Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Η ενιαία εθνική στάση των πολιτικών μας κομμάτων για το θέμα των Σκοπίων απέδωσε τα επιδιωκόμενα και αναμενόμενα…..

Η ενιαία εθνική στάση των πολιτικών μας κομμάτων για το θέμα των Σκοπίων απέδωσε τα επιδιωκόμενα και αναμενόμενα…..


Οι Έλληνες ενωμένοι στα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής τους πολιτική μπορούν να επιτύχουν τα μέγιστα…..


Ακόμη και να βάλουν φρένο στα ύπουλα σχέδια των Αμερικάνων…..


Το ζήτημα δεν είναι πόσο θα τους καθυστερήσει, αλλά το ότι κατάφεραν και όρθωσαν ανάστημα απέναντι στον πλανητάρχη…..


Το πολυπόθητο βέτο που ήθελαν να ακούσουν οι Έλληνες από το στόμα του πρωθυπουργού τους, Κώστα Καραμανλή, στο δείπνο των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, εκεί στο Βουκουρέστι, ειπώθηκε με βροντερή φωνή…..


 



“Σας θέλουμε, αλλά δεν μπορεί να υποχωρεί συνεχώς η Ελλάδα….εμείς διανύσαμε το μισό και παραπάνω της διαδρομής για να τα βρούμε και εσείς μείνατε επί τόπου… για αυτό λοιπόν… αγαπητά μου…. Σκόπια μείνετε προς το παρόν έξω από την οικογένεια του ΝΑΤΟ….Βέτο και πάλι βέτο……α, μα πια….! Έχουμε ένα όνομα, μια τιμή και ένα κύρος ….


Είμαστε μια σύγχρονη και αναπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα που επενδύσαμε τα χρήματά μας στο κράτος σας και σας δώσαμε όχι μόνο ψωμάκι, αλλά παντεσπάνι… Σας δίνουμε τα φώτα μας και την τεχνογνωσία μας…. 


Είμαστε χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ και άρα όχι ίσα και όμοια…..Και αντί να μας παρακαλάτε, μας προκαλείτε με τις ενέργειές σας…..”…


Αυτές οι σκέψεις τριβέλιζαν το μυαλό του Καραμανλή επί τρεις περίπου ώρες και αγανακτισμένος  στη συνέχεια βροντοφώναξε βέτο….


 



Η αλήθεια είναι πως μέντιουμ δεν είμαι για να διαβάσω τις σκέψεις του πρωθυπουργού, ούτε και βρισκόμουν μαζί του στη Ρουμανία……


Αλλά αφού εκπροσωπεί τους Έλληνες και άρα και τη θέση τους, το βέβαιο είναι πως θα συμφωνεί και με το λαό του….


Και οι παραπάνω σκέψεις σίγουρα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας….


Είναι σκέψεις που κάνατε εσείς, εγώ, ο γείτονάς σας όλο αυτό τον καιρό που το Σκοπιανό ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω ΝΑΤΟ….


Ποσώς ενδιαφέρει τη διεθνή κοινότητα το θέμα της ονομασίας ….και αν ήταν στο χέρι τους θα έκλειναν το θέμα όσο πιο σύντομα γινόταν…


Καθώς υπάρχει και η υπόγεια διπλωματία και εκεί το παιχνίδι  παίζεται με άλλους κανόνες….  


 



Στη δια της ευθείας οδού διπλωματία όμως και σε αυτά που γίνονται αντιληπτά δια γυμνού οφθαλμού και κοινής λογικής σε τούτη τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πετύχαμε νίκη ηρωϊκή… κερδίσαμε πόντους…..


Μπορεί  εσείς Σκόπια να έχετε μπάρμπα από τις ΗΠΑ, τον θείο σας τον Μπους, αλλά εμείς είχαμε τον άσσο του Βέτο, γιο να μην πω και το φίλο μας το Σαρκοζί…..


Έγινε αυτό που γνωρίζατε καλά πως θα συμβεί και για το οποίο παρόλο που φοβόσασταν, επιμένατε να ακολουθείτε την ίδια αδιάλλακτη στάση…..


Τέλος πάντων, το βέτο  μας πέρασε στην ιστορία και τώρα θα πρέπει και πάλι ενωμένοι σα μια γροθιά οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας μας να χαράξουν στρατηγική και την τακτική των κινήσεων για την επόμενη μέρα…..


Γιατί τα πραγματικά δύσκολα τώρα αρχίζουν…..


 



Το ένα από τα πολλά συμπεράσματα που μπορεί κανείς να εξάγει είναι να επιβεβαιώσει ή να αναθεωρήσει κάποιες πολιτικές και συνεργασίες….


Η κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων διαπίστωσε για μια ακόμη φορά ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι της Ελλάδας (πχ. Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ισλανδία) και ποιοι όχι (π.χ ΗΠΑ)…..


Ποιοι έχουν το σθένος να εμφανίζονται στο πλευρό της, όταν τους χρειάζεται και ποιοι να στρίβουν(π.χ. Γερμανία)…..


Και ποιοι ακόμη χειρότερα, από τη μια να σου κάνουν το φίλο και από την άλλη να σου σκάβουν το λάκκο (π.χ Τουρκία)….


Βέβαια υπάρχει και εκείνη η κατηγορία των συμμάχων σου που ποιεί τη νήσσα (πχ. Βρετανία)…..


 



Όπως και να έχει το ζήτημα των συμμαχιών θα παραμένει πάντοτε ένα ανοιχτό κεφάλαιο, άλλωστε η ιστορία επαναλαμβάνεται και αν τη μελετήσουν οι πολιτικοί μας όχι μόνο θα μάθουν περισσότερα, αλλά θα βγουν και κερδισμένοι…..


Εκείνο που μετρά για κάθε συμμαχία δεν είναι το ηθικό μέρος και η φιλία, αλλά τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα της κάθε χώρας….


Και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναθεωρούνται και να επαναχαράσσονται κάποιες συμμαχίες ….. 


Γιατί μόνο τότε η χώρα μας θα βγαίνει κερδισμένη και θα την υπολογίζουν….


Ευτυχώς τούτη τη φορά είχε πρωθυπουργό που στα αμερικανικά σχέδια δεν είπε “yes, Sir”…..αλλά τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά του…..


Το θέμα είναι τι θα κάνουμε την επόμενη φορά και πώς θα προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των πράξεών μας από τούτη τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ….;


Θα υπάρξει ομοψυχία ή δε θα το επιτρέψουν τα πολιτικά παιχνίδια των κομμάτων…;


Πάντως οι “άσπονδοι” σύμμαχοί μας, μας περιμένουν στη γωνία…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button