Άγιο Πάσχα 2012

Προς

Τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό

Της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

 

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Χριστός Ανέστη,

 

Αυτές οι δύο λέξεις δεσπόζουν από σήμερα στα χείλη, φωτίζουν τα πρόσωπα και τις καρδιές μας σε μια εποχή που οι άνθρωποι σκληρά δοκιμάζονται. Εκφραστικά οι λέξεις αυτές συμπυκνώνουν το μεγαλύτερο γεγονός της ιστορίας και τις συνέπειές του για τον καθένα μας.

Προς

Τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό

Της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

 

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Χριστός Ανέστη,

 

Αυτές οι δύο λέξεις δεσπόζουν από σήμερα στα χείλη, φωτίζουν τα πρόσωπα και τις καρδιές μας σε μια εποχή που οι άνθρωποι σκληρά δοκιμάζονται. Εκφραστικά οι λέξεις αυτές συμπυκνώνουν το μεγαλύτερο γεγονός της ιστορίας και τις συνέπειές του για τον καθένα μας. Με την Ανάστασή Του ο Χριστός όχι μόνο συνέτριψε την πλεκτάνη των σταυρωτών Του, ανέτρεψε την οδύνη και αισχύνη του Σταυρού και τον μεταμόρφωσε σε πύλη θριάμβου και δόξης, αλλά κυρίως ανακαίνισε τα σύμπαντα και έλαβε από τον Πατέρα “πάσα εξουσία εν ουρανώ και επί γης”. Η Ανάστασίς Του υπήρξε μια διάβασις ένα “πάσχα” σε μια άλλη μορφή ζωής, δυνάμεως, δόξης, που ακτινοβολεί στο σύμπαν, που φωτίζει τα πάντα με ελπίδα.

Η Μεγάλη Εβδομάδα μας θύμισε φθόνους, δολοπλοκίες, μηχανοραφίες, ασύλληπτες μικρότητες πολλών προσώπων, που κινήθηκαν γύρω από το κεντρικό πρόσωπο του Χριστού, όπως των φαρισαίων, των αρχόντων του κοινωνικοπολιτικού κατεστημένου της εποχής, αλλά ακόμα και των μαθητών. Φώτισε με έναν ιδιάζοντα τρόπο κάτι που είναι τόσο οικείο στην προσωπική μας ζωή, το χώρο των θλίψεων, των κατατρεγμών, του πόνου, της αδικίας των αδιεξόδων.

Αυτή η εβδομάδα όμως μας αποκάλυψε και πάλι κάτι που συχνά λησμονούμε. Ότι δηλαδή ο Χριστός δεν έχει υποσχεθεί στους φίλους Του μια ζωή χωρίς σταυρό, υποσχέθηκε απλώς μια ζωή, στην οποία  ο Σταυρός μεταμορφώνεται σε Ανάσταση.

Ζούμε σε μια κοινωνία, όπου δεσπόζει το συστηματικό και οργανωμένο ψέμα, όπου ακόμα και οι υπεύθυνοι φορείς για την ενημέρωσή μας κάνουν πλύση εγκεφάλου για να πιστέψουμε ψέματα που εξυπηρετούν κι εμείς δεν ξέρουμε, ποια συμφέροντα. Ζούμε Αδελφοί σε μια κοινωνία που κινείται με προσωπεία, με υπολογισμούς και κρυφά σχέδια, που θυμιάζει το διάβολο όχι μόνο με τη γύμνια των σωμάτων, αλλά και με την κάλυψη των προσώπων, με πλήθος μάσκες. Ο στραγγαλισμός της αλήθειας για άθλιες σκοπιμότητες έχει καταντήσει γεγονός.

Το μήνυμα αυτών των ημερών του Πάσχα, της νίκης της Αλήθειας πάνω στο ψέμα, είναι να μην παρασυρθούμε και εμείς από το ρεύμα της εποχής, αλλά να είμαστε αληθινοί έναντι του εαυτού μας, των δικών μας, του Θεού. Ειλικρινείς και απλοί. Είναι ο μόνος τρόπος για να λατρεύσουμε αληθινά Εκείνον, που ήρθε να αποκαλύψει την Αλήθεια, να μας βγάλη από τις ψευδαισθήσεις και το ψέμα του εαυτού μας, να μας περάσει από την μοναξιά μας στην εν Χριστώ κοινωνία.

Η κόπωσις, η δυσπιστία, η πικρή γεύση της ζωής μας σπρώχνουν σ’ έναν απομονωτισμό. Συνήθως, καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και τελικά πάρα πολλοί γίνονται μικρά ερημονήσια, απομονωμένοι στα κύματα της μελαγχολίας τους. Στριφογυρίζουμε γύρω από τον εαυτό μας, τα προβλήματα, τα ενδιαφέροντα, τις αρετές και κάποτε τις αδυναμίες του. Με το πασχαλινό ήθος της ελπίδος χρειάζεται να επιχειρήσουμε μια έξοδο από το φρούριο του εγώ για την ανεύρεση των προσώπων των συνανθρώπων μας, για την πραγματοποίηση της κοινωνίας μέσα στην Εκκλησία.

Αυτές τις χαρούμενες μέρες, τις πασχαλινές, επείγει να αποκαταστήσουμε την επαφή μας με όλους όσοι βρίσκονται κοντά μας, με τους οποίους πιθανώς έχουν διαταραχθή οι σχέσεις μας “Συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει και αλλήλους περιπτυξώμεθα” ακούμε να ψάλλει η Εκκλησία. Πρέπει μ’ ένα φύσημα ανέμου καλωσύνης να διαλυθούν τα σύννεφα της δυσαρέσκειας, που σκιάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και να γίνη μια μεταμόρφωσις της απλής συνυπάρξεως σε κοινωνία αγάπης.

 

Διάπυρος προς τον Αναστάντα Κύριον

Ευχέτης

Ο Μητροπολίτης Ο Ξάνθης

και Περιθεωρίου Παντελεήμων

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button