Πρώτη προσέγγιση του Περιμετρικού Δακτυλίου της Ξάνθης

Μια πρώτη εικόνα της χάραξης επί χάρτου του περιμετρικού δακτυλίου της Ξάνθης παρουσιάστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, από την εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, κ. Σαρρίδου.

Μια πρώτη εικόνα της χάραξης επί χάρτου του περιμετρικού δακτυλίου της Ξάνθης παρουσιάστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, από την εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, κ. Σαρρίδου.


Παρόντες στην παρουσίαση της προμελέτης του περιμετρικού δακτυλίου ήταν ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης και ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ, κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν μετά και τη σχετική εισήγηση του νομάρχη Ξάνθης κ. Γιώργου Παυλίδη.


Η πρόταση για τη δημιουργία ενός περιμετρικού δακτυλίου που θα είχε ως στόχο την εκτόνωση του κυκλοφοριακού  προβλήματος στο κέντρο της πόλης δίνοντας διόδους διαφυγής των διερχομένων οχημάτων  προς την Εγνατία οδό, είχε τεθεί από το Νομάρχη Ξάνθης στις αρχές του 2007 όπου και προχώρησε στη δέσμευση και 1 δις 148 χιλιάδων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για την εκπόνηση προκαταρτικής μελέτης. Στη συνέχεια λόγω της σχετικής δυσκολίας υλοποίησης της μελέτης από πλευράς νομαρχίας Ξάνθης λόγω έλλειψης της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας, ο κ. Παυλίδης αποφάσισε να ζητήσει από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε την εκπόνηση της μελέτης και την εκτέλεση του έργου του Περιμετρικού Δακτυλίου της Ξάνθης, έτσι ώστε να συνδυαστεί και με την υλοποίηση του Κάθετου Άξονα από τον ίδιο φορέα, προχωρώντας παράλληλα και στην εκχώρηση και του κονδυλίου που είχε αρχικά δεσμεύσει.


“Μπαίνει το αυλάκι ως προς την ύπαρξη πολύ σύντομα της οριστικής μελέτης για τον περιμετρικό δακτύλιο της Ξάνθης. Πρόκειται για ένα έργο που θα λύσει κύρια το πρόβλημα της κίνησης από την ορεινή περιοχή και θα ενώσει ανατολικά και δυτικά το νομό, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση της κίνησης των οχημάτων στο κέντρο της πόλης. Αποτελεί έργο μεγάλης κλίμακας, ταυτόχρονα όμως και υλοποιήσιμο. Η ύπαρξη της μελέτης είναι η αρχή του παντός”, σημείωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων κατά την εισήγησή του ο νομάρχης Ξάνθης.


Η εκπρόσωπος της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε., σε μια πρώτη ενημέρωση που έκανε στα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης, καθώς και στο Δήμαρχο Ξάνθης και τον Αντιπρύτανη του ΔΠΘ, παρουσίασε μια πρώτη χάραξη του περιμετρικού δακτυλίου ο οποίο θα διέρχεται περιφερειακά της Ξάνθης με δυο παρακάμψεις, την Ανατολική και τη Δυτική, οι οποίες και θα καταλήγουν στην Περιφερειακή οδό που ήδη υπάρχει. Η Ανατολική Παράκαμψη θα συνδέεται με τη διασταύρωση του Νέου Ζυγού και η Δυτική παράκαμψη θα περνά πάνω από την Ξανθίππη, τον Κόσυνθο καθώς και έξω από τα Κιμμέρια και θα κατασκευαστούν και δυο γέφυρες, η μία από τις οποίες πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή.


Ο περιμετρικός δακτύλιος θα περνά από το Καζίνο, την περιοχή της Χρύσας και θα συνδέεται με το διπλό δρόμο του νοσοκομείου, στις Εργατικές κατοικίες της Καλιθέας.


Για κάθε μια από τις δυο παρακάμψεις,  που θα έχουν συνολικό μήκος περίπου τα 12 χιλιόμετρα, προτείνονται δυο λύσεις, ενώ προβλέπεται η κατασκευή γεφυρών και η διάνοιξη σηράγγων, καθώς και διόδων εισόδου και εξόδου των οχημάτων από και προς την πόλη. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου εκτιμάται πως θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ.


Πάντως η κ. Σαρρίδου επεσήμανε πως σε αυτή τη φάση παρουσιάζει ένα προσχέδιο πάνω στο οποίο θα επέρθουν αρκετές διορθώσεις και συμπληρώσεις, οι οποίες και θα προκύψουν από τη συνεργασία της αναδόχου εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.  τόσο με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας, όσο βέβαια και του Δήμου Ξάνθης.


