρα αν κάποιος τυχόν δεν εμπίπτει σε όλα αυτά εδώ, είναι μάλλον εξαίρεση.


 


Α.Π. Κυρία Πατσίδου, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου σας είδαμε να καταγγέλλετε και την «λειτουργία» του διευθύνοντα συμβούλου. Τι ακριβώς έγινε.


Μ.Π. «Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΠΑΞ, δικαιούμαι να ζητήσω και να έχω πρόσβαση σε στοιχεία κυρίως οικονομικά, γιατί αυτό είναι το σημαντικό ζήτημα, όσον αφορά και τις οικονομικές καταστάσεις, για την γενική συνέλευση που έρχεται τον Ιούνιο, τους ισολογισμούς, τις εκθέσεις των ελεγκτών και γενικώς όλα τα οικονομικά στοιχεία που έχουμε ζητήσει από τον Δεκέμβριο με κάποιες αιτήσεις, αλλά δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει τίποτε. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τίποτε για τα οικονομικά της εταιρείας. Αυτό δείχνει ότι κάποιοι νομίζουν πως είναι πάνω από τον νόμο, πάνω από το δήμαρχο ή και πολλές φορές πάνω από τις δικαστικές αρχές. Εγώ καταγγέλλω επίσημα όλα όσα κατήγγειλα και στο δημοτικό συμβούλιο, ότι δεν υπάρχει νόμιμη και ορθή πρόσκληση στα διοικητικά συμβούλια και δεν υπάρχει επίτευξη απαρτίας, άρα δεν συγκροτείται νόμιμα το διοικητικό συμβούλιο. Επίσης διαβλέπω μια τάση απόκρυψης στοιχείων από μένα αλλά και μια τάση παραπλάνησης τόσο δικιάς μου όσο και άλλων οργάνων και των συνδημοτών μας αν θέλετε, γεγονός το οποίο δεν δικαιολογείται. Η τοποθέτησή μου στο δημοτικό συμβούλιο, είχε σκοπό να προειδοποιήσει αν θέλετε σύσσωμη τη δημοτική αρχή και μάλιστα ως παράταξη έχουμε σκοπό να κινηθούμε και δικαστικά».


Α.Π. Πως χαρακτηρίζεται την προσωπική εγγύηση του κυρίου Καλαιτζή  για να πάρει κάποιο δάνειο η ΕΑΠΑΞ, μιας και αναφερθήκατε εκεί;


 


Μ.Π. «Για μένα αυτά είναι αδιανόητες τακτικές. Ο δημόσιος βίος διέπεται από κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και αρχές. Όποιος τα υπερβαίνει αυτά και υπάρχουν κατηγορίες εναντίον του θα πρέπει νομίζω μόνος του να διευκολύνει τους δημότες προκειμένου να αποδείξει την αθωότητα του επιδεικνύοντας ό,τι αφορά αυτόν στο φώς της δημοσιότητας. Για αυτό σας είπα ότι πλέον έχω μόνο καταγγελτικό λόγο. Αυτή η τακτική του ότι διαχειριζόμαστε το «μαγαζί του πατέρα μας» ισχύει σε όλα τα νομικά πρόσωπα του δήμου».


 


Α.Π. Μπορεί να μην είστε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕΝΕΞ,. Αλλά η ΕΑΠΑΞ είναι μέτοχός της. Από όσο μπορείτε να γνωρίζετε τι συμβαίνει εκεί; Ποιες είναι οι απόψεις σας;


 


Μ.Π. «Να πω ότι εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: παρόλο που η ΕΑΠΑΞ είναι μέτοχος κατά 49% στην ΕΤΕΝΕΞ, ουδέποτε έλαβα γνώση για τρέχοντα ζητήματα ή κάποια τυχόν ενημέρωση για το τι συμβαίνει. Για την ΕΤΕΝΕΞ πληροφορήθηκα όλα αυτά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τιε ενέργειες και τον πολύ καλό χειρισμό που ανέλαβε ο κύριος Πούλιος, ο οποίος κατά τη γνώμη μου χειρίζεται άψογα αυτό το θέμα και όπως γνωρίζεται έχει πάει στις δικαστικές αρχές γιατί ακριβώς συμβαίνουν πολύ μεγάλα παραπτώματα. Μια εταιρεία που έχει έσοδα 72.000 ευρώ το χρόνο, γιατί ο ρόλος της είναι να εισπράττει τα ενοίκια του ΧΕΝΙΑ και από την άλλη παρουσιάζει ζημία, είναι και αυτή ένα εργαλείο που διορίζει με πελατειακές σχέσεις και αναξιοκρατικά κριτήρια πρόσωπα και ουσιαστικά βοηθάει προεκλογικά την Δημοτική Αρχή. Μάλιστα έχουμε μάθει ότι έχουν μονιμοποιήσει και δύο από αυτούς τους εργαζομένους, χωρίς βέβαια με ΑΣΕΠ».


 


Α.Π. Πιστεύεται πως η είσπραξη των ενοικίων αυτών, δεν θα μπορούσε να γίνει από κάποιον υπάλληλο από την υπηρεσία του δήμου. Ποια είναι η άποψή σας;


 


Μ.Π. «Σαφέστατα θα μπορούσε να γίνει και εκείνο που θέλω να πω είναι ότι στα νομικά πρόσωπα του δήμου, θα πρέπει πάντα να εξετάζουμε την πολιτική σκοπιμότητα και την βιωσιμότητα μιας εταιρείας.


Εδώ πέρα λοιπόν βρίσκω την πολιτική σκοπιμότητα η οποία είναι καθαρά αναξιοκρατικός παράγοντας διορισμού των υμετέρων, βιωσιμότητα δε δεν υπάρχει αφού αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι είναι ζημιογόνες οι εταιρείες αυτές».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button