Μια μουσική και λογοτεχνική βραδιά με τον Γιώργο Ανδρέου και τον Θοδωρή Γκόνη

Αύριο Παρασκευή 11 Μαΐου και ώρα 21.00 στον πολυχώρο +βιβλία Καφετζή (Βας. Σοφίας 8), σε συνεργασία με την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, τις εκδόσεις Άγρα και τις εκδόσεις Γαβριηλίδη παρουσιάζονται τα βιβλία “Ο ύπνος της Αδριανουπόλεως” του συγγραφέα, στιχουργού και σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη από τις  εκδόσεις ‘Αγρα και “Δαίμονας Ξένος” του συγγραφέα και συνθέτη Γιώργου Ανδρέου, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Ομιλητής ο φιλόλογος και συγγραφέας κ.

Αύριο Παρασκευή 11 Μαΐου και ώρα 21.00 στον πολυχώρο +βιβλία Καφετζή (Βας. Σοφίας 8), σε συνεργασία με την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, τις εκδόσεις Άγρα και τις εκδόσεις Γαβριηλίδη παρουσιάζονται τα βιβλία “Ο ύπνος της Αδριανουπόλεως” του συγγραφέα, στιχουργού και σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη από τις  εκδόσεις ‘Αγρα και “Δαίμονας Ξένος” του συγγραφέα και συνθέτη Γιώργου Ανδρέου, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Ομιλητής ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Βλάχος.

Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα live από τον Γιώργο Ανδρέου στο πιάνο και την Ευτυχία Μητρίτσα στο τραγούδι. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

Ο Θοδωρής Γκόνης κατάγεται από την Αλωνίσταινα της Αρκαδίας. Γεννήθηκε στην Γκάτζια Ναυπλίας. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Πέλλου Κατσέλη. Σπούδασε οικονομικά. Εργάστηκε στο θέατρο ως ηθοποιός μέχρι το 1996 – συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις παραστάσεις του Θεατρικού Οργανισμού “Εποχή” του Β. Παπαβασιλείου. Από το 1996 ασχολήθηκε κυρίως με τη σκηνοθεσία.

Σκηνοθέτησε έργα των: Μισιτζή, Χουρμούζη, Βιζυηνού, Βυζάντιου, Τερτσέτη, Χόρν, Ξενόπουλου, Παλαμά, Κεχαϊδη, Φάϊς, Γρηγοριάδη, Αναγνωστάκη, Γονατά, Παπαδιαμάντη, Λόρκα, Σαίξπηρ, Αισχύλου κ.α. για το Κ.Θ.Β.Ε., ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, Πατρών, Β. Αιγαίου, Σερρών, Κομοτηνής ,Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου . Την περίοδο 2000 – 2007 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου και από το 2008 έως το 2011 του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.Το 1987 άρχισε τη συνεργασία του ως στιχουργός με τον Νίκο Ξυδάκη (Καϊρο – Ναύπλιο – Χαρτούμ, Κοντά στη Δόξα μια στιγμή, Τένεδος, Βενετσιάνα, Το μέλι των Γκρεμών, Βουή του Μύθου, Ακρωτήριο Ταίναρον, Ένα Τραγούδι για τον Νίκο Γκάτσο κ.α). Ακολούθησαν συνεργασίες του με τον Γιώργο Ανδρέου, Χρήστο Νικολόπουλο, Ορφέα Περίδη, Παντελή Θαλασσινό, Κώστα Λειβαδά, Τάσο Γκρούς, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Πέτρο Ταμπούρη, κ.ά. Από τον Απρίλιο του 2009 έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου.

Ο Γιώργος Ανδρέου γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες. Πιάνο έμαθε από μικρός σε ωδείο, στη συνέχεια τέλειωσε τη νομική που τον είχε φέρει στη Θεσσαλονίκη και το ξεκίνημα στη μουσική του πορεία έγινε στη Θεσσαλονίκη με το συγκρότημα “Αλέ Ρετούρ”, μαζί με τον Στάθη Παχίδη, με τον οποίο ηχογράφησαν τον δίσκο “Σαν ελληνική ταινία”.

Αργότερα, στην Αθήνα, έφτιαξε με μια άλλη παρέα το συγκρότημα “Morel”. Ακολούθησαν οι μουσικές του σπουδές στο εξωτερικό. Με την επιστροφή του στην Αθήνα ασχολήθηκε εκτενώς με την ενορχήστρωση (δίσκοι των Αναστασία Μουτσάτσου, Αφροδίτης Μάνου, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Παντελή Θαλασσινού, κ.ά.) αλλά σιγά σιγά και με τη σύνθεση δικών του τραγουδιών.

Πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του Γιώργου Ανδρέου ήταν το “Κορίτσι και γυναίκα” με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη, ένας δίσκος που έγινε γνωστός σιγά σιγά. Ωριμότερη στιγμή της καριέρας του θεωρείται η “Μικρή Πατρίδα”, σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου.

Με τις πολλαπλές ιδιότητες του διευθυντή παραγωγής, ενορχηστρωτή και επιμελητή ηχογράφησης ο Γιώργος Ανδρέου έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Νίκο Ξυδάκη, Γιώργο Νταλάρα, Νίκο Πορτοκάλογλου, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Αφροδίτη Μάνου, Παντελή Θαλασσινό, Νίκο Ζουδιάρη, Γιώργο Ζήκα, Μίνωα Μάτσα, Στάμο Σέμση, Κώστα Χαριτάτο, Μανώλη Γιλιάτσο, Γιώργο Κούκιο και άλλους.

Ο Γιώργος Ανδρέου έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και πολλά -ανέκδοτα ακόμη- ορχηστρικά κομμάτια. Υπήρξε μουσικός παραγωγός του πρώτου δίσκου της Αθηνάς Ανδρεάδη στην Αγγλία, που συγκέντρωσε εξαιρετικές κριτικές.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button