Ανακοίνωση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Εβρου-Ξάνθης-Ροδόπης

Ο ελλειμματικός από δημιουργίας του και πρόχειρα σχεδιασμένος ΕΟΠΥΥ κατέρρευσε ταχύτερα του αναμενομένου συμπαρασύροντας μαζί του τη δημόσια φαρμακευτική περίθαλψη. Οσοι, ακολουθώντας τυφλά τις επιταγές του μνημονίου, δημιούργησαν ένα έκτρωμα καταδικασμένο να πεθάνει έχουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό.

Σήμερα 12.000 φαρμακεία είναι προ των πυλών του Τειρεσία και των κατασχέσεων από τις τράπεζες. Σήμερα 30.000 οικογένειες φαρμακοποιών και βοηθών κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.

Ο ελλειμματικός από δημιουργίας του και πρόχειρα σχεδιασμένος ΕΟΠΥΥ κατέρρευσε ταχύτερα του αναμενομένου συμπαρασύροντας μαζί του τη δημόσια φαρμακευτική περίθαλψη. Οσοι, ακολουθώντας τυφλά τις επιταγές του μνημονίου, δημιούργησαν ένα έκτρωμα καταδικασμένο να πεθάνει έχουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό.

Σήμερα 12.000 φαρμακεία είναι προ των πυλών του Τειρεσία και των κατασχέσεων από τις τράπεζες. Σήμερα 30.000 οικογένειες φαρμακοποιών και βοηθών κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο. Σήμερα 9.500.000 εκατομμύρια ασφαλισμένοι καταδικάζονται να μείνουν εκτός της δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης, διότι κανείς πια δεν πληρώνει τα φάρμακά τους.

Οι φαρμακοποιοί, στεκούμενοι όλο αυτό το διάστημα με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης απέναντι στον Ελληνα πολίτη, στο φίλο, στο γείτονα, στο συνάνθρωπο εξήντλησαν κάθε δυνατότητα χορηγώντας φάρμακα που πλήρωναν χωρίς πιστώσεις και τα οποία δεν πληρώθηκαν ποτέ. Είχαμε δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε το σύστημα. Η αθέτηση των ημερομηνιών πληρωμής του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με τα υπέρογκα ποσά που οφείλονται στα φαρμακεία από το 2011 – και τα οποία κατά παράβαση κάθε νομιμότητας δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη – δε δίνουν κανένα περιθώριο παροχής νέων πιστώσεων, ενώ οδηγούν άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών σε οριστικό κλείσιμο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον εφοδιασμό της αγοράς με το απαραίτητο φάρμακο.

Το αυτονόητο σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο “κοινωνικό αγαθό”, που λέγεται φάρμακο, απαραίτητο για τη ζωή και την υγεία, γίνεται πια “προνόμιο” των λίγων, όσων έχουν να πληρώσουν.

Εχουμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας, να παλέψουμε για να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον την επιβίωσή μας. Εχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα.

Τα ΔΣ των ΦΣ Εβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, σε κοινή συνεδρίαση την Τετάρτη 16/5, αποφασίζουμε:

* Την επ’ αόριστον αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στον ΕΟΠΠΥ, μέχρι να εξοφληθούν οι εκπρόθεσμες οφειλές για το 2012 καθώς και τα οφειλόμενα του 2011.

* Την έγγραφη δέσμευση ότι και οι πληρωμές των επομένων μηνών και καταβληθούν κανονικά.

Παράλληλες ενέργειες:

* Διεξαγωγή τοπικών Γενικών Συνελεύσεων για ενημέρωση των συναδέλφων και λήψη αποφάσεων

* Ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων τοπικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο, Ενώσεις Συνταξιούχων) για τη σημερινή κατάσταση στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης

 

Με τιμή

Για τον Φ.Σ. Εβρου

Ο Πρόεδρος Γουτκίδης Πασχάλης

Ο Γραμματέας Τσώκος Γεώργιος

Για τον Φ.Σ. Ροδόπης

Ο Πρόεδρος Χαλιγιάννης Ηλίας

Ο Γραμματέας Παπάκης Απόστολος

Για τον Φ.Σ. Ξάνθης

Ο Πρόεδρος Κάλφα Δέσποινα

Ο Γραμματέας Πέτρου Γεώργιος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button