Μέσα στην νέα χρονιά η ΕΓΝΑΤΙΑ  Α.Ε θα φέρει προς συζήτηση και έγκριση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης την προκαταρτική μελέτη, μαζί με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έτσι ώστε να περάσουν στην εκπόνηση της οριστικής μελέτης, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε ενάμισι με δυο χρόνια.


 


Από την πλευρά του  Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, σημειώνοντας και εκείνος με τη σειρά του πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό  έργο για την Ξάνθη, καθώς θα ανακουφισθούν οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, ωστόσο υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει σωστή χάραξη, διαφορετικά θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.


Ενώ ζήτησε να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε. με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης.


 “Εμείς είμαστε συμπαραστάτες σε αυτό το τεράστιο έργο και θα θέλαμε να υπάρχει μια καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Όσο για τον Αντιπρύτανη του ΔΠΘ, κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, εξέφρασε και αυτός τη συμπαράστασή του στην υλοποίηση του έργου, το οποίο το χαρακτήρισε έργο που θα σημαδέψει και θα χαράξει την ανάπτυξη του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες. Ενώ πρόσθεσε “ο περιμετρικός δακτύλιος της Ξάνθης θα πρέπει να λειτουργικός και ασφαλής, που θα αποτελεί μια διέξοδο του Κάθετου Άξονα και που δε θα πρέπει να θίγει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, για αυτό και ας κοστίσει και κάτι παραπάνω”.


Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κ. Φώτης Καραλίδης, με τη σειρά του και εκείνος έθεσε κάποια καίρια ερωτήματα, όπως για τον αν στη χάραξη του δακτυλίου ελήφθη υπόψη το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης και αν αυτό προβλέπει μια τέτοια διάνοιξη, για τις τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και για τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και το ζήτημα των ενδεχόμενων απαλλοτριώσεων, όπως και το προσθετικό όφελος από ένα τέτοιο έργο.


Τέλος αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης, σημείωσε πως για όλα τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς θα δοθούν εγκαίρως απαντήσεις κατά την έγκριση και της ΜΠΕ, καθώς η  προχθεσινή παρουσίαση ήταν μια πρώτη καταρχήν συζήτηση για τον περιμετρικό δακτύλιο με την παρουσία της κατασκευάστριας εταιρείας του έργου, την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. .         Στο μεταξύ στα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, ο νομάρχης Ξάνθης έλαβε την εξουσιοδότηση από τα μέλη του οργάνου να συζητήσει με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, την ΚΕΔ για την αξιοποίηση του πρώην χώρου της Φωνής της Αμερικής. Στόχος του Νομάρχη Ξάνθης είναι να συμμετάσχει τόσο η νομαρχία, όσο και ο Δήμος Τοπείρου στην τουριστική αξιοποίηση του χώρου, καταθέτοντας και δικές τους προτάσεις.


Μια πρώτη πρόταση είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Ορνιθοπανίδας  Ελλάδος-Ευρώπης με μουσεία και βιωματική λειτουργία , ο φορέας που ενδεχόμενα θα προκύψει μέσω ΣΔΙΤ για την αξιοποίηση του χώρου να αναλάβει και ένα πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών. Επίσης στις προτάσεις της νομαρχίας είναι η βελτίωση του δρόμου μετά το Εράσμιο, η πρόσληψη κατά προτεραιότητα των πρώην εργαζομένων στη Φωνή της Αμερικής και των κατοίκων των όμορων με την περιοχή οικισμών, καθώς και η κατασκευή μιας πλωτής μαρίνας.


Στη συζήτηση του θέματος παρόντες ήταν και απολυμένοι της πρώην Φωνής της Αμερικής, η οποίοι ζήτησαν την επαναλειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού.


Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού συμβουλίου κ. Φωτιάδης Δημήτρης έθεσε το θέμα με τα τοξικά απόβλητα της πρώην Φωνής της Αμερικής και ζήτησε από το νομάρχη ενημέρωση για το αν έγιναν κάποιες ενέργειες απομάκρυνσης τους. Απαντώντας ο κ. Παυλίδης του υπενθύμισε πως τη φύλαξη και διασφάλιση των εγκαταστάσεων του χώρου έχει αναλάβει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για την προστασία του χώρου.


Τέλος τα υπόλοιπα θέματα της ημερησίας διάταξης της προχθεσινής συνεδρίασης υπηρεσιακού κυρίως χαρακτήρα εγκρίθηκαν όλα, όπως και ο χαρακτηρισμός του οικισμού Δροσερού  σε αστική περιοχή , έτσι ώστε να μπορεί να εκτελείται αστική συγκοινωνία.


                                                                  Δέσποινα Γκούμα       

Σχετικά Άρθρα

Back to top button