«Η λογοτεχνία στον κινηματογράφο»

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

 Η έναρξη συνεργασίας των δύο φορέων σηματοδοτεί την οργάνωση σειράς κινηματογραφικών αφιερωμάτων με συγκεκριμένη θεματολογία, δίνοντας την ευκαιρία στο κινηματογραφόφιλο κοινό να προσεγγίσει περισσότερο τις ταινίες μικρού μήκους και τους δημιουργούς τους.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

 Η έναρξη συνεργασίας των δύο φορέων σηματοδοτεί την οργάνωση σειράς κινηματογραφικών αφιερωμάτων με συγκεκριμένη θεματολογία, δίνοντας την ευκαιρία στο κινηματογραφόφιλο κοινό να προσεγγίσει περισσότερο τις ταινίες μικρού μήκους και τους δημιουργούς τους. Οι εκδηλώσεις αυτές φιλοδοξούν επίσης, να παίξουν το ρόλο μιας γέφυρας πολιτιστικής επικοινωνίας που θα ενώνει, μέσω του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του Ιδρύματος, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με τους ορίζοντες των φίλων του κινηματογράφου ολόκληρης της Θράκης.

 Την Δευτέρα 23 Απριλίου 2012, στις 19:30, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, εγκαινιάζεται η συνεργασία με την οργάνωση κινηματογραφικού αφιερώματος με θέμα:

 «Η λογοτεχνία στον κινηματογράφο»

 Θα προβληθούν 8 διακεκριμένες ταινίες μικρού μήκους, νεότερων σκηνοθετών, που έχουν διαγωνιστεί στο Φεστιβάλ Δράμας και είναι βασισμένες σε λογοτεχνικά έργα – κατά κύριο λόγο διηγήματα.

 Συνολικά θα προβληθούν οι εξής ταινίες (με σειρά προβολής):

 Πρόβα παλτού του Ηλία Δημητρίου/βασισμένη στο διήγημα του Λάκη Παπαστάθη «Κάτω από το σπίτι των αρχαίων ανέμων» (22’)

  • Υγραέριο του Αλιμάνι Μπουγιάρ/ βασισμένη σε διήγημα του Σωτήρη Δημητρίου (20’)
  • Η μαύρη θύελλα του Νίκου Καλλαρά/ βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Νίκου Μίνγκα (13’)
  • Μερσεντές του Σίμου Κορεξενίδη/ βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Τσιαμπούση (22’)

 

Διάλειμμα

 

  • America του Σάββα Καρύδα/ βασισμένη σε διήγημα του Σωτήρη Δημητρίου (20’)
  • Τσιπς του Κώστα Μαχαίρα/βασισμένη στο διήγημα του Σωτήρη Δημητρίου (10’)
  • Πίστομα του Γιώργου Φουρτούνη/ βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Θεοτόκη (18’)
  • Ποιος Βασίλης; του Βασίλη Μουτσιάκα/ βασισμένη στο διήγημα του Μένη Κουμανταρέα (24’)

 Νωρίτερα την έναρξη της συνεργασίας θα χαιρετίσουν οι:

 

Παγκράτιος Ιορδανίδης, Αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

  • Σοφιανός Ουτατζής, Διευθυντής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του Ι.Θ.Τ.Π.
  • Ελένη Δημητριάδου-Ευφραιμίδου, ποιήτρια-Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων του Ι.Θ.Τ.Π. Ξάνθης
  • Ηλίας Τάσος, θεωρητικός κινηματογράφου-υπεύθυνος Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Ι.Θ.Τ.Π.

 

Λίγα λόγια για τον φορέα

 

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας. Η μεγάλη ανταπόκριση των κινηματογραφιστών και του κοινού από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, αλλά και η συμβολή του Φεστιβάλ στην προαγωγή της κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα, στην πολιτιστική αποκέντρωση και στη διάδοση των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, οδήγησε στο να υιοθετηθεί από τα πρώτα χρόνια, από τον Δήμο της Δράμας, με γενναία χρηματοδότηση και, στη συνέχεια, στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 να υποστηριχθεί και από την Πολιτεία. Περαιτέρω, από τον Αύγουστο του 1996, το Υπουργείο Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας την σημασία και το κύρος του Φεστιβάλ της Δράμας, το ενέταξε στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων.

 Η πορεία του Φεστιβάλ κατέδειξε την επιτακτική ανάγκη της ύπαρξης ενός θεσμού παρουσίασης και προβολής της ταινίας μικρού μήκους ως αυτοτελούς καλλιτεχνικής έκφρασης. Η πείρα που αποκτήθηκε στη διαδρομή βοήθησε στη βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του Φεστιβάλ, το οποίο εδώ και δεκαετίες έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κινηματογραφικού κόσμου και στη συνείδηση του κοινού, ως ο κατ’ εξοχήν χώρος ανάδειξης των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, ως ο χώρος παρουσίασης των νέων δημιουργών και συντελεστών που θα αποτελέσουν στο μέλλον ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας.

 

Το Φεστιβάλ αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έρχεται σε επαφή με άλλα αντίστοιχα Διεθνή Φεστιβάλ, καλεί ανθρώπους του διεθνούς κινηματογράφου, οι οποίοι μεταδίδουν την γνώση και την πείρα τους στους νέους κινηματογραφιστές, διεξάγει μαθητικούς διαγωνισμούς ταινιών μικρού μήκους, συνδιοργανώνει δράσεις σχετικές με τον κινηματογράφο σε συνεργασία με άλλους φορείς, αλλά και διοργανώνει σεμινάρια και αφιερώματα σε διεθνείς κινηματογραφικές σχολές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για καλλιτεχνική ενημέρωση αλλά και για την αναγκαία κρίση και σύγκριση. Έτσι, σήμερα πλέον το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τόσο το Διεθνές όσο και το Ελληνικό, έχει εξελιχθεί σε έναν πολιτιστικό οργανισμό, όχι μόνο εθνικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας.

 Η εκδήλωση και οι προβολές θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

 

Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για όλους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button