ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ βρίσκεται στην πιο δύσκολη και στην πιο κρίσιμη καμπή της τριανταοκτάχρονης ιστορίας του. Τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου έδειξαν με καθαρό τρόπο ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ των τριών τελευταίων χρόνων δεν πείθει. Λαϊκισμός, κυβερνητισμός, αλαζονεία και άκομψος πολιτικός ναρκισσισμός υποκατέστησαν την προοδευτική πολιτική ταυτότητα του κινήματος και το οδήγησαν στην εκλογική συντριβή.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ βρίσκεται στην πιο δύσκολη και στην πιο κρίσιμη καμπή της τριανταοκτάχρονης ιστορίας του. Τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου έδειξαν με καθαρό τρόπο ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ των τριών τελευταίων χρόνων δεν πείθει. Λαϊκισμός, κυβερνητισμός, αλαζονεία και άκομψος πολιτικός ναρκισσισμός υποκατέστησαν την προοδευτική πολιτική ταυτότητα του κινήματος και το οδήγησαν στην εκλογική συντριβή. Όμως το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν είναι ο ιδεολογικός αχταρμάς του νεοφιλελευθερισμού που κάποιοι προέταξαν για να δηλώσουν τον νεωτερισμό του αστόχαστου, του ευκαιριακού και του καιροσκοπικού.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ κυριάρχησε στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας και συνετέλεσε καθοριστικά για να αποκτήσει η χώρα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική μορφή. Χειραφέτησε και συμφιλίωσε τον ελληνικό λαό, εμβάθυνε τη δημοκρατία, διεύρυνε τους κοινωνικούς δημοκρατικούς θεσμούς, θεσμοθέτησε ικανοποιητικό σύστημα δημόσιας υγείας,  μείωσε τις κοινωνικές ανισότητες, εργάστηκε αποτελεσματικά για τη δημιουργία οικονομικών υποδομών και εν τέλει προσπάθησε να αποκτήσει ο πολίτης στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια και συμμετοχή.

 

Και αυτή η ιστορία δεν εκποιείται ούτε μηδενίζεται στο όνομα της πανικόβλητης διαχείρισης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής οικονομικής κρίσης με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα. Μια ιστορία που την λησμόνησαν κάποιοι μαθητευόμενοι μάγοι και εκείνους  τιμώρησε ο λαός.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει πλούσια ιστορία με ισχυρούς δεσμούς στην κοινωνία και αυτή οριοθετεί το μέλλον του. Είναι η ώρα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τις αξίες μας.

Εμείς δεν ξεχνάμε και καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να μην ξεχνούν. Λαός που ξεχνά και θέλγεται από τις ασαφείς υποσχέσεις λύτρωσης είναι καταδικασμένος να μην υποστεί μόνο τις καταστροφές αλλά να μετατραπεί σε λαό επαίτη.

        Είναι βέβαιο ότι η παρούσα πολιτική κατάσταση είναι δύσκολη αλλά όχι αδιέξοδη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλει να εξαγγείλει ένα εφικτό πολιτικό πρόγραμμα και να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως από το 1974 και να πείσει τον ελληνικό λαό για τη δυνατότητα υλοποίησής του. Μάθαμε από τα λάθη μας αλλά δεν ξεχνάμε τις αξίες μας. Διεκδικούμε τη συνέχεια ως προϋπόθεση της αξιοπιστίας μας και δεν υιοθετούμε τη δυσφήμηση της παραδοσιακής αριστεράς που συνεχώς επιζητά την εκλογική μας αφαίμαξη. Αριστερό δεν είναι η καταγγελία, η αναφορά σε χαμένους παραδείσους που υπήρξαν στην χώρα του ποτέ, αλλά η αναγνώριση των παγκόσμιων συνθηκών της κρίσης για να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον του ελληνικού λαού. Η δεξιά ταυτίζει το δημόσιο συμφέρον με την εξυπηρέτηση των ολίγων, η παραδοσιακή αριστερά με τον χυδαίο και παρασιτικό κρατισμό. Εμείς οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον ως εγκαθίδρυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης με γνώση των διαφορών.

