Στην πράξη περνά το Κτηματολόγιο

Στελέχη της εταιρείας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. με επικεφαλής τη διευθύντρια του Περιφερειακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, κ. Ευαγγελία Μπαλά, βρέθηκαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στην Ξάνθη και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου προκειμένου να ενημερώσουν την τοπική αρχή και τους επιστημονικού φορείς της περιοχής για τις νέες κτηματογραφήσεις και τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας.

Στελέχη της εταιρείας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. με επικεφαλής τη διευθύντρια του Περιφερειακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, κ. Ευαγγελία Μπαλά, βρέθηκαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στην Ξάνθη και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου προκειμένου να ενημερώσουν την τοπική αρχή και τους επιστημονικού φορείς της περιοχής για τις νέες κτηματογραφήσεις και τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας.


Ουσιαστικά η παρουσία τους σηματοδότησε την έναρξη του νέου προγράμματος του Κτηματολογίου, όπου εντάσσεται και η πόλη της Ξάνθης.


Στην ενημερωτική εκδήλωση, στην οποία το παρόν έδωσε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου Ξάνθης, κ. Χρήστος Μούρκας , συμμετείχαν πολλοί δικηγόροι, μηχανικοί, τοπογράφοι και συμβολαιογράφοι, οι οποίοι θα κληθούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην υλοποίηση του όλου προγράμματος της κτηματογράφησης.


Εξάλλου όπως ειπώθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης η σύνταξη του Ελληνικού Κτηματολογίου έχει αποδειχτεί ότι είναι ένα πολύπλοκο έργο που απαιτεί μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση και  την ενεργό συμμετοχή όλων των δικαιούχων, των τοπικών αρχών και όλων των φορέων που εμπλέκονται με τα θέματα ακίνητης περιουσίας.


Όσο για τα οφέλη από τη σύνταξη του Κτηματολογίου αναμένεται να είναι σημαντικά τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.


Έτσι από την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιουνίου  ξεκινά να τρέχει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας από τους δημότες της Ξάνθης.


Μάλιστα για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί και το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, το οποίο έχει στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό, έτοιμο να προσφέρει κάθε πληροφορία και να βοηθήσει τους πολίτες στις διαδικασίες για τη συμπλήρωση των σχετικών δηλώσεων. Το Γραφείο Κτηματογράφησης Ξάνθης, στεγάζεται στον πρώτο όροφο οικοδομής που βρίσκεται Μιχ. Καραολή και Σμύρνης 11, πάνω από την Εμπορική Τράπεζα και οι ώρες λειτουργίας του είναι από τις 08:30 έως 15:30, ενώ θα δίνει απαντά και στο τηλεφωνικό νούμερο 2541084925.


Στο μεταξύ μιλώντας στους δημοσιογράφους η Δ/ντρια του Περιφερειακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της Κτηματολόγιο Α.Ε., κ. Μπάλα επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας και στήριξης της προσπάθειας και από τις τοπικές αρχές, νομαρχία και Δήμο Ξάνθης. «Η συνδρομή του Δήμου είναι πάρα πολύ σημαντική και γενικά η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε  έχει επενδύσει πραγματικά στη συνδρομή των τοπικών αρχών για την ενημέρωση των πολιτών και την παροχή τεχνικών στοιχείων τα οποία θα βοηθήσουν στη φάση της κτηματογράφησης, όπως σχέδιο πόλης, πράξη εφαρμογής κλπ. Θεωρείται δεδομένη η συνεργασία μας με την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης».


Η ημερομηνία έναρξης υποβολής δηλώσεων ξεκινά από την ερχόμενη Τρίτη  και λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2008 για τους κατοίκους εσωτερικού, ενώ για τους Έλληνες του εξωτερικού λήγει στο τέλος του 2008.


Όπως σημείωσε η κ. Μπάλα η προθεσμία είναι επαρκής προκειμένου να υποβάλουν δηλώσεις όλοι οι δικαιούχοι και όσο για τα αρνητικά σχόλια που ακούστηκαν ότι γίνεται μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, αντίκρουσε λέγοντας πως οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν περισσότερο την προσέλευση του κόσμου, από ότι το χειμώνα, ενώ και πολλοί ομογενείς θα βρίσκονται εδώ λόγω των καλοκαιρινών τους διακοπών.


Όσο γιο το ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας είναι όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο ή ακίνητα .


Σε ερώτηση  του «Α» για το αν θα είναι δύσκολη η συμπλήρωση του σχετικού εντύπου για την υποβολή της δήλωσης, έτσι ώστε ο πολίτης να χρειάζεται να ζητήσει  τη βοήθεια δικηγόρων ή μηχανικών, η κ. Μπαλά δήλωσε «μια από τις καινοτομίες αυτού του προγράμματος της Κτηματογράφησης είναι η προσπάθεια που έχει καταβάλει η διοίκηση της εταιρείας έτσι ώστε να απλοποιηθεί το έντυπο Δ1, το οποίο απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα. Είναι εξαιρετικά απλό και νομίζουμε ότι μπορεί να συμπληρωθεί από το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών χωρίς να χρειάζεται να προστρέξει σε ειδικούς».


Από την πλευρά τους οι δημότες της Ξάνθης θα πρέπει να φροντίσουν να εξασφαλίσουν το οικονομικό μέρος της διαδικασίας και για όποια απορία έχουν θα μπορούν να προστρέχουν στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης Ξάνθης.


Συγκεκριμένα θα πρέπει να καταβάλουν 35 ευρώ ανά δικαίωμα ιδιοκτησίας για τους κύριους χώρους και 20 ευρώ ανά δικαίωμα για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ κλπ.), ενώ για την υποβολή των δηλώσεων τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχουν μαζί τους είναι ένα αντίγραφο του συμβολαίου του ακινήτου, αποδεικτικό καταβολής πάγιου τέλους κτηματογράφισης και απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου. Επίσης κατά την υποβολή της δήλωσης χρειάζεται η επίδειξη εγγράφου από το οποίο θα προκύπτει το  ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ, κλπ).


Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό που κάνει το Κτηματολόγιο είναι ότι καταγράφει έμπρακτα δικαιώματα επί γαιωτεμαχίων και δεν υπεισέρχεται στον έλεγχο της νομιμότητας των κτισμάτων.


 


                                                             Δέσποινα Γκούμα  


     


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button