“ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ”

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρεται σε μια από τις εμφανίσεις του Αναστάντος Κυρίου. Η Ανάσταση του Χριστού υπερβαίνει τα όρια του ιστορικού γεγονότος και στηρίζεται στην εμπειρία και στο βίωμα.

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρεται σε μια από τις εμφανίσεις του Αναστάντος Κυρίου. Η Ανάσταση του Χριστού υπερβαίνει τα όρια του ιστορικού γεγονότος και στηρίζεται στην εμπειρία και στο βίωμα. Ολες οι σχετικές ευαγγελικές διηγήσεις αναφέρουν τους μάρτυρες που είδαν τον Αναστημένο Χριστό ή που επισκέφθηκαν τον κενό τάφο και αυτό γιατί η Ανάσταση του Χριστού δεν εμπίπτει στα στενά πλαίσια των ιστορικά διαπιστωμένων γεγονότων, αλλά στηρίζεται στην πίστη που νικά τον θάνατο και χαρίζει στους ανθρώπους τη ζωή και την σωτηρία.

Η εμφάνιση του Αναστημένου Χριστού σκόρπισε χαρά στους φοβισμένους μαθητές, από την ομάδα των οποίων έλειπε ο Θωμάς. Στον ενθουσιασμό των μαθητών ότι είδαν τον Κύριο, εκείνος προβάλλει την αμφιβολία και τον σκεπτικισμό.

Ο Θωμάς εκπροσωπεί τους ανθρώπους εκείνους που θέλουν να στηρίξουν την πίστη τους στη βεβαιότητα των απτών αποδείξεων. Πρόκειται για μια ανθρωπίνως δικαιολογημένη στάση, που όμως βρίσκεται μακριά από την πίστη. Ο Αναστημένος Χριστός καλεί τον Θωμά να διαπιστώσει ιδιοχείρως την ταυτότητα του αναστημένου σώματός Του, μακαρίζει όμως τις επερχόμενες γενιές που θα πιστεύσουν χωρίς να δουν.

Με την ομολογία του “ο Κύριός μου και ο Θεός μου”, ο Θωμάς αναγνωρίζει τον Αναστημένο Χριστό και την θεότητά Του. Η ομολογία αυτή δηλώνει μια προσωπική σχέση και υπαρξιακή τοποθέτηση.

Η Ανάσταση του Χριστού έχει σημασία όχι σαν ανεξάρτητο από εμάς γεγονός της νίκης του Θεού κατά των δυνάμεων της φθοράς και του θανάτου, αλλά σαν γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την ύπαρξη του κάθε ανθρώπου, με την αλλαγή της ζωής του, με την κατανίκηση του φόβου του θανάτου, με το άνθισμα της ελπίδας για μια καινούργια ζωή.

Η πίστη στο Χριστό, ο οποίος δια του ευαγγελίου και των μυστηρίων της Εκκλησίας είναι πάντα παρών στον κόσμο, είναι ο μόνος δρόμος προς την αληθινή ζωή, για την μεταμόρφωση του φόβου του θανάτου σε ελπίδα αναστάσεως.

Το σημερινό ευαγγέλιο είναι μήνυμα ζωής, χαράς και αισιοδοξίας. Ζωής, γιατί ο Χριστός ανέστη εκ νεκρών και χάρισε στους ανθρώπους τη ζωή. Χαράς, γιατί μετέβαλε την κατήφεια και την αγωνία του θανάτου σε παγκόσμια ελπίδα αναστάσεως. Αισιοδοξίας, γιατί διετράνωσε τη δύναμη του θεού επάνω στις δυνάμεις της φθοράς και του θανάτου.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Σχετικά Άρθρα

Back to top button