Γι’ αυτό ζητάμε:

 

Ένα κράτος ευέλικτο, ανασυγκροτημένο, αποτελεσματικό, ένα κράτος στρατηγό στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και στην υπηρεσία του πολίτη, ένα κράτος που θα προβεί σε θεμελιακή ανανέωση των εργαλείων που θα διευκολύνουν την οικονομική δραστηριότητα, θα εγγυάται τα στοιχειώδη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και θα εγγυάται την ασφάλεια όλων των πολιτών. Το θεμέλιο συγκρότησης του δημοσίου είναι το συμβόλαιο. Το κράτος συγκεκριμενοποιεί τους στόχους και στη συνέχεια συμβάλλεται με τις επιχειρήσεις, τα συνδικάτα και τις περιφέρειες για την υλοποίησή τους.

 

Το σαθρό πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να υπάρξει ένα αναλογικό φορολογικό σύστημα που θα πατάξει αποτελεσματικά τη διαφθορά και την φοροδιαφυγή, δημιουργώντας ταυτόχρονα στο φορολογούμενο το αίσθημα δικαίου μέσα από τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα όπου η κοινωνία θα αναλάβει τις ευθύνες της και οι επιχειρήσεις θα μετατρέψουν τις όποιες φοροαπαλλαγές σε θέσεις εργασίας.

 

Πρέπει να περιοριστεί η κυρίαρχη πολιτική της αναδιανομής. Οφείλουμε να συγκροτήσουμε το νέο σύστημα παραγωγής. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη και στο μνημόνιο πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι για την οικονομική ανάπτυξη. Η οικονομική πολιτική, οι δημόσιοι οργανισμοί, οι τράπεζες, η ιεράρχηση των μισθών, η λειτουργία των συνδικάτων, οι τρόποι παραγωγής και κατανάλωσης πρέπει να συζητηθούν με βάση το δημόσιο συμφέρον. Δεν είμαστε η χώρα της αφθονίας, όμως οφείλουμε να γίνουμε η χώρα της ορθολογικής παραγωγής.

 

Η Ευρώπη είναι το μέλλον όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Η παραδοσιακή και αναχρονιστική αριστερά θέτει στόχους που το μέγεθος της ευρωζώνης και η οργάνωσή της δεν μπορεί να υλοποιήσει. Εκείνο που απαιτείται είναι επαναδιαπραγμάτευση  του προϋπολογισμού της, έκδοση ευρωομολόγων και ελαστικοποίηση του συμφώνου σταθερότητας για να δοθούν πόροι στην ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επέκταση του πέπλου κοινωνικής προστασίας.

 Η Αριστερή Πρωτοβουλία – ΠΑ.ΣΟ.Κ καλεί όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν και να αγωνιστούν για την δυναμική παρουσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές του Ιούνη.

Με μας άλλαξε η Ελλάδα. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τις αξίες μας για να μην καταλήξουν χλεύη στο στόμα των λαϊκιστών που έμαθαν να παίρνουν χωρίς να εργάζονται, που έμαθαν να απαιτούν μόνο με γνώμονα το ιδιοτελές συμφέρον της αναχρονιστικής “αριστεράς” και της ξεπερασμένης δεξιάς. Το διακύβευμα για μας δεν είναι πλέον να έχουμε εύκολα εκλογικά οφέλη αλλά να υπάρξει η Ελλάδα ισχυρή και αξιοπρεπής. Γι’ αυτό λέμε όχι σε όσους μας καλούν να λησμονήσουμε την ιστορία μας, να γίνουμε λωτοφάγοι και αγωνιζόμαστε για ένα ισχυρό, δυνατό και δημιουργικό ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. της ευθύνης, της αλλαγής  και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του λαού και της Ελλάδος. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button