ΞΑΝΘΗ: Η ΑΘΛΙΑ ΜΟΙΡΑ ΕΝΟΣ ΙΕΡΟΥ ΤΟΠΟΥ

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009, ώρα 10,30 πμ.

 Λειβαδίτης, υψόμετρο 1375  μέτρα. Οι  «Ταλιμπάν» ιθαγενείς (κάτοχοι ευρωπαικών διαβατηρίων, και ψηφοφόροι ελληνικών μεταπολιτευτικών εκτρωμάτων-κομμάτων) ξανακάνουν την εμφάνισή τους. Ο πυροβολισμός μέσα στην παραδεισένια ησυχία της οροσειράς αναστατώνει του φίλους των μανιταριών που βρίσκονται στην περιοχή. Το θέαμα αποκρουστικό αλλά συγκινητικό.

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009, ώρα 10,30 πμ.

 Λειβαδίτης, υψόμετρο 1375  μέτρα. Οι  «Ταλιμπάν» ιθαγενείς (κάτοχοι ευρωπαικών διαβατηρίων, και ψηφοφόροι ελληνικών μεταπολιτευτικών εκτρωμάτων-κομμάτων) ξανακάνουν την εμφάνισή τους. Ο πυροβολισμός μέσα στην παραδεισένια ησυχία της οροσειράς αναστατώνει του φίλους των μανιταριών που βρίσκονται στην περιοχή. Το θέαμα αποκρουστικό αλλά συγκινητικό. Αρκουδάκι δύο ετών πυροβολημένο στο κεφάλι και ακρωτηριασμένο στα δύο μπροστινά του πόδια(6ο θύμα την ίδια χρονιά στην ίδια περιοχή σύμφωνα με μαρτυρίες).

19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012, πρωινό.

Κρωμνικό (παρανέστια περιοχή). Οι «Ταλιμπάν» ιθαγενείς ξαναχτυπούν. Φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης ανακαλύπτουν επτά δηλητηριασμένα αρπακτικά ( τέσσερεις χρυσαετοί, δύο όρνια και μια γερακίνα), κοντά σε δύο πυροβολημένα άγρια άλογα.

ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ.

Από τα πομακοχώρια της Ξάνθης μέχρι τα πομακοχώρια της Ροδόπης και του Έβρου, οι ιθαγενείς «Μουτζαχεντίν», προστατευόμενοι πολιτικών γραφείων και προξενικών αρχών,

καμαρώνουν για τους λύκους, αρκουδάκια, ζαρκάδια, ελαφίνες, αγριόχοιρους, αλεπούδες που προσκυνάνε νεκρά τα εκπολιτιστικά τους μονόβολα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις για τις «αυθαιρεσίες τους» αποζημιώνονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, βεβαίως-βεβαίως.

18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012, ώρα 12,00 πμ.

Η Ξάνθη μπαίνει στην φετινή άνοιξη ζαρωμένη και σοκαρισμένη.

Το ποτήρι της υπομονής και της ανοχής μας ξεχείλισε.

Άι Γιάννης. Ιστορική παραλία Αβδήρων. Όχι όπου νάναι. Αλλά εκεί που κολυμπάνε εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι εραστές του απέραντου γαλάζιου του Θρακικού πελάγους. Το κλάμα του Δημόκριτου υπό το θλιβερό παίξιμο της λύρας του Ορφέα συγκλονιστικό. Συγκλονιστικό για το θέαμα της νεκρής φώκαινας με το οποίο έρχεται σε επαφή ο υπογράφων χειμερινός κολυμβητής. Διαμπερές θανατηφόρο τραύμα από ανθρώπινο χέρι με την βοήθεια αιχμηρού αντικειμένου, η προσωπική μας εκτίμηση. Η μεγάλη αγάπη και ο έρωτάς μας για την θάλασσα μένει μόνο στην φωτογράφηση του θλιβερού περιστατικού και στην αποστολή ενός μικρού ρεπορτάζ σε τοπική εφημερίδα. Από τοπική εφημερίδα μαθαίνουμε ότι την εβδομάδα που ακολουθεί μετά από «ενέργειες» του Λιμενάρχη Λάγος κλήθηκε κτηνίατρος που διαπίστωσε την αιτία θανάτου……..και όλα μια χαρά…….                 Οι θεσμοί έκαναν το καθήκον τους……..                                                                                                                              Ήρθε για μια καλημέρα από την Μαύρη Θάλασσα, μα ο αφιλόξενος παρηκμασμένος ψηφοφόρος της ελληνικής κομματοκρατίας την υποδέχτηκε αναλόγως.                                                                                                            Ανατριχιαστική ιστορία εκδίκησης, με τον πρωταγωνιστή να χρησιμοποιεί άριστα τα «προφυλακτικά του» μέσα.                                                                                                                                                                Άμα έχεις την προστασία και την ευλογία της Εύας και του Αβραάμ τόσα χρόνια……….

24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012, ώρα 4,00 μμ.

Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και την «αποκάλυψη».

Λίγη ώρα μετά την πρώτη βουτιά μας(σχεδόν πενήντα μέτρα από την παραλία), η επαφή μας με τα «αναπτυξιακά» δίκτυα  της «πράσινης» τζαμπέ ανάπτυξης στάθηκε αρκετή για να μας εξηγήσει το τραγικό συμβάν της 18 Μαρτίου. Σε άμεση  ερώτησή μας στην απογευματινή βάρδια του Λιμενικού Σταθμού Αβδήρων, η απάντηση που πήραμε από τον ένστολο Λιμενικό(του μπαλκονιού), ήταν ότι και σε πέντε μέτρα ο «αγωνιστής ψηφοφόρος της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας» (αυτό δικό μας), έχει το συνταγματικό δικαίωμα να ρίξει τα αναπτυξιακά του δίκτυα. Μόνο που φαίνεται ότι όταν αντίκρισε το άτυχο θηλαστικό μαζεύοντας τα δίκτυα του θα «αφόδευσε»     από χαρά στο φόντο μιας ξεθυμασμένης δημοκρατικής ευμάρειας………..

Δύσκολο το έργο του……Περιστατικό απειλής υπό το κράτος συναισθηματικής φόρτισης για εργασιακούς λόγους.

 

Μιχάλης Σπανίδης

Εκδότης-Βιβλιοπώλης

Ξάνθη, 9/04/2012

Σχετικά Άρθρα

Back to top button