Το Σάββατο 19 Μαΐου 2012, στις 19:00, η Εταιρεία Πολιτισμού και Κοινωνικής Ανάπτυξης Μακεδονίας-Θράκης, πραγματοποιεί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, εκδήλωση με θέμα,

 

<P style=”TEX

Το Σάββατο 19 Μαΐου 2012, στις 19:00, η Εταιρεία Πολιτισμού και Κοινωνικής Ανάπτυξης Μακεδονίας-Θράκης, πραγματοποιεί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, εκδήλωση με θέμα,

 

«Γνωριμία με τους Πομάκους της δυτικής Θράκης»

 

 Το Σωματείο έχει έδρα την Θεσσαλονίκη  ιδρύθηκε το 1997, έχει σήμερα δεκάδες ενεργά εγγεγραμμένα μέλη και  αποτελείται από πολίτες της Θεσσαλονίκης  αλλά και της Βέροιας.

 

Δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια έντονα, έχοντας στραμμένη την προσοχή του στον Ελληνισμό της  βαλκανικής χερσονήσου και κυρίως της Τουρκίας

 

Συμμετείχε  στο 1ο Συνέδριο των Ρωμιών της Πόλης TO ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, είναι συνδεδεμένο μέλος με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών  και έχει να παραθέσει σειρά επισκέψεων και ενεργειών προς την Ρωμιοσύνη της Πόλης, της ‘Ιμβρου και της Τενέδου, αλλά και του Μοναστηρίου, της Φιλιππούπολης, της Στενημάχου, της Αγαθούπολης κ.α.

 

Στο παρελθόν συνεργάσθηκε με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και με αφορμή το πρόγραμμα Λεκτικοί Διαξιφισμοί, επισκέφθηκε σε συνεργασία με το Δ’ΣΣ και τον προσκοπισμό της Ξάνθης τα Πομακοχώρια.

 

Επίσης δημιούργησε ένα cd-rom με θέμα Γνωριμία με τους Φάρους της Βόρειας Ελλάδος, με επισκέψεις στους Φάρους από την Αλεξανδρούπολη έως του Οθωνούς.

 

Συμμετέχει σε θέματα γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και συνεργάζεται με ειδικούς σε θέματα που σχετίζονται με την ομογενειακή παιδεία, και τον Ελληνισμό και τα οποία προβάλλει μεταξύ των μελών του.

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

 

  • Καλωσόρισμα, Παρουσίαση των ομιλητών

 

  • Χαιρετισμός: Πρέσβης Αλέξης Αλεξανδρής

 

  • Εισηγήσεις:

 

·        Πέτρος Γεωργαντζής, Θεολόγος, ιστορικός «Περί της καταγωγής των Πομάκων»

 

·        Ορχάν Αζήζ, Διδάσκαλος, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας «Η θρησκεία και η γλώσσα των Πομάκων»

 

·        Στέργιος Γιαλάογλου, Δικηγόρος «Πομάκοι και Ελληνική πολιτεία, Χθες – Σήμερα – Αύριο»

 

·        Παρέμβαση: Ιωάννης Σούλης, Καθηγητής Δ.Π.Θ.

 

·        Ερωτήσεις, Συζήτηση

 

